Total cost of ownership in praktijk. Willem Wijers vertelt je er alles over!

Total cost of ownership in praktijk. Willem Wijers vertelt je er alles over!

Willem Weijers is Sales Manager bij Multifix. Hij praat met klanten graag over hoe de volledige zorg weggenomen kan worden. Hoe de drie businessunits van Multifix, bevestigingsmaterialen, speciale maakdelen en assemblage, samen de TCO of ‘Total cost of ownership’ van de klant omlaag kunnen brengen: “Dat gaat de klant veel geld besparen, zonder gevolgen voor de kwaliteit.”

“We hebben een klant die busdeuren maakt, maar zij doen zelf geen productie meer. Alles op dat vlak wordt uitbesteed, onder andere aan Multifix. Achter de schermen zorgen wij dat metaal en elektronica perfect aan elkaar worden gekoppeld, met onze eigen bevestigingsmaterialen natuurlijk.”

Wat is Total cost of ownership?

“De Total Cost of Ownership is een stuk financieel inzicht van je directe en indirecte kosten van je (eind) product. Behalve de kosten van het product op zich, reken je alle andere kosten ook mee, van het moment van aankoop tot het moment van uitleveren. Je kunt zo naar de kostenreductie van een partner als Multifix kijken, maar ook intern is het slim om je kosten op deze manier onder de loep te nemen.”

“Er zijn verschillende manieren om je TCO te verlagen wanneer je voor ons als partner kiest:

  • Gemak: je hebt maar één aanspreekpartner, één factuur, één paklijst en één levering;
  • Kostenbesparing: elke factuur kost geld, dus als je bij veel partijen inkoopt verhoogt dat je TCO;
  • Competitief qua prijsstelling door ons global netwerk;
  • We engineeren zelf niet, maar onze engineers denken wel mee en dat leidt ook weer tot kostenbesparingen. We adviseren bijvoorbeeld om een product als gietdeel te maken in plaats van een freesdeel. De investering in een matrijs verdien je vaak direct terug;
  • Logistiek: we maken een logistiek systeem op maat. We kunnen de voorraad zelfs bijvullen tot aan de werkplek van de medewerkers.”

Meer informatie hier over in het blog via deze link: https://www.multifixgroup.com/kanban-bevestigingsmaterialen-leveren-altijd-maatwerk/

“Natuurlijk kun je het als een nadeel zien om als bedrijf al je eieren in één mandje te leggen, daar moet ik eerlijk over zijn. We leveren echter geen eind product maar een halffabricaat. Dus dan is het risico kleiner.”

Heb je een voorbeeld hoe je de TCO bij een klant verlaagt?

“Een klant van ons maakt ergonomische zitmeubelen, misschien beter bekend als de zogenaamde sta-op-stoel. We zijn ooit met elkaar in contact gekomen en zijn toen begonnen met het leveren van bevestigingsmaterialen. Later kwamen daar metalen maakdelen bij. Vervolgens zijn we ook de assemblage van het hele frame van zo’n stoel voor ze gaan doen, inclusief elektrische motor. En dat wordt dan ook nog eens door ons getest.”

“Deze klant is zelf vooral creatief en innovatief. Ze houden zich bezig met het design aan de voorkant en de verkoop aan de achterkant. Het tussenstuk hebben ze bij ons neergelegd. Je kunt zeggen dat wij met hen zijn meegegroeid, door een steeds groter deel van de fauteuil te leveren.”

“Multifix neemt de zorgen uit handen, we testen het ook. We zoeken daarbij altijd de combinatie van klant specifieke maakdelen, welke we met onze bevestigingsmaterialen aan elkaar kunnen maken, en waar nodig ook nog een stukje elektronica aan toegevoegd kan worden.”

“Ik werk nu 22 jaar bij Multifix en ben altijd in verschillende rollen op verkoop actief geweest. Toen ik hier begon was Multifix nog een echte handelaar, de ontwikkeling in de loop van de jaren, via specials naar assemblage, hield het werk voor mij interessant. We zijn een ambitieus bedrijf, we stropen de mouwen op en grijpen onze kansen. Dat levert gelukkig veel interessant werk op!”

Meer informatie over TCO: Neem contact op met Willem via Willem.Weijers@Multifix.nl