Nieuws - 22 February 2022 "Team Duitsland is een heel fijn, ambitieus team!"

Jan van Rijthoven is al ruim zeventien jaar werkzaam binnen MULTIFIX. Waar hij ooit een rol als Manager Inkoop vervulde, werkt hij inmiddels als Verkoop- Teamleider van Team Duitsland. Tijd dus om eens met hem om tafel te gaan en te kijken hoe zijn carrière zich heeft ontwikkeld.

Lees artikel

Hoe heeft je loopbaan zich ontwikkeld?

"Na mijn studie startte ik bij Fabory in Tilburg," begint Jan zijn verhaal. "Destijds was dat de grootste technische groothandel voor bevestigingsmaterialen in Nederland. Ze groeiden enorm snel en het was heel leuk om daar onderdeel van uit te mogen maken. Ik was, zeker de laatste jaren, veel als Strategisch Inkoper op reis. Dat vond ik geweldig, maar als ik niet aan het werk was, bouwde ik aan mijn topsport carrière. Dat strookte niet met elkaar. Het lopen van marathons was leuk en ging onwijs goed," vertelt hij trots. "Om aan de top te blijven, moet je veel investeren. Uiteindelijk heeft dat me doen besluiten dat het tijd was voor een switch."

"Na tien fijne jaren ben ik, bij Fabory, gestopt om te gaan werken bij een machinefabriek van magnetische opspansystemen. Ik begon als inkoper en groeide uiteindelijk door naar de rol van Inkoop- en Operationeel Manager. Het was een heel waardevolle periode; ik kwam hier alle facetten van de machinebouw tegen. Ik leerde over de eigen productie, maar ook over het outsourcen hiervan. Na een verkeerde overname kwamen we in zwaar weer en ik keek om me heen. Wat wilde ik nu gaan doen?"

"Bevestigingsmaterialen, en met name het handelsaspect, bleven me interesseren. Er kwam een baan vrij bij MULTIFIX en na een gesprek met Tuur wist ik: de klik is er en dit past bij mij. Ik werd Manager Inkoop Fasteners, wat een mooie uitdaging was. Qua structuur liet Inkoop op dat moment nog te wensen over. In de daarop volgende jaren hebben we de afdeling structuur kunnen geven en goed op de rit kunnen zetten."

Hoe ben je uiteindelijk in 'Team Duitsland' terecht gekomen?

"Ik werkte tien jaar bij MULTIFIX toen de directie besloot het vizier te vergroten. Ze wilden meer gaan doen voor het land dat de grootste Europese industriële output heeft, Duitsland. In eerste instantie werd er gezocht naar een Heimische Sprecher (iemand die vloeiend Duits spreekt). Daar kwamen niet de juiste kandidaten naar voren. Arno informeerde of die job me iets leek. Ik heb het eerst een tijdje op proef geprobeerd om te kijken of de rol, die ik mezelf toedichtte, me lag. De combinatie bleek perfect. Ik wist precies hoe de inkoper, die tegenover me zat, dacht. Daarnaast kende ik MULTIFIX natuurlijk goed en de Duitse mentaliteit past heel erg bij mij."

"In het begin deed ik alles zelf, ook de aquisitie. Hier ging teveel tijd in zitten. Jutta, die van oorsprong Duitse is, kende ik al jaren. Ze werd onderdeel van het team en was een groot deel van het succes in de beginjaren. Ze wist waar ze op moest letten en had een sterke pitch klaar. In 2016 besloten we Sanne aan te nemen. Ze was opgeleid tot lerares en vertaalster Duits; de perfecte aanvulling op het team. In 2018 kwam ook Thomas erbij (die van oorsprong Duits is) in een binnendienst functie. Hij had, door zijn voorgaande job, veel kennis van bevestigingsmaterialen, staal en maaktechnieken. Heel fijn!"

"Maar toen kwam Corona. De eerste terugslag in onze onstuimige groei. Ondanks dat hebben we iemand aan kunnen nemen in Duitsland, Christian. Hij had veel kennis van bevestigingsmaterialen en speciale maakdelen. De juiste basis dus als je het 'MULTIFIX verhaal' wil vertellen. Daarmee was het team voorlopig compleet," zegt Jan met een lach.

Wat voor belangrijke dingen spelen er momenteel?

"Duitsland is groot, dus er zijn mogelijkheden genoeg! Door Corona is alles echter een stukje lastiger. Het land is opgebouwd uit Bundes landen en daar gelden verschillende regels en wetten. Momenteel accepteert het gros van de Duitse bedrijven geen klantbezoeken. De regering wil dit simpelweg niet om risico's te beperken. Momenteel halen we de grootste groei uit onze bestaande klanten. Het feit dat we vooralsnog te weinig bij nieuwe klanten langs kunnen, baart me wel zorgen."

"Gelukkig hebben we een heel fijn en ambitieus team. Ik weet zeker dat we, zodra de maatregelen versoepelen, weer nieuwe Duitse klanten aan MULTIFIX kunnen binden," sluit hij het interview optimistisch af.

Heb je een vraag voor Jan?

Wil je meer weten over zijn loopbaan? Of over de mogelijkheden? Neem dan contact met hem op via onderstaand e-mailadres.