Nieuws - 09 February 2022 "Met de bijdrage van MULTIFIX kunnen we twintig kinderen mental health workshops geven."

Stijn de Leeuw is founder van Little Lions Child Coaching; een initiatief dat hij in Kaapstad startte. Zijn doel? Mental health gesprekken normaliseren. Een plek voor kinderen creëren waar ze hun emoties kunnen delen en, misschien nog wel belangrijker, gehoord worden. Inmiddels maakt ook Iza Bessems onderdeel van het team uit.

Lees artikel

Kunnen jullie iets meer over jezelf vertellen? Wat voor achtergrond hebben jullie?

“Ik ben Stijn en drie jaar geleden startte ik Little Lions Child Coaching. Ik ben destijds naar Afrika vertrokken voor mijn studie. Momenteel doe ik de PhD kinderpsychologie. Tijdens mijn tijd hier merkte ik al gauw dat er veel kinderen zijn met emotionele gedragsproblemen. Er is hier geen mental support; er zijn hier geen wijkteams met psychologen en er wordt überhaupt niet gepraat over hoe het met je gaat. Misschien is dat in Nederland ook het geval, maar hier merk je dat er nog meer behoefte aan is. Zeker omdat kinderen opgroeien onder heftige omstandigheden. Er is veel sprake van geweld binnen de communities, maar ook tussen partners onderling. Kinderen moeten zich leren te wapenen tegen alles dat gebeurt in het leven. Daar ben ik me, met Little Lions Coaching, op gaan focussen.”

“Ik ben, in de townships, rond gaan vragen en ben het gesprek met moeders aangegaan. Ik heb ze uitgelegd dat ik kinderpsycholoog ben en niets liever wil dan kinderen veerkrachtiger maken. Ze waren allemaal enthousiast! Ik ben direct gestart met het geven van mental health workshops, maar toen kwam COVID. Het heeft even stil gelegen, wat ergens ook heel fijn was. In 2019 heb ik zo’n zestig kinderen kunnen helpen. In een uurtje leerde ik ze d.m.v. spelletjes hoe je over je emoties kunt praten en je zelfvertrouwen en veerkracht kunt vergroten.”

“Ik wilde dat het meer vanuit de townships zelf zou gaan komen. Alle kinderen hebben daar immers iets aan. Ik ben wit, kom niet uit de omgeving en weet niet hoe het is om op te groeien in een shack. Sommige kinderen groeien op in een tien vierkante meter grootte ruimte met nog tien anderen. Je kunt het je haast niet voorstellen.”

Jullie krijgen hulp van de locals toch?

“Klopt. Uiteindelijk ben ik met Nico gaan werken. Hij komt oorspronkelijk uit Langa, een van de oudste townships van Zuid-Afrika. Ik vertelde hem dat ik het initiatief wilde laten groeien. Dit was een gouden zet; hij kent de kinderen en spreekt de taal. Hij kent bepaalde situaties en weet waar je aan moet denken. Iza, inmiddels Director van Little Lions Child Coaching, kende ik vanuit Kaapstad. Ook zij is bij het initiatief betrokken en het bleek een match made in heaven te zijn. Zij heeft de operationele kennis en ik de juiste achtergrond om de kinderen te kunnen helpen. Op dat moment hadden we overigens nog niets. Ook niets op de bank. Tijd om bedrijven aan te gaan schrijven. Er moest immers ook geld binnengebracht worden om dit allemaal te kunnen organiseren.”

“Het droomscenario was het binnenhalen van €75.000. Dat gaf ons namelijk de kans om mensen op te leiden. Máár een droom is een droom en we konden er natuurlijk niet vanuit gaan dat dit realiteit zou gaan worden. Gelukkig hebben we het, met onwijs hard werken, toch kunnen realiseren. Vorig jaar hebben we de eerste Academy mogen organiseren. Onwijs gaaf. We hebben de mensen uit de townships, zonder achtergrond binnen de geestelijke gezondheidszorg, op kunnen leiden tot mental health coaches.”

Ik kan me voorstellen dat het een langdurig proces is om voldoende bewustwording bij de kinderen te creëren. Hoe zorgen jullie voor voldoende draagvlak?

