Nieuws - 01 October 2021 “Op bevestigingsmaterialen is veel te besparen”

Arend Ax is Sales Manager Fasteners bij MULTIFIX. Hij ziet veel onbenutte potentie bij klanten. "Dan heb ik het niet eens over delen van ons assortiment waarvan de klant niet eens weet dat we het kunnen leveren. Bevestigingsmaterialen zijn vaak de sluitpost. Wat gezien de bedragen te begrijpen is. Totdat de productie er stil door valt."

Lees artikel

"Graag loop ik bij een klantbezoek een keer door het magazijn. Dat is toch de plek waar alles gebeurt. Elke keer weer zie ik grote hoeveelheden verborgen kosten. Mijn advies richt ik vooral op besparingen in bevestigingsmaterialen. Ik hoef de klant natuurlijk niet te vertellen hoe ze hun werkzaamheden kunnen verbeteren."

Is er te weinig aandacht voor bevestigingsmaterialen?

"Bij maakbedrijven zijn bevestigingsmaterialen vaak een ondergeschoven kindje. Wat ik ergens wel snap. Je bespaart sneller als je 2% van 50 ton staal af kunt halen, dan 10% van je boutjes en moertjes. Als de juiste bevestigingsmaterialen niet beschikbaar zijn, moeten er veel kosten worden gemaakt. Dat realiseert men pas als het daadwerkelijk verkeerd gaat. De voordelen van aandacht voor bevestigingsmaterialen zitten vooral in het voorkomen van problemen."

"Ik kijk daarom bij klanten hoe het proces verloopt. Wat gebeurt er wel? Wat gebeurt er niet? Zijn er al bevestigingsmaterialen of specials? Hoe gaan ze hiermee om? Ook kijk ik naar de voorraden. Wellicht kunnen we van de bevestigingsmaterialen sets samenstellen."

Wat houden die sets op maat in?

"De onzichtbare kosten van bevestigingsmaterialen zijn hoog. Zeker als je ze bij meerdere leveranciers inkoopt. Bij elke leverancier heb je vaste, logistieke en administratieve kosten. Je medewerkers besteden er tijd aan. Vaak zijn bedrijven zich niet bewust van die kosten. Ook worden de kosten vaak onderschat. 'Die jongen aan de machine staat er toch al?" Hij kan wel een dure vakman zijn. Dan kan er flink bespaard worden door te zorgen dat hij niet hoeft te zoeken."

"Een vakman moet namelijk vaak eerst de bevestigingsmaterialen bij elkaar zoeken. Vervolgens kan hij of zij pas aan een project beginnen. Dat kan soms wel 15 tot 20 minuten duren. Die tijd kunnen we besparen met de door ons samengestelde sets. Wij zijn hierop ingericht en voor ons is het relatief makkelijk. Sets zitten in een verpakking met een sticker. De klant hoeft ze alleen maar op de juiste plek te zetten. De kans op fouten is ook kleiner! Zeker omdat niet iedereen de benodigde kennis heeft. Is het kwaliteit A2 of A4? Is het bewerkt of niet?"

Hoe pak je een dergelijk project aan?

"Als een klant besluit sets van ons af te gaan nemen, inventariseren we eerst wat hier in moet zitten. Daar maken we vervolgens een tekening van. Er hoeven wat ons betreft niet alleen bevestigingsmaterialen in te zitten. Het mag bijvoorbeeld ook purschuim zijn. We kijken vervolgens naar de gewenste verpakking en wat er op de sticker moet komen te staan. Hierbij kun je denken aan een barcode, logo of tekst. Na goedkeuring, maken we een monster set. Vervolgens gaan we afspraken maken over de voorraad en uitlevering. Dat zou eventueel ook via het kanban-systeem kunnen. Dan is er maar één artikelnummer nodig."

"Behalve sets kunnen we klanten ook ontzorgen met projectorders op afroep. Bijvoorbeeld bij projecten als machines of assemblages in het buitenland. Het gaat dan vaak om grotere bestellingen en voorraden die ze nog via verschillende leveranciers afnemen. Als een klant een project scoort, wordt er over bevestigingsmaterialen niet nagedacht. Zeker bij grotere aantallen is dat wel een probleem. Wij nemen die zorgen over. Als we de offerte als order binnenkrijgen, gaan we de producten verzamelen. Deze worden, op een pallet, op maat geleverd. Gelukkig is Multifix een flexibel bedrijf. Dat maakt het werken leuk!"

"Ik zit hier nu twee jaar. Het bevalt uitstekend. Een gemoedelijk Brabants familiebedrijf! Ik ben oorspronkelijk in Assen geboren en in Lelystad opgegroeid. Voor een eerdere werkgever ben ik naar Brabant verhuisd. Daar heb ik mijn huidige vrouw ontmoet. Mijn kinderen zijn hier ook opgegroeid. Ik ben dus naar het zuiden afgezakt. Ondanks een eerