Nieuws - 31 October 2023 MULTIFIX als trotse HV100 ambassadeur; samen de CO2 uitstoot verminderen

Mooie ontwikkelingen; MULTIFIX heeft een HVO100 duurzaamheidscertificaat ontvangen. Terry Appel kwam het certificaat in naam van Sanders Fritom persoonlijk overhandigen in Bergeijk. Samen met onze CFO Jeroen Westerink en Terry, bekijken we deze partnerschap. Maar je komt ook alles te weten over het duurzaamheidsprogramma van Sanders Fritom ‘Fueled to sustain’, waar HVO100 onderdeel van is. En waarvan MULTIFIX zich trotse ambassadeur mag noemen!

Lees artikel

Wat voor een bedrijf is Sanders Fritom?

“Sanders Fritom is een gespecialiseerd transportbedrijf dat zich richt op fijnmazige distributie in de BENELUX en Duitsland. We maken deel uit van de Fritom Group, een groep bestaande uit zeven zelfstandige werkmaatschappen met elk hun eigen identiteit. Ons kantoor zit in Uden. Dagelijks hebben we zo’n 120 vrachtwagens op de weg. Eigen auto's, goed opgeleide chauffeurs, geen overbodige overslagdepots en rechtstreekse levering in de Benelux en Duitsland. Door alle onderdelen van het logistieke traject in eigen hand te houden, is de flexibiliteit van Sanders Fritom maximaal. De meeste mensen herkennen ons vast aan onze oranje met witte vrachtwagens. Daarnaast bieden we opslag- en fullfillmentdiensten aan. Laatst hebben we nog bij onze locatie in Uden een nieuw warehouse geopend. Naast deze bezigheden heeft Sanders Fritom ook oog voor duurzaamheid.”

Wat is ‘Fueled to sustain’ precies?

Terry legt aan me uit dat het ‘Fueled to Sustain' initiatief door Sanders Fritom is opgezet met als doel duurzaamheid te bevorderen.


“Je moet het zien als een onderdeel van een breder duurzaamheidsinitiatief. Het omvat verschillende aspecten zoals duurzaam ondernemen, duurzaam bouwen en duurzaam rijden. Je kunt het als het ware zien als het grote allesomvattende plan om aan de slag te gaan met MVO. Zo zijn onze panden duurzaam gebouwd en heeft ons nieuwe warehouse zelfs de BREEAM Excellent norm. We hebben HVO100 gekozen als hernieuwbare brandstof voor onze eigen voertuigen waarmee we tot 90% CO2 uitstoot verminderen. Dit is een belangrijke eerste stap richting duurzamer transport en toont ons streven naar een groenere en milieuvriendelijkere toekomst. Ik zie nog veel kansen waarin verbetering mogelijk is.”

Een onderdeel van het Fueled to sustain plan, is HVO100. Ook leggen jullie hierop de focus, kun je wat meer toelichten HVO100?

“Als Operationeel Manager richt ik mij binnen de organisatie op het voortdurend streven naar groei en de optimalisatie van bedrijfsprocessen. Zo ook hoe we gaan bijdragen aan een groenere wereld. Je kunt niet stil blijven staan! We waren op zoek naar iets wat goed in elkaar zat en waar we meteen mee konden doorpakken. Daarom hebben we op het gebied van duurzaam rijden per 1 juli besloten om tot 90% van onze CO2-uitstoot te verminderen door volledig over te stappen op HVO100-biobrandstof voor onze eigen voertuigen. Een belangrijk voordeel is dat er geen voertuigaanpassingen nodig zijn, en we kunnen deze brandstof gewoon meteen tanken.”

“Het is een duurzame methode voor het bedienen van onze klanten in de BENELUX en Duitsland, waarbij zij deze benadering ook als een positieve representatie naar buiten kunnen uitdragen. Met het oog op duurzaamheid hebben we bewust gekozen om eerst de focus te leggen op HVO100 als ons vlaggenschip. Dit initiatief wordt verder versterkt door doelgerichte campagnes, relevante certificeringen en het bevorderen van ambassadeurschap. Onze doelstelling is tweeledig: enerzijds willen we onze klanten betrekken en inspireren om duurzame keuzes te maken. En anderzijds streven we naar een bredere integratie van duurzame praktijken in het bedrijfsleven, waarbij we een positieve impact op het milieu en de samenleving nastreven.”, vertelt Terry enthousiast.

Jeroen, waarom heeft MULTIFIX ervoor gekozen om deel te nemen aan dit initiatief?

“Als MULTIFIX voelen we een sterke verantwoordelijkheid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ons beleid hebben we zelfs hierop aangepast, zodat we dit ook in onze visie, missie en strategie uitdragen. ‘Fueled tot Sustain’ past perfect bij onze eigen kijk om actief bij te dragen aan een duurzame planeet. Initiatieven zoals deze kunnen we alleen maar toe juichen. We werken graag samen met onze toeleveranciers om duurzaamheid te bevorderen.”

Jeroen vult zijn verhaal verder aan: “CO2-reductie is een belangrijk onderdeel van onze verantwoordelijkheid in de hele transportketen; van inkoop tot de levering aan onze klanten. Dus ook op het gebied van transport moeten we stappen maken. Hierom -maar ook omdat we geloven in dit project- willen we zeker deelnemen aan dit project. En zijn we één van de trotse ambassadeurs van HVO100!”

Ik hoorde over het CO2 Dashbord, wat vanuit Sanders Fritom wordt gemaakt voor MULTIFIX. Kun je hier wat meer over uitleggen?

Terry vertelt haarfijn over het dashboard: “We verwachten dat het CO2-dashboard binnen enkele weken klaar is. Dit dashboard is exclusief voor onze ambassadeurs en geeft MULTIFIX inzicht in de CO2-uitstoot en de besparingen. Om de uitstoot zo nauwkeurig mogelijk te bereken, is het dashboard gebaseerd op de overheidsberekeningen rondom CO2-uitstoot.”

Jeroen vult aan: “Daar ben ik erg blij mee. Zo wordt het voor MULTIFIX een belangrijk hulpmiddel om de inspanningen te meten en deze te kunnen rapporteren. Zo kunnen wij concreet aantonen hoe en hoeveel je doet aan het groener maken van de wereld. Wij zijn trots om ambassadeur te zijn.”

"Dit is een mooi project om toe te voegen aan ons ‘Sustainable MULTIFIX’ programma.” Wil je hier meer over weten? Check deze pagina, waarop ons beleid en al onze projecten te zien zijn.

Wil je meer weten over Sustainble MULTIFIX?

Neem dan contact op met Jeroen, hij kan je alles vertellen over MVO binnen MULTIFIX.