Nieuws - 01 July 2021 "Relaties met onze Nederlandse collega's zijn goed!"

Oliver Chen is al negen jaar Quality Manager bij MULTIFIX in Shanghai. Hij werkt graag bij het bedrijf. "Mijn studie werktuigbouwkunde past echt bij mijn werk bij MULTIFIX. Ik weet hoe producten worden gemaakt. Als er problemen zijn, kan ik de reden vaak raden. Dat maakt ook dat ik op zoek kan naar een passende oplossing. We denken graag vooruit en helpen onze leveranciers met verbeteringen.

Lees artikel

“In 2014 was ik in Nederland om het hoofdkantoor van MULTIFIX te bezoeken. Dat gaf me een goede indruk van het bedrijf. Er is sindsdien veel veranderd. Ik ben blij dat ik onderdeel van de organisatie uit mag maken. De relaties met onze Nederlandse collega's zijn heel goed.

Wanneer ben je bij MULTIFIX begonnen?

"Ik ben in januari 2013 bij MULTIFIX begonnen als Quality Manager. In 1994 studeerde ik af als bachelor in de Werktuigbouwkunde. Waarna ik bij verschillende Aziatische en Europese bedrijven heb gewerkt. Het werk bij MULTIFIX is leuk! We hebben sterke relaties met leveranciers en collega's in Nederland. Samen maken we hoogwaardige producten voor onze klanten."

"Het personeelsbestand bij MULTIFIX in Shanghai is erg stabiel. Ook zijn de interne processen en de workflow duidelijk. We hebben ongeveer 40 medewerkers in dienst. Allemaal in verschillende functies. Denk hierbij aan inkoop, kwaliteit, opslag etc. Ook hebben we ondersteunende medewerkers. Bijvoorbeeld in HR en op transport."

Wat is jouw rol bij MULTIFIX Shanghai?

"Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteitsafdeling. Ons 'checker team' inspecteert de binnenkomende goederen. Monteurs beoordelen de inspectierapporten. Deze sturen ze, ter goedkeuring, door naar MULTIFIX in Nederland. Soms controleren de engineers zelf de producten. Dit geeft meer duidelijkheid over de kwaliteitsstatus. We sturen niets naar Europa voordat iedereen het eens is over de kwaliteit."

"Elke dag krijgen we nieuwe vragen van onze Nederlandse collega's. Ik bouw ze om naar projecten en selecteer de meest geschikte collega om het uit te voeren. Meestal doen we een tekening-review voor het project. Is de tekening duidelijk? Onze engineers controleren dit en ik bekijk deze. Als er een probleem is, dan communiceren we dat."

"Op basis van de tekening-review weten we welke leveranciers geschikt zijn voor het onderzoek. Als we een voorbeeldopdracht krijgen, communiceren we dat met de leverancier. Bijvoorbeeld over het detailproductieproces en het kwaliteitscontroleplan. Dan kunnen we het eerste monster meteen goed maken! We volgen wekelijks de productiestatus van de steekproef op een reageren dienovereenkomstig."

"Als we een nieuwe bestelling uit Nederland krijgen, controleren we of alles kan worden geleverd. Ook kijken we of er in het verleden kwaliteitskwesties waren. Als dat het geval is, herinneren we onze leveranciers eraan dat ze op deze problemen moeten letten. We bespreken deze zaken ook met het team. Indien nodig bezoeken we de leverancier. De meeste leveranciers zitten niet ver van Shanghai. Maximaal een paar uur rijden met de auto."

Hoe zijn de relaties met de Nederlandse collega's?

"De meeste communicatie met het hoofdkantoor in Nederland verloopt via e-mail. Als we haast hebben, maken we een videocall via WeChat. Elke maandag hebben we een projectvergadering met onze Nederlandse collega's. Hiervoor bellen we elkaar. Meestal bespreken we dingen die niet helemaal duidelijk zijn. Denk aan ontbrekende gegevens of onduidelijke informatie uit tekeningen. De communicaties met de collega's in Nederland is over het algemeen vrij goed. Ze zijn leuk om mee te werken."

Heb je een vraag voor een van onze Chinese collega's?

Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mail adres. Zetten we deze vraag z.s.m. door.