NIEUWS - 16 November 2023 Milieuvriendelijke verpakkingen

In het najaar van 2023 start MULTIFIX de pilot met milieuvriendelijke verpakkingen. Deze wordt opgezet in samenwerking met één klant, om zo de ervaringen uit de praktijk te krijgen. Lees hieronder meer over de milieuvriendelijke pallets van MULTIFIX.

Scroll

Pieter Bierens, hoofd Project Management, is al enige tijd bezig met dit MVO-project. Het transport, de hoeveelheid afval en de ergonomie: dat waren zijn beweegredenen om dit project op te zetten.

Huidige pallets

Bij MULTIFIX worden, voor zendingen vanuit China, (o.a.) standaard traditionele pallets gebruikt. Deze bestaan volledig uit multiplex. Ieder stuk wat je van de pallet ziet, is van multiplex gemaakt met veelvuldig gebruik van krammen. Deze pallets zijn niet herbruikbaar; oftewel deze zorgen voor veel afval. Daarnaast zijn ze niet gebruiksvriendelijk voor de mensen die hiermee moeten werken. Al het ingeladen materiaal moet namelijk eruit getild worden van bovenaf. Zeker bij zwaardere materialen is dit niet ergonomisch.

Kunststof hoekjes

Op de traditionele pallets had Pieter al een oplossing bedacht: kunststof delen op iedere hoek van de pallet. In plaats van multiplex pallets, worden dan europallets gebruikt. Op deze europallets worden, op ieder hoek, kunststof delen geplaatst. Hierop wordt het materiaal geplaatst met platen eromheen. De platen worden dan vastgemaakt met een omsnoeringsband. Ergonomisch gezien is dat een hele vooruitgang; iedere plaat kan apart eruit, waardoor men de pallets op ideale hoogte kan brengen en makkelijk alles eruit kan tillen. Daarnaast zijn de kunststof hoekjes herbruikbaar.

Nieuwe pallets

Pieter is door een kennis gewezen op een catalogus met vierkante kunststof pallets. In eerst instantie met het idee om de hoeveelheid afval te reduceren, maar natuurlijk ook met het oog op transport. Een containerruimte is namelijk anders dan een vrachtwagenruimte. Europallets passen gemakkelijk in de vrachtwagens, maar niet in de containers. Daardoor gaat veel ruimte verloren in de containers. Op MVO-gebied hebben de kunststof pallets veel voordelen: het maakt retour (hergebruik) mogelijk, de afvalberg wordt verkleind en de containerbelading is veel beter.

De kunststof pallets zijn voorzien van deksels. Enerzijds om alles goed op zijn plek te houden, anderzijds om het materiaal te beschermen. Uiteraard zijn de deksels ook bedoeld om te stapelen.

Voordelen voor de klant

Natuurlijk zijn de kunststof pallets ook voordelig voor de klant. Denk daarbij aan de ergonomie bij het in- en uitladen van pallets. Daarnaast is het de bedoeling om optimaal mee te denken met de klant. Zo wordt bekeken hoeveel de klant besteld, welke unithoogte van de pallet erbij past en wordt met de tekenaar gekeken hoeveel producten precies in een pallet verpakt zitten. Daarmee is de bedoeling dat de klant gemakkelijker kan bestellen; het aantal pallets doorgeven in plaats van het aantal stuks materiaal. Verder gaat alles in samenspraak met de klant, bijvoorbeeld wanneer we de lege pallets weer ophalen.

Pilot

Dit najaar gaan we beginnen met de pilot van kunststof pallets. Met één specifieke klant gaan we dit opstarten, zodat we de praktische ervaringen horen. Vanuit daar kunnen we kritisch kijken naar de gang van zaken. Uiteindelijk is het aan de klant om aan te geven hoe de pilot wordt ontvangen en hoe het in de praktijk daadwerkelijk werkt. Het gehele project is geslaagd wanneer de klant tevreden is en wij onze dienstverlening nóg verder verbeterd hebben.

MVO-projecten

Benieuwd wat MULTIFIX nog meer doet op gebied van MVO? Bekijk dan al onze MVO-projecten op deze pagina.

Vragen over MVO?

Neem dan contact op via onderstaand mailadres.