Nieuws - 02 December 2021 Arthur Burgmans: "Nee bestaat niet"

Arthur Burgmans voormalig directeur van MULTIFIX. Dit is het bedrijf dat hij oprichtte in 1988. Zijn motto in die tijd? Nee bestaat niet. “Als een klant op zaterdagavond belde voor bouten die hij zondag nodig had, bracht ik ze voor middernacht nog langs.”

Lees artikel

Die drive van Arthur vormt de basis voor het succes van MULTIFIX. Zijn motto is het handelsmerk van het bedrijf geworden. Door steeds grenzen te verleggen - letterlijk en figuurlijk - breidde MULTIFIX haar aanbod uit. De klantenkring werd groter en ook het personeelsbestand groeide in rap tempo mee. Inmiddels bestaat de MULTIFIX Group uit vier divisies, met vier vestigingen en 400 werknemers.

Hoe waren de eerste MULTIFIX jaren?

Ondernemen zit Arthur in het bloed. “Mijn opa is oprichter van Bouwbedrijf Burgmans. Al zijn kinderen zijn uiteindelijk een eigen bedrijf begonnen. Dat ik na de havo het ondernemerschap in rolde, was voor niemand een verrassing.”

“De handel in bevestigingsmaterialen beviel me goed. Met de bedrijven die ik had binnengehaald, kon ik relaties opbouwen. Ik luisterde goed naar de wensen en wilde optimale service bieden! Daarom verkocht ik geen 'nee'. Ik deed er alles aan om de klant tevreden te stellen.”

Veel kansen dus?

“In 1995 startte er een windmolenfabriek in Noord-Nederland waarvoor wij de bevestigingsmaterialen leverden. Nederland was hiermee zijn tijd ver vooruit. Door de starre regelgeving ging het bedrijf helaas al snel failliet. De mallen van hun wieken gingen vervolgens de hele wereld over. Dat bood kansen! Kopers wilden namelijk óók onze bevestigingsmaterialen hebben. Zo kwamen we in Azië terecht.”

“Toen ik voor het eerst naar China reisde, zag ik het meteen: hier moeten we zijn. We opende een vestiging in Hongkong, maar verhuisde later naar Shanghai. De metaalindustrie is daar sterker vertegenwoordigd. We waren pioniers en begaven ons op onbekend terrein. Ik nam daarbij behoorlijk wat risico. Ondanks dat geloofde ik er 100% in dat het ging slagen. Zakendoen met China was in de jaren negentig nog heel ongebruikelijk.”

Voldeed de kwaliteit meteen aan de standaard?

“De kwaliteit van materialen en producten uit China is de afgelopen twintig jaar enorm verbeterd. Dat ging niet vanzelf. In het begin moesten we voortdurend hameren op onze kwaliteitsnormen. Dat waren de toeleveranciers niet gewend. Als ze iets leverden wat niet goed was, gaven ze liever korting. Inmiddels hebben we een uiterst betrouwbaar netwerk van professionele leveranciers. Ook is de kwaliteitscontrole optimaal!”

“De beginjaren van MULTIFIX waren een prachtige tijd. We vormden een klein clubje hardwerkende mensen. Er was weliswaar veel stress door de groei. Ook dat went. Een klein clubje zijn we nu allang niet meer. Er wordt nog steeds hard gewerkt! Daarnaast is het teamgevoel nog altijd heel belangrijk!”

“Als directeur bepaal ik niet langer alle details zelf. Daarvoor hebben we nu een directie. Ik mag aangeven of ik het eens ben met de plannen of niet. Dat vraagt enige aanpassing, want loslaten is niet mijn sterkste kant. Deze nieuwe aanpak brengt ook veel. Ik heb nu de tijd om alle mensen die hier werken beter te leren kennen bijvoorbeeld. Ik loop regelmatig door het magazijn om een praatje te maken. Heel belangrijk vind ik dat! De mensen maken immers het verschil.”

Hoe zie je de toekomst?

“Als ondernemer richt ik me voortdurend op nieuwe kansen in de markt. Dat blijf ik doen. Het is voor de continuïteit van het bedrijf heel belangrijk. Ik heb best wel een goed gevoel of we iets kunnen met de dingen waar ik tegenaan loop. Ook met de mensen die op mijn pad komen. Zij zijn het belangrijkste kapitaal van MULTIFIX.”

“Toen ik destijds tegen mijn oom Jan zei dat ik in de bevestigingsmaterialen ging, reageerde hij niet echt enthousiast. ‘Dat doen er al zoveel’. Met de juiste instelling lukte het wel! Kennis is belangrijk. Pas als je er 24/7 mee bezig bent en er écht voor gaat, komt het van de grond. Dat hebben we met MULTIFIX wel bewezen."

Heb je een vraag voor Arthur?

Neem dan contact met hem op via onderstaand e-mail adres.