Arthur Burgmans: ‘Nee bestaat niet’ als basis voor succes

Arthur Burgmans: ‘Nee bestaat niet’ als basis voor succes

Arthur Burgmans is directeur van Multifix, het bedrijf dat hij oprichtte in 1988. Zijn motto in die tijd? Nee bestaat niet. “Als een klant op zaterdagavond belde voor bouten die hij op zondag nodig had, bracht ik ze voor middernacht zelf nog langs.”

Die drive van Arthur vormt de basis voor het succes van Multifix, zijn motto is verworden tot handelsmerk van het bedrijf. Door steeds grenzen te verleggen – letterlijk en figuurlijk – breidde Multifix haar aanbod uit, werd de klantenkring groter en groeide ook het personeelsbestand in rap tempo mee. Inmiddels bestaat Multifix Group uit vier divisies, heeft het bedrijf vier vestigingen en 400 werknemers.

Hoe gingen de eerste jaren van MULTIFIX ?

Ondernemen zit Arthur in het bloed. “Mijn opa was oprichter van Bouwbedrijf Burgmans; al zijn kinderen zijn uiteindelijk een eigen bedrijf begonnen, dus dat ook ik na de havo het ondernemerschap in rolde, was voor niemand een verrassing.”

“De handel in bevestigingsmaterialen beviel me goed. Met de bedrijven die ik had binnen gehaald, kon ik relaties bouwen. Ik luisterde goed naar hun wensen en wilde optimale service bieden voor de klanten! Daarom verkocht ik geen “NEE”, ik deed er alles aan om de klant tevreden te stellen.”

Veel kansen dus?

“In 1995 startte er een windmolenfabriek in Noord-Nederland, waarvoor wij de bevestigingsmaterialen leverden. Nederland was hiermee zijn tijd ver vooruit, maar door de starre regelgeving ging het bedrijf helaas al snel failliet. De mallen van hun wieken gingen na het faillissement de hele wereld over. Dat bood kansen, want de kopers wilden óók onze bevestigingsmaterialen hebben. Zo kwamen we in Azië terecht.”

“Toen ik voor het eerst naar China reisde, zag ik het meteen: hier moeten we zijn! We openden een vestiging in Hongkong, maar verhuisden later naar Shanghai omdat daar de metaalindustrie sterker vertegenwoordigd is.
We waren pioniers en begaven ons op onbekend terrein. Ik nam daarbij ook behoorlijk wat risico, maar ik geloofde 100% dat het ging slagen. Zakendoen met China was in de jaren negentig nog heel ongebruikelijk.”

Voldeed de kwaliteit meteen aan de standaard?

“De kwaliteit van materialen en producten uit China is in de afgelopen twintig jaar enorm verbeterd, maar dat ging niet vanzelf. In het begin moesten we voortdurend hameren op onze kwaliteitsnormen, dat waren de toeleveranciers niet gewend. Als ze iets leverden wat niet goed was, gaven ze liever korting. Inmiddels hebben we een uiterst betrouwbaar netwerk van professionele leveranciers en is de kwaliteitscontrole optimaal.”

“De beginjaren van Multifix waren een prachtige tijd. We vormden een klein clubje hardwerkende mensen. Er was weliswaar veel stress door de groei, maar dat went. Een klein clubje zijn we nu allang niet meer, maar er wordt nog steeds hard gewerkt en het teamgevoel is nog altijd heel belangrijk.”

“Als directeur bepaal ik niet langer alle details zelf, daarvoor hebben we nu een directie. Ik mag aangeven of ik het eens ben met plannen of niet. Dat vraagt enige aanpassing, want loslaten is niet mijn sterkste kant, maar deze nieuwe aanpak brengt ook veel. Ik heb nu de tijd om alle mensen die hier werken beter te leren kennen bijvoorbeeld. Ik loop regelmatig door het magazijn om een praatje te maken. Heel belangrijk vind ik dat, want de mensen maken hier het verschil.”

Hoe zie je de toekomst?

“Als ondernemer richt ik me in voortdurend op nieuwe kansen in de markt. Dat blijf ik doen, het is voor de continuïteit van het bedrijf heel belangrijk. Ik heb best wel een goed gevoel of we iets kunnen met de dingen waar ik tegenaan loop, maar ook met de mensen die op mijn pad komen. Zij zijn het belangrijkste kapitaal van Multifix.”

“Toen ik destijds tegen mijn oom Jan zei dat ik in de bevestigingsmaterialen ging, reageerde hij niet echt enthousiast: ‘dat doen er al zoveel’. Maar met de juiste instelling lukte het wel!”

“Kennis is belangrijk, maar pas als je er echt 24/7 mee bezig bent en er écht voor gaat, komt het van de grond. Dat hebben we met Multifix wel bewezen.”

Heb je interesse in werk/stage bij Multifix? Klik hier.