Neem dan contact op met Ruud.
NIEUWS - 16 mei 2023 Van proefassemblage tot uiterst precies instructieboek
Al 3,5 jaar is Wesley van Oorschot werkvoorbereider bij MUTLFIX. Hij is verantwoordelijk voor de werkvloer daarbij ook dat de werkinstructies er voor Assembly op en top uitzien. Vandaag vertelt hij meer over hoe hij terecht kwam bij MULTIFIX. Ook legt Wesley in geuren en kleuren uit over zijn functie.
Lees artikelHoe ben je dit werk ingerold? En heb je een technische achtergrond?
“Bij een detacheringsbureau zag ik MULTIFIX voorbij komen. Toevallig zochten ze iemand voor een soortgelijke functie. Het werk wat ik bij MULTIFIX mocht gaan doen sprak me meteen aan. Het was iets wat erg veel leek op het werk dat ik hiervoor deed. Daarnaast was ik op zoek naar een niet te groot maar ook zeker niet te klein familiebedrijf. De ambitieuze groei van MULTIFIX, in combinatie met het in het oog houden van het hechte en gezellige familiegevoel, gaf voor mij de doorslag.”
Wesley legt aan me uit dat hij een technicus is in hart en nieren. “Ik heb zeker een technische achtergrond! Ik ben zelf 10 jaar lang monteur geweest. Daarnaast heb ik ook het opleidingstraject Mechatronica succesvol afgerond. In totaal heb ik zo’n 6 jaar lang gestudeerd; van niveau 2 tot niveau 4. Met de theoretische en ook de praktijk ervaring zit het wel goed, haha”
Leg is wat uit over je functie?
“Dagelijks ben ik bezig met het actueel houden van de werkinstructies. Daarnaast werk ik calculaties uit die vanuit verkoop doorgestuurd worden. Ook zet ik de Bill of Marerial, afgekort BOM (alle onderdelen die in een product zitten) uit, zodat deze kloppend is. Wat ik doe is vooral de onderste randzaken van de indirecte kosten in kaart brengen; arbeid, indirecte uren, picken, energiekosten en eventuele mogelijke afkeuren. Deze dingen worden vaak op nacalculatie gedaan.”
“De afwisseling tussen het actueel houden van werkinstructies en het uitzetten van de Bill of Material, maakt het een leuke functie. Dat eerste vond ik zeker geweldig, als ik terugkijk naar waar we vandaan komen. Voorheen waren de werkinstructies summier of er soms helemaal niet. Dan zat het bij iemand in z’n hoofd. Niet erg praktisch bij terugkerende producten. Dat kost veel tijd en werkt niet efficiënt. Nu halen we de informatie 1 keer op, waarbij ik het ook in één keer uitwerk in een duidelijke instructie. Hierdoor ziet iemand anders meteen hoe hij het product moet assembleren. Het is extra leuk om te zien dat het zo’n groot en positief effect heeft.”, vertelt Wesley enthousiast.
Gaaf! Hoe ziet zo’n instructieboek er uit?
“Voor het instructieboek heb ik een template gecreëerd. Deze bestaat uit een voorblad van het eindproduct met daarop het artikelnummer, de productnaam, foto en het revisienummer. Dat laatste is erg belangrijk zodat we altijd terug kunnen kijken om welke versie het gaat. En eventueel de oudere versies er weer bij kunnen pakken.”
“Blad twee heeft de volgende items erop staan; document historie en de revisiebeheerpagina dat aangeeft wat de veranderingen in het document zijn. Daarna volgt er nog een slide met speciale tooling. Hierop staat alles wat een monteur nodig heeft maar niet standaard in zijn koffer heeft zitten. Daarbij komt een uitgebreide beschrijving met foto, naam en de locatie waar het ligt in de assemblagehal. Zo kunnen zij het van te voren pakken en direct aan de slag. Wat weer tijd scheelt. Ik vond het belangrijk om de werkinstructies in detail uit te werken. Daarom heeft ieder onderdeel dat gebruikt word in de assembly een eigen kleur. Deze kleur is weer gekoppeld aan de volgorde die de assembleurs moeten aanhouden tijdens het in elkaar zetten van een product. Zo wordt iedere stap duidelijk weergeven. Wat ook wel handig is, aangezien sommige producten soms erg op elkaar lijken.”
Hoe komen de werkinstructies dan tot stand?
Wesley vertelt: “We werken altijd met een proefassemblage. Of terwijl een Proto-serie. Op basis daarvan bepalen we de werkvolgorde voor in het instructieboek. Dit doe ik samen met onze Senior assembleur Dennis. Niet alleen Dennis schroeft alles in elkaar. Ik doe dit zelf ook! Ik vind het belangrijk om zelf te ervaren en te zien wat wel en niet goed werkt in de praktijk. Want hoe kun je anders een goede werkinstructie neerzetten? Samen met Dennis komen we tot de ideale werkvolgorde. Soms is het wel een stukje trial and error -bij de nieuwe producten- maar dankzij onze brok aan ervaring loopt het eigenlijk altijd wel gesmeerd.”
“Wanneer de Proto-serie goed is verlopen komt er een grotere productieserie. Als de productie vervolgens vrijgegeven wordt, dan is dat ook het moment wanneer de werkinstructie af moet zijn. Natuurlijk is er altijd nog ruimte voor een review en feedback van zowel de klant als onze eigen assembleurs. Mocht het zijn dat er nog net wat aangepast moet worden, bijvoorbeeld een nieuwe foto, dan kan dat nog. En dan gaan we aan de slag. Daar houdt het niet op want de werkinstructies moeten ook altijd up to date zijn. Om de drie maanden check ik deze op eventuele productieverbeteringen.”
Hoe pak je projecten aan? Is er hiervoor een speciale werkwijze of aanpak?
“Zeker weten! Van begin tot eind loopt het zo; verkoop komt binnen met een aanvraag. Deze aanvraag wordt doorgestuurd naar Werkvoorbereiding en Project Management. Daarna volgt de Kick-off waarbij we ons de vraag stellen; kunnen en willen we dit maken? Deze is met Projectmanagement, Sales en Inkoop. Pas na de ‘yes’ vanuit deze meeting gaat de aanvraag verder de organisatie in. En wordt er een volgnummer aangehangen. Hierin zit alle informatie. Wat verwacht de klant te maken qua aantallen per jaar? Maar ook de vastgestelde eisen komen hierin te staan.”
“Vervolgens krijgt werkvoorbereiding/Project Management deze. En ga ik aan de slag met alle informatie van de klant en stuklijsten (Bill of Material). Die plaatsen we dan in een calculatiesheet. Daarna is het aan inkoop. Zij gaan op zoek naar de beste leveranciers hiervoor. Of gaan aan de bak met vooropgestelde leveranciers. Uiteindelijk komt deze calculatiesheet weer terecht bij verkoop. Is hierop eenmaal een akkoord vanuit de klant, dan komt het pas écht bij mij te liggen. Want daarna ga ik de werkinstructies maken.”