Nieuws - 15 December 2021 Richard Wijnen | Kanban systeem

Geen klant is hetzelfde wat dat betreft. We willen ze graag allemaal ontzorgen. Vergeleken met andere leveranciers van kanban in bevestigingsmaterialen steken wij veel aandacht in het optimaliseren van het kanban systeem. We gaan de klant echt helpen en niet iets verkopen.”

Lees artikel

Richard Wijnen is Logistiek Manager bij Multifix. Hij is gespecialiseerd in ‘Value Added Logistics’. Onder andere via het principe van het kanban systeem. “We zijn 15 jaar geleden begonnen met kanban. We hielpen de eerste klant met een two-bin systeem. Een grote kunststof voorraadbak werd heen en weer gestuurd met de vrachtwagen. De andere bak bleef achter bij de klant. Bij sommige klanten doen we dat nog steeds.”

Wat is het verschil tussen een kanban systeem en two bin?

“Kanban is een systeem van Toyota om te signaleren wanneer iets nodig is. Heel erg breed dus! Het two-bin of tweebakkensysteem past in die gedachte. Je werkt met twee voorraadbakken voor bijvoorbeeld een bepaald type schroefjes. Zodra één bak leeg is geeft een zogenaamde kanban-kaart het signaal dat deze moet worden bijgevuld. Dit wordt door de leverancier gedaan. Dat bijvullen gebeurt terwijl bak twee wordt gebruikt.”

“Wij spreken bij Multifix liever van een ‘aanvulsysteem’ dan van ‘two bin’. Het kan namelijk ook ‘single bin’ of een scanoplossing zijn. Wij maken er altijd maatwerk van. Elke klant is anders! We leggen de klant alle mogelijkheden voor. Als deze geen ‘two-bin’ wil, dan hoeft dat niet. Het gevaar van ‘single bin’ is interpretatie. Onze medewerkers die komen bijvullen moeten zelf bepalen wanneer dit nodig is. Je vult vaak te veel of te weinig.”

Valt de scanoplossing ook onder kanban?

“Inderdaad. Onze scanoplossing is gebaseerd op een zogenaamde datacollector. Deze print de barcode van een voorraadbak. Daarop staat het artikel, de aantallen en de eenheid weergeven. Het bestelmoment wordt door de klant bepaald. De order kunnen wij aanvullen. Ook kan de klant ervoor kiezen om dit zelf te doen.”

“We laten klanten ook uitgebreide rapportages zien. Hoe vaak hebben we iets bijgevuld. Of belangrijker nog. Hoe vaak niet? En, waar komt ‘stof’ op te liggen? Daar geven we ook advies over om het systeem zo zuiver mogelijk te houden. De klant bepaalt natuurlijk de indeling van de voorraadstellingen. Vanuit het gemak voor hun monteur.”

Wat doe je met artikelen die niet in jullie assortiment zitten?

“Voor artikelen die we zelf niet standaard voeren wordt een afspraak met de klant over de voorraad gemaakt. Daar ligt een afnamecontract aan ten grondslag. Aanvullende producten leveren wij dan ook! We willen immers ‘one stop shop’ zijn. Uiteindelijk moet ons systeem werk wegnemen bij de klant. Ontzorgen.”

“Elk bedrijf met een eigen product zou geschikt kunnen zijn voor kanban. Zeker als het om repeterend werk gaat. Als je een projectorganisatie met verschillende artikelen hebt, dan wordt het verhaal anders. Hier hebben we separate oplossingen voor in huis.”

Hoe helpen jullie klanten met kanban en two bin?

“Als klanten met kanban willen starten, ga ik mee naar de klant. Een screening volgt. Hoe zit het proces in elkaar? Willen ze centraal of decentraal werken? We kunnen het aanvullen in een centrale voorraad. Ook tot aan de werkplek van de medewerkers.”

“Uit deze inventarisatie en een rondgang volgt een advies. Als dat wordt aangenomen volgt een inventarisatie van de artikelen. Klanten weten vaak niet exact wat ze gebruiken. Laat staan de hoeveelheid. De waarde van bevestigingsmaterialen is namelijk vaak te laag voor registratie in hun systeem. Het loont de moeite niet om elk ringetje te administreren.”

“We gaan vervolgens fysiek een inventarisatielijst maken. Een blauwdruk van het toekomstige ‘two bin’ rek. Die lijst wordt geconverteerd naar onze items. Indien ze niet bekend zijn betrekken we onze inkopers erbij. Dan volgt een prijscalculatie en bij akkoord wordt er een implementatiedatum afgesproken.”

En dan is alles klaar voor de 'overname'?

“Klopt. We verzamelen de inventarisatielijst, de blauwdruk van het ‘two bin’ rek en de te gebruiken systematiek. Dan gaan we letterlijk alles uit handen van de klant nemen. De eventuele aanwezige voorraad aan artikelen komt in onze bakken. Je spreekt vervolgens een frequentie en leverdag af. Dan kan de trein gaan rijden.”

“Maar ‘two bin’ is niet heiligmakend hoor! Het is bijvoorbeeld minder geschikt als de logistieke mensen van de klant gaan lopen met de bakken. Dan volgt er namelijk geen signaal. De werking van het aanvulsysteem valt of staat tevens met de discipline van de gebruiker.”

“Als de gemiddelde behoefte overstijgt gaat het ook mis bij een ‘two bin’ systeem. Bij pieken in het gebruik, moet de klant een signaal geven. In theorie zou je dan mis kunnen grijpen. Klanten vertrouwen in dat geval op ons inzicht en de communicatie met de mensen op de vloer.”

Wat is jouw rol binnen MULTIFIX?

“Ik ben Logistiek Manager. Ook kom ik bij klanten voor logistiek advies. Ik werk hier nu 15 jaar en het bevalt goed! Je krijgt als medewerker veel vrijheid. We steken veel tijd in de ontwikkeling van onze medewerkers. In de breedte van hun functie bijvoorbeeld. Als je hier orderpicker bent, ben je niet alleen dat. Je gaat ook auto’s lossen, sets maken, noem maar op. We willen de functies interessant houden.”

“Uiteindelijk zijn de mensen hier ook erg zelfsturend. Ze zien zelf direct waar het brandt. We geven ook veel feedback! Ondanks dat zorgen we wel dat mensen ook zelf hun mening durven te geven. Je moet als medewerker fouten durven te maken. Dan leer je het meest!”

Wil je meer weten over kanban of ‘two-bin’ systemen? Neem dan contact op met Richard via Richard.Wijnen@multifix.nl

Contact

Meer weten over onze systemen?

Heb je een vraag over een kanban systeem of two bin oplossing? Neem dan contact op met Richard Wijnen, Logistiek Manager bij MULTIFIX.