Nieuws - 06 April 2022 "Communicatie is key!"

Hans van Herk werkt sinds 2008 bij MULTIFIX als Senior Project Manager. Vanaf het begin heeft hij al contact met onze Chinese collega's en leveranciers. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? En hoe verloopt die communicatie?

Lees artikel

"De communicatie is wel eens lastig. Zeker door de Corona pandemie. Je kunt nooit één op één communiceren met de leverancier. In Nederland zou je iemand aanspreken en hem of haar vertellen hoe je het gemaakt wil hebben. Waarschijnlijk zouden ze het dan ook zo maken. In China werkt dat anders."

"Normaal ga je tijdens de looptijd van een project, twee tot drie keer naar de Chinese leverancier. Tijdens een bezoek merk je al snel of je bij moet schaven. Vanwege Corona zijn we nu genoodzaakt om te communiceren via Teams. Dit verloopt steeds beter. Het vergt meer energie omdat het aantal noodzakelijke contactmomenten veel hoger is. Het face to face gesprek is het meest effectief."

"Een tijd terug hebben we een lassamenstelling aangeleverd gekregen die we in China hadden laten vervaardigen. Het was scheluw en erg slecht gelast. Een waardeloos sample! Dat is op dat moment héél erg balen. Zeker omdat je de leverancier van tevoren uitgebreid gesproken hebt over de functie van het deel, de eisen en de maakmethode."

Oké, maar dan moet je dus gaan schakelen?

"Klopt," knikt Hans. "Ik analyseer het sample goed en breng alle tekortkomingen in kaart. Dit communiceer ik met de verantwoordelijke SQE'er in Shanghai. Deze bespreekt dit met de technische personen bij de leverancier. Je gaat er vanuit dat alles op dat moment correct wordt doorgegeven. Als de SQE'er het niet goed opvolgt of onvoldoende technisch onderbouwd is, dan kun je een sample krijgen dat niet voldoet. Op dat soort momenten moet je er op vertrouwen dat het goed komt. Het is cruciaal dat je héél duidelijk maakt WAT je wil en HOE je het wil."

Hoe maak je dat, qua communicatie, dat goed duidelijk?

"Ik denk dat we veel profijt hebben van de stabiele SQE en Inkoopteams in Shanghai. We zijn na al die jaren goed op elkaar ingespeeld. Zij kunnen, als het nodig is, goed blijven hameren op dat wat we voor ogen hebben bij de leveranciers. Ze kijken inmiddels door dezelfde bril als wij. De Chinese leveranciers zijn van nature gewend om concessies te accepteren op het gebied van kwaliteit. Dit zodat ze sneller of goedkoper kunnen produceren. Vaak komt dit voort uit de cultuurverschillen. Uiteindelijk speelt je ervaring ook een grote rol. Door de tijd heen heb ik geleerd hoe je de Chinese leveranciers het best kunt benaderen om je doel te bereiken. Wat zijn de aandachtspunten en waar zitten de mogelijke zwakke plekken in een ontwerp?"

"Dat speelt overigens niet alleen bij Chinese toeleveranciers. Het is belangrijk dat je precies weet wat de klant wil. Wat zijn hun benodigde minimale kwaliteitseisen? Daarnaast praat je over de kostprijs en de maakbaarheid van een product. Vaak is onze technische input waardevol. Klanten kunnen putten uit de kennis die we opgedaan hebben bij andere projecten."

"Om heel eerlijk te zijn, mis ik de bezoeken aan China. Het beperkt je in je werk. Ook de contacten met mijn Chinese collega's zijn minder. Ik kan niet wachten tot alle Corona perikelen weer de wereld uit zijn."

Heb je een vraag voor Hans?

Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mail adres. Zorgen wij dat het bij hem terecht komt.