Nieuws - 21 February 2023 Aluminium persen in praktijk: “Let op bij het design”

Hans van Herk is Projectmanager bij MULTIFIX. Hij zorgt ervoor dat klanten zich niet druk hoeven te maken over hun productie. Hij verdiept zich in alle mogelijke manieren om dat zo goed mogelijk te doen. “Bijvoorbeeld door aluminium onderdelen te persen in plaats van te gieten.”

Lees artikel

“We hadden al ervaring met het persen van aluminium van andere producten. Zo hebben we onze klanten weten te overtuigen van de voordelen hiervan. De techniek van klant A gebruik je ook bij klant B. Je ziet de relatie met een klant zo ook evolueren. Je begint met kleine, losse onderdelen en nu leveren we al complexere samenstellingen.”

Wat was het probleem?

“We kregen een nieuwe opdracht van een klant. Zij hebben een product dat uit verschillende onderdelen bestaat. Deze moesten met elkaar verbonden worden. In het verleden werd deze “koppeling” als een stalen gietstuk gemaakt. Dat bleek te zwaar en te kostbaar. We adviseerden daarom om het van aluminium te maken. De klant twijfelde bij het huidige design aan de sterkte. De treksterkte van aluminium is namelijk een factor vier lager. Ik ben daarom samen met hun designafdeling gaan kijken naar andere mogelijkheden.”

“Ik stelde voor om het aluminium te persen. Dan blijft het zuiver en behoud je de sterkte. Samen met één van onze leveranciers in China ben ik hiernaar gaan kijken. Ze maakten voor ons al een vergelijkbaar product. Je kunt namelijk niet elke vorm persen. We hebben het design hiervoor geschikt gemaakt en het project aangeboden. Inmiddels is de productie opgestart.”

Waarom zou je aluminium persen en niet gieten?

“Bij het gieten van aluminium is vervuiling een veel voorkomend probleem. Insluitingen van ongewenste legerings- elementen of andere zaken. Elke vervuiling is een verzwakking van het materiaal. Bij complexere vormen krijg je soms ook verzwakking door de insluiting van luchtbellen. Een gietstuk is dus in de praktijk altijd zwakker dan een vergelijkbaar product dat geperst is. Ook omdat de moleculen door de vervorming in een 'gefixeerde' toestand ten opzichte van elkaar komen te zitten. Het materiaal wordt zogezegd verstevigd. Bij persen heb je een zuivere aluminiumlegering die je rechtstreeks van de gieterij krijgt. Je zaagt er een stuk vanaf, verwarmt het en perst het in een vorm.”

“Het design moet bij gieten anders zijn dan bij persen. Je past het ontwerp aan aan de productietechniek. Een gietmatrijs moet je altijd zo goed mogelijk vullen. De flow van je aluminium is dan belangrijk! Het product moet daarna ook gemakkelijk uit de matrijs te halen zijn. Bij persen spelen andere factoren een rol. Je hebt iets andere 'lossingshoeken en de 'vervormingsratio' speelt een belangrijke rol. Dit is het verschil in vorm tussen het basis materiaal en het uiteindelijke product.”

Zijn er nog andere redenen om aluminium te persen?

“Aluminium persen is ook beter voor de veiligheid. Het product van dit project is een veiligheidsartikel. Daarom is de constantheid van de materiaalsterkte zo belangrijk. Bij producten als deze moet de constructie op tijd laten zien dat deze bijna kapot gaat. Bijvoorbeeld doordat deze eerst gaat vervormen en dan pas breekt. Mede daarom zijn we afgestapt van gietproducten. Die breken vaak plotsklaps. Deze zijn vaak bros en hebben een 'lage rek voor breuk'. Bij geperste producten zie je het materiaal eerst nog buigen voor het definitief breekt.”

“Onze afdeling doet de technische begeleiding van de productie. We zijn de technische spil. Alle aanvragen komen op ons bureau. We beoordelen ze op maakbaarheid en kijken vervolgens welke leverancier er het beste bij past. Vervolgens maken we er een MULTIFIX tekening van. Het project gaat dan naar inkoop voor het bepalen van de prijzen. Als de klant akkoord is met het voorstel, komen we in de sample fase. Ook begeleiden we de productie. We toetsen, adviseren en checken. Tot en met de eerste productierun blijven we verantwoordelijk!”

In welke fase zitten jullie nu met het project? En hoe verloop zo’n traject?

Ondertussen is de relatie verder uitgebouwd met de klant. Zaten we twee jaar geleden nog in de sample fase om dit onderdeel uit aluminium te persen, leveren we op dit moment deze  koppelingen jaarlijks voor ongeveer 50 000 stuks. Dankzij de goede samenwerking in de ontwikkeling van dit product en het productie rijp maken wilde de klant ook dat we voor hen aan de slag gingen met  46 nieuwe kunststof spuitgiet onderdelen. Deze producten vormen de visuele kunststof omkleding van een stoellift. Deze kunststof onderdelen zijn inmiddels ook al weer in productie.“

Hans neemt me mee in hoe het traject van aluminium persen eruit zag. “Je begint met de sample fase. We maken altijd eerst een testproduct. De klant test dit op mechanische en functionele eigenschappen. Vervolgens besluiten ze of dit kan worden vrijgegeven. Daarna word er een 0-serie gemaakt. Dit is een kleine batch waarmee je de massaproductiemethodiek test. Het product kan goed zijn, maar het moet ook reproduceerbaar zijn. De sample fase doen we altijd. De 0-serie alleen als de klant dat wil. Je doet zo samen met de klant aan risico inventarisatie.”

“Vervolgens start de massaproductie in China. In dit geval leveren we alles zelfs aan in servicepakketten. De eindmonteur kan deze meteen gebruiken. Inclusief RFID-label op de verpakking, vanwege de traceerbaarheid. Het eindproduct is modulair. Elke locatie waar het geïnstalleerd wordt is anders. Met standaarddelen kunnen de monteurs 80 tot 90 procent van het eindproduct opbouwen. De rest is bijna altijd maatwerk dat de klant nog altijd zelf verzorgt.”

“Het bevalt me goed bij MULTIFIX. Anders had ik hier inmiddels geen 15 jaar gezeten. Bij mijn vorige werkgever maakten we alleen plaatwerk. Nu heb ik met zeer diverse, uiteenlopende productiemethoden te maken. Zoals het persen van aluminium. Het leuke van MULTIFIX is dat er veel variatie is, het productenpakket is erg breed. Dat ik regelmatig op reis moet naar China is een welkome afwisseling. Dat houdt het interessant en leuk om te doen!”

Wil je meer informatie ontvangen over het persen van aluminium? Of heb je een vraag voor Hans?

Neem dan contact met hem op via onderstaand e-mail adres.