Nieuws - 06 April 2022 "Communicatie is key!"

Hans van Herk werkt sinds 2008 bij MULTIFIX als Senior Project Manager. Vanaf het begin heeft hij al contact met onze Chinese collega's en leveranciers. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? En hoe verloopt die communicatie?

Lees artikel

"De communicatie is wel eens lastig. Helemaal door de Corona pandemie. Je kunt nooit één op één communiceren met de leverancier. In Nederland zou je iemand aanspreken, hem of haar vertellen hoe je het gemaakt wil hebben en zo zouden ze het dan waarschijnlijk ook doen. In China werkt dat iets anders."

"Normaal gesproken ga je, tijdens de looptijd van een groot project, twee tot drie maal naar de Chinese leverancier. Tijdens een bezoek merk je al snel of je ergens bij moet schaven. Vanwege de corona pandemie zijn we nu genoodzaakt om te communiceren via bijvoorbeeld Teams. Deze manier van communiceren verloopt inmiddels steeds beter, maar het vergt wel meer energie omdat met name het aantal noodzakelijke contactmomenten veel hoger is. Ook met Chinezen geldt dat het 'face to face' gesprek het meest effectief is."

"Een tijd terug hebben we een lassamenstelling aangeleverd gekregen die we in China hadden laten vervaardigen. Het was scheluw en erg slecht gelast. Een waardeloos sample! Dat is op dat moment héél erg balen, zeker omdat je de leverancier van tevoren uitgebreid gesproken hebt over de functie van het deel, de eisen en de maakmethode."

Oké, maar dan moet je dus gaan schakelen?

"Klopt," knikt Hans. "Ik analyseer het sample goed en breng alle tekortkomingen in kaart en communiceer die met de verantwoordelijke SQE-er in Shanghai, ofwel de Supplier Quality Engineer. Die bespreekt dit dan met de technische personen bij de leverancier. Je gaat er vanuit dat alles op dat moment correct wordt doorgegeven. Als de SQE-er het niet goed opvolgt of onvoldoende technisch onderbouwd is, dan kun je wederom een sample krijgen dat niet voldoet. Op dat soort momenten moet je er op vertrouwen dat het goed komt. Het is cruciaal dat je héél duidelijk maakt WAT je wil en HOE je het wil."

Hoe maak je dat, qua communicatie, dat goed duidelijk?

"Ik denk dat we veel profijt hebben van de stabiele SQE en Inkoopteams in Shanghai. We zijn na al die jaren goed op elkaar ingespeeld. Zij kunnen, als het nodig is, goed blijven hameren op dat wat we voor ogen hebben bij de leveranciers. Ze kijken inmiddels door dezelfde kwaliteitsbril als wij. De Chinese leveranciers zijn van nature gewend om sneller concessies te accepteren op het gebied van kwaliteit. Dit zodat ze sneller of goedkoper kunnen produceren. Vaak komt dit ook voort uit de zeer verschillende cultuur vergeleken met die van ons. Uiteindelijk speelt je opgebouwde ervaring ook een grote rol. Door de tijd heen heb ik steeds bijgeleerd hoe je de Chinese leveranciers het best kunt benaderen om je doel te bereiken. Wat zijn de aandachtspunten en waar zitten de mogelijke zwakke plekken in een ontwerp."

"Dat speelt overigens niet alleen bij Chinese toeleveranciers. Het is ook belangrijk dat je altijd precies weet wat de klant wil. Wat zijn hun benodigde minimale kwaliteitseisen. Daarnaast praat je over de kostprijs en de maakbaarheid van een product. Vaak is onze technische input waardevol en kunnen klanten putten uit de kennis die we opgedaan hebben bij andere soortgelijke projecten."

"Om heel eerlijk te zijn, mis ik de bezoeken aan China op dit moment. Het beperkt je in je werk en met name ook in de persoonlijke contacten met mijn Chinese collega's. Ik kan niet wachten tot alle Corona perikelen weer de wereld uit zijn."

Heb je een vraag voor Hans?

Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mail adres. Zorgen wij dat het bij hem terecht komt.