"We leren ze wat emoties zijn en wat de positieve dingen zijn waar ze het wel over kunnen hebben. Hiermee kunnen ze zich wapenen tegen al het negatieve. Zie het als een toolbox; we geven ze alle gereedschappen om te dealen met negatieve ervaringen in de toekomst. Er zijn overigens wel kinderen bij die zich zo veilig voelen dat ze zich wel volledig openstellen. Dat mag en dat vinden we super, maar het is geen must. Het is wel een droom van me dat ik uiteindelijk alle coaches zo aanstuur, dat ik zelf als kinderpsycholoog de een-op-een gesprekken met ze aanga."

"Maar dat is voor de toekomst," voegt Iza hier met een lach aan toe.

Sponsorships zijn belangrijk voor jullie; op welke manier draagt MULTIFIX haar steentje bij voor Little Lions Child Coaching?

"Sponsorships spelen zeker een rol," vertelt Stijn. "Maar het is voor ons ook heel belangrijk om eigen inkomsten te genereren."

"Vorig jaar hebben we een cuddle campaign opgezet waarmee we knuffels verkochten," voegt Iza hieraan toe. "Het geld dat de campagne opbracht ging naar Little Lions Child Coaching en de knuffels naar de kinderen in de townships. Heel speciaal; de meeste kinderen die een knuffel van ons kregen, hadden nog nooit eerder een cadeautje gehad. Dat is natuurlijk ook niet onze focus, maar dat maakt het wel dubbel zo bijzonder!"

"Dit jaar hebben we een kinderboek geschreven dat gebaseerd is op een verhaal dat we, tijdens de tweede workshop, aan de kinderen vertellen. Daarnaast organiseren we fundraisings in Nederland, Zuid-Afrika en Engeland. MULTIFIX helpt ons ook. Ze sponsoren €1.200 per jaar en daarmee kunnen we 20 kinderen, drie weken lang, elke dag mental health workshops laten volgen."

Jullie werken nu voornamelijk in en rondom Kaapstad. Hopen jullie dit in de toekomst nog uit te kunnen breiden?

"Momenteel werken we aan een uitbreiding naar de Winelands, waar ook Stellenbosch onderdeel van uitmaakt. Daar liggen veel townships omheen en het is maar een kleine 45 min rijden vanuit Kaapstad," vertelt Iza. "Maar het is, ondanks dat, een totaal ander gebied," voegt Stijn hieraan toe. "Met een andere cultuur en een andere community. Wat het heel interessant maakt!"

"Daar gaan we een nieuwe Academy starten zodat we, ook daar, mensen uit de townships kunnen opleiden tot mental health coaches. Zodat ze later ook kinderen in de townships kunnen gaan begeleiden. Om heel eerlijk te zijn, zijn onze dromen zo groot dat we ze niet kunnen bijbenen. Dat is waar technologie om de hoek komt kijken. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om dat met mental health te gaan combineren. Er wordt aan een App gewerkt waarbij kinderen datafree (dus zonder internet) kunnen werken aan hun geestelijke gezondheid doormiddel van spelletjes."

Gaaf! Ik wist niet dat kinderen daar ook mobiele telefoons hadden. Hoe bekend zijn ze hiermee?

"Vaak hebben de ouders mobiele telefoons. De kinderen vinden het fantastisch. Rond hun dertiende levensjaar krijgen ze er vaak zelf ook eentje. Ze hebben er dus zeker feeling mee. Het is nog de vraag hoe we ze hierbij kunnen betrekken en wie we hiermee bereiken. De kinderen die het interessant vinden, daar komen we makkelijk mee in contact. Bij degene die het (vaak) het hardst nodig hebben, is dat een heel ander verhaal. Als we willen groeien moet er dus techniek aan toegevoegd worden. Verder zou ik wel uit willen breiden richting Johannesburg en Durban. Ik heb altijd gezegd Zuid-Afrika binnen vijf jaar te willen veroveren," zegt Stijn lachend.

"Dus; de dromen zijn groot!" voegt Iza daar met een knipoog aan toe.

Alleen maar goed! Jullie mogen ook groot dromen!

"Zeker," zegt Stijn. "Als ik de positieve reacties hoor en hoor hoe fijn de coaches het hebben, dan denk ik dat we goed aan de weg aan het timmeren zijn."

Meer weten over dit prachtige initiatief?

Of heb je een andere vraag voor Stijn? Neem dan contact met hem op via onderstaand e-mailadres.