Nieuws - 13 April 2022 "Samen volgden we een FMEA training"

Binnen MULTIFIX hechten we veel waarde aan de ontwikkeling van onze medewerkers. Zo ook van de afdeling projectmanagement/werkvoorbereiding; daarom volgden zij afgelopen week samen de training FMEA. Het geeft ze de kans om mogelijke fouten in een ontwerp of productieproces vooraf te ontdekken. Ik sprak Pieter over deze training en de opgedane ervaring.

Lees artikel

"Toen we vijftien jaar geleden begonnen met Specials maakten we voornamelijk de eenvoudigere producten. Gootbeugels bijvoorbeeld. Qua complexiteit en maakbaarheid is dat redelijk eenvoudig. De laatste jaren worden de producten steeds complexer, maar gaan ook onze klanten steeds meer eisen stellen. In de automotive branche hanteren ze vaak de PPAP procedure. Bij MULTIFIX maken we, voorafgaand aan een order, momenteel standaard vijf samples. Deze leveren we, met de bijbehorende SIF's, af bij de klant. Ter controle. De PPAP methode is veel complexer en uitgebreider dan dat, maar steeds meer grote klanten vragen ernaar."

"Het goede aan deze procedure is dat er veel verschillende elementen in samenkomen. De proces Flow Diagram beschrijft de proces stappen die je moet maken bij de fabricage van dat onderdeel. In het Control Plan staat aangegeven wat en hoe je moet gaan testen bij elke stap. Een van de andere onderdelen, waar we nu een training voor hebben gehad, is de FMEA. Hierbij kijk je ook naar de processtappen en breng je in kaart wat er mis kan gaan. Dáár wordt uiteindelijk een cijfer aan gehangen."

Wat is FMEA?

FMEA staat voor Failure Mode and Effects Analysis. Een hele mond vol hé. Het is een systematische manier om de risico's die een proces met zich meebrengen in kaart te brengen en te prioriteren. Dat doe je aan de hand van verschillende stappen. Als eerste ga je kijken hoe een proces zou kunnen falen. Vervolgens breng je in kaart wat de gevolgen hiervan zijn, maar ook hoe groot de kans is dat je de faalwijze ontdekt. Enfin, alles met één doel. Vroegtijdig actie kunnen ondernemen als er iets niet goed zit. Aan deze gestructureerde risicoanalyse wordt een cijfer gehangen.

"Er wordt onderscheid gemaakt tussen de DFMEA en de PFMEA. Bij PFMEA ligt de focus op de processtappen om het product te maken. Bij DFMEA ligt dat op design. "Het ontwerpen doen we namelijk niet hier," legt Pieter me uit. "We willen in de toekomst nog de PPAP cursus volgen met dezelfde groep. Die sluit er mooi op aan!"

"We krijgen vanuit klanten steeds complexere vraagstukken. Dan is dit een must. Bij heel veel klanten mag je überhaupt niet leveren als je niet aan een dergelijke procedure kunt voldoen. De concurrentie op meer complexe is minder groot. Het is dus voor MULTIFIX een logische stap om hier op door te gaan."

Leren doen we samen!

"Hans, Arnoud en ik waren al min of meer bekend met deze methode," vertelt Pieter. "We vinden het belangrijk om de andere collega's er ook in te betrekken, daar hebben we deze training met het hele team projectmanagement/werkvoorbereiding gevolgd. We werken veel samen met andere afdelingen. Daarom zijn er ook drie mensen van de afdelingen inkoop, verkoop en de productie aangesloten."

"We hebben tijdens de cursus, in kleinere groepjes, een product gepakt om te kijken hoe het werkt in de praktijk. Samen leren dus! Heel erg leuk, want uiteindelijk hebben we dan in de uitwerking ook veel aan elkaar. Het is fijn dat je je op deze manier als team kunt blijven ontwikkelen."

Heb je een specifieke vraag over de methode?

Of heb je een andere vraag voor Pieter? Neem dan contact met hem op via onderstaand e-mail adres.