Nieuws - 05 January 2022 "Een Project Manager werkt aan het voortraject van een project!"

Pieter Bierens is Project Manager bij MULTIFIX. Ruim 13 jaar geleden startte hij bij ons familiebedrijf. Daarvoor werkte hij 21 jaar als elektromechanisch constructeur bij Emotron. Nieuwsgierig hoe zijn carrière zich heeft ontwikkeld? Hoe zijn werkdagen er uit zien? Of waar ze naar zoeken in een nieuwe kandidaat? Lees dan snel verder!

Lees artikel

"Ik ben Pieter Bierens, Project Manager bij MULTIFIX. Ruim 13 jaar geleden ben ik hier komen werken. Hiervoor heb ik 21 jaar als elektromechanisch constructeur bij Emotron gewerkt op de afdeling R&D. Het bedrijf maakte vermogenselektronica en frequentieregelaars. Ik was verantwoordelijk voor alles dat je vast kan pakken. Dat ging van plaatwerk tot mechanische draaidelen en draadbomen. Eigenlijk alles behalve de software. Het bedrijf werd gerund door een aangestelde directie en ik werkte veel samen met het moederbedrijf dat in Zweden is gevestigd. Dat was soms lastig omdat ik veel met politiek bezig was en niet met de techniek. Mede daardoor wilde ik iets anders gaan doen."

"Op dat moment was MULTIFIX huisleverancier van Emotron. Ze leverden bevestigingsmaterialen. Binnen mijn job had ik destijds al contact met MULTIFIX en ik wist dat de ambitie was om ook Specials te gaan maken. In mijn toenmalige baan miste ik soms een stukje technische kennis vanuit de organisatie zelf. Toen ik Arthur Burgmans (de CEO) hierover sprak, heb ik direct aangegeven dat hij me voor een dergelijke job mocht benaderen. En zo geschiedde, de afdeling projectmanagement was daar! In februari 2008 ben ik begonnen. Een maand later is mijn collega, Hans van Herk, daarbij gekomen."

Hoe was de start?

"In het begin was het bij het openen van een container, die aankwam vanuit China, hopen dat alles goed was. De eerste jaren waren spannend. We realiseerden ons dat we er in de aanvang van een project bij moesten zijn om alles in goede banen te leiden. Het was niet alleen voor ons heel erg wennen, maar ook voor de organisatie zelf. De afdeling was helemaal nieuw. Soms wisten we dat het beter was om een project niet aan te nemen omdat het moeilijk of niet te realiseren was. Ondanks dat zijn we ontzettend gegroeid, ook onze vestiging in Shanghai. Met name doordat we daar de juiste mensen hebben zitten op cruciale functies. Wij geven ze, vanuit Nederland, sturing vanuit de afdeling projectmanagement. Edwin van Diessen doet dat vanuit de afdeling Inkoop. Het is een fijne, stabiele club mensen!"

Hoeveel contact heb je met je Chinese collega's?

"We hebben dagelijks contact per mail of via WeChat. Een keer per week hebben we een video call, dan lopen we met de afdelingen kwaliteit en inkoop alle projecten na. Meestal ga ik drie á vier keer per jaar naar China toe. Ik ben dan voornamelijk bezig met mijn eigen projecten, bezoek leveranciers om te kijken of alles goed loopt en we eventueel verbeteringen door kunnen voeren. Het kan ook zijn dat ik een nieuwe leverancier bezoek voor een audit. Ik breng dan in kaart of we samen zouden kunnen werken."

"Ook spar ik veel met Oliver, hij is de kwaliteitsmanager daar. We kijken samen wat we kunnen verbeteren binnen het team. Van onze engineers verwachten we dat ze proactief zijn en problemen kunnen signaleren. Ik vind het soms best lastig dat ik nu niet naar China kan door Corona. Het is belangrijk om goed contact met elkaar te onderhouden. Ik zou graag een keer bijpraten en met ze lunchen, maar met de huidige maatregelen kan het simpelweg niet. Zodra het weer mag, ga ik er heen!"

Wat houdt de job van een Project Manager in?

"Het technisch en project technisch begeleiden van producten die we op klantspecificatie laten vervaardigen in Azië. Dan heb ik het in één zin verwoord," zegt Pieter lachend. We houden ons ook bezig met de kwaliteit van Fasteners, maar dit is bijna altijd reactief. Op het moment dat er een klant klaagt over de kwaliteit van een moer, dan gaan we na waar de fout in zit. Het meeste werk zit in de Specials. Eigenlijk is een Project Manager voornamelijk in het 'voortraject' bezig. We gaan in gesprek met de klant en doen deze een aanbod. Als de klant hiermee akkoord is, dan laten we altijd samples maken. Pas als deze zijn goedgekeurd, geven we deze vrij voor de massaproductie. We hebben continu zo'n 250 tot 300 producten waar we mee bezig zijn. Momenteel werk ik ook aan een project voor DAF, dat gaat over 45 verschillende artikelen."

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

"Die wordt eigenlijk helemaal bepaald door mijn e-mail zoals ik die s'ochtends open. Naast mijn afspraken natuurlijk én de deadlines! Als bepaalde tekeningen goedgekeurd moeten zijn voor een bepaalde dag, dan bepalen die ook mijn prioriteit. Dat schakelen in prioriteiten doe ik dagelijks. Die dynamiek past heel goed bij me. Als er straks een klacht binnenkomt voor een special, dan gaan we daar vanmiddag meteen mee aan de slag."

"Ik ga zo samen zitten met Hans voor een groot project van Otolift. Dat ken je wel toch?" vraagt hij. Ik knik bevestigend. "We zijn met een heel groot project voor de stoel zelf bezig die in de traplift wordt verwerkt. We maken de kunststofdelen hiervoor. Afgelopen vrijdag is er iets over het project besloten en dat neemt nu 1,5 dag van me in beslag. Het is vaak ad hoc schakelen. Al zit er natuurlijk wel een lijn in door de deadlines die je hebt. Onze klanten zijn heel divers, dat betekent ook dat het productenpakket heel breed is. Van verschillende materialen tot processen en oppervlaktebehandelingen. Ik vind die diversiteit heel erg leuk!"

Wat zoeken jullie in de nieuwe Project Manager?

"Het is een dynamische en veelzijdige job binnen een gezellig team! We zoeken een Project Manager die zelfstandig kan werken, maar ook iemand die veelzijdig is en makkelijk kan schakelen. De nieuwe kandidaat moet wel stevig in zijn of haar schoenen staan. Ik merk vaak dat je ooit een beetje moet kunnen 'duwen'. Je moet niet teveel af willen wachten."

Heb je een vraag voor Pieter? Of wil je meer weten over Specials? Neem dan contact met hem op via pieter.bierens@multifix.nl.