Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mail adres. Zorgen wij dat het bij hem terecht komt.
Nieuws - 15 March 2022 "Aan grote projecten wordt maanden gewerkt."
Hans van Herk werkt sinds 2008 bij MULTIFIX, inmiddels in de functie van Senior Project Manager. We spraken hem over een groot project waar inmiddels al ruim twee jaar aan gewerkt wordt en vroegen hem, het spreekwoordelijke, hemd van het lijf.
Lees artikel"Voor een van onze klanten werken we mee aan de ontwikkeling van een stoel; de stoel van een traplift om precies te zijn. Een langlopend project waar we al sinds eind 2020 mee bezig zijn," begint Hans zijn verhaal. Als ik hem vraag om hoeveel producten het ongeveer gaat, antwoord hij: "Ongeveer 46 verschillende, plastic delen. Inmiddels staat de productie van de 0-serie op het punt van starten. Dit is eigenlijk de start van het productie proces. Een 0-serie is de eerste productierun die je maakt als alle design problemen zijn uitgewerkt en opgelost."
Oké, maar even een stapje terug. Hoe starten dergelijke projecten?
"Op basis van de initiële tekeningen van de klant hebben we "inschattingen" gemaakt van de kostprijzen. De zogenaamde budgetprijzen. Het maken van de leveranciersselectie is dan de vervolgstap geweest voor de klant. Nadat de klant deze op MULTIFIX heeft laten vallen, zijn we samen met het designbureau en onze toeleveranciers naar de product details gaan kijken. Je brengt in kaart hoe je een product het beste kunt gaan produceren en tegen welke mogelijke productieproblemen je aan kunt gaan lopen. Het is belangrijk dat je in een proces als dit snel optimalisaties doorvoert en alle details finetuned met elkaar."
"In dit geval heeft het designbureau het ontwerp gemaakt en was men al behoorlijk kundig op het gebied van spuitgieten. Dat noemen ze, met een mooi woord, ook wel "high pressure plastic injection molding," zegt Hans met een lach.
"Bij een dergelijk proces heb je een hele grote stalen matrijs (3D) die per cyclus open en dicht gaat. Daartussen wordt hij gevuld met vloeibaar plastic. Na de inspuiting wordt de matrijs gekoeld zodat het plastic stolt naar een vaste vorm. Het is natuurlijk de kunst dat je, op het moment dat de matrijs open gaat, het onderdeel er gemakkelijk én volgens de gewenste vorm uit kunt halen. Dat zijn zaken waar je in het design al rekening mee moet houden. Het product moet zogezegd 'lossend' zijn in het ontwerp."
"Al vanaf de initiële ontwerpfase zijn we betrokken bij het proces. Dat betekent dat we, in een vroeg stadium al, input kunnen leveren aan onze klant. Met name op de maakbaarheid denken we in een vroeg stadium mee. Op die manier kunnen we toekomstige kosten voor de klant beperken. Als we zelf de technische expertise niet hebben, kunnen we eventuele problemen voorleggen aan onze toeleveranciers. Op zulke momenten heb je hun specifieke kennis nodig. Een product kan nog zo simpel lijken, maar dat is het qua maakbaarheid echt niet altijd. Als de designfase op zijn eind loopt, wil je er zoveel mogelijk voorzienbare problemen uitgehaald hebben. Je kunt dan in de opvolgende samplefase op andere zaken focussen."
"Na het maken van de gereedschappen, injection moulds, gaan we dan samples maken die zo snel mogelijk worden getest door onze klant. Maar allereerst gebruiken wij deze zogenaamde 'FOT's' of 'First Out of Tools' om te zien of de matrijzen al werken volgens verwachting. Achter een dergelijk project zit best een flinke planning gezien het aantal producten, de te produceren gereedschappen en de proeven die je samen moet doorlopen."
En als jullie tevreden zijn over deze eerste samples?
"Dan sturen we ze naar de klant. Zij kijken, op hun beurt, ook weer kritisch naar de geleverde delen. Zij beoordelen bijvoorbeeld de pasvorm, het gekozen materiaal, de toleranties en alle visuele aspecten zoals bijvoorbeeld krimp verschijnselen. Vaak komen hieruit dan ook nog kleine verbeterpunten naar boven. Wij kijken met een bepaalde bril, maar zij even goed. Ze kennen het product en de functie hiervan vaak door en door."
"Zodra we feedback van de klant hebben ontvangen, gaan we daar meteen mee aan de slag samen met onze toeleverancier. Uiteindelijk leveren we dan weer nieuwe samples zodat we weten dat de massaproductie zonder risico op kan starten."
"Het is overigens, uiteindelijk, wel de verantwoordelijkheid van de klant of ontwerper dat het een goed functionerend product is. We denken mee over de maakbaarheid, brengen hier adviezen over uit en zorgen dat ze weloverwogen beslissingen kunnen maken. Het functionele design blijft echter de verantwoordelijkheid van de klant."
"Eigenlijk ben je een intermediair die bij elk volgend project weer bij leert."
Kom je op deze manier ook wel eens voor verassingen te staan?
"Zeker! We hadden bijvoorbeeld onderdelen voor de rugleuning gemaakt. Deze worden door een stoffeerder voorzien van een stofje. Tijdens het bekleden bleken de rugleuningen echter allemaal te splijten. Het materiaal bleek te hard en niet bestand tegen de nietjes die de stoffeerder al jaren gebruikte op de 'oude' bestaande stoel. Geen van de partijen had dit op voorhand voorzien. Dan moet je dus opnieuw samen met je klant en de producent gaan zoeken naar een alternatief materiaal met hogere taaiheid. Een die nog steeds voldoet aan alle milieu eisen en een materiaalsoort die wereldwijd verkrijgbaar is."
"Er zijn ook klanten bij die, in eerste instantie, besluiten om met een andere partij in zee te gaan en later bij je terugkomen voor jouw kennis en expertise omdat het elders fout is gelopen. Als je zoiets dan toch op mag pakken en het tot een succes maakt, dan geeft dat écht een kick!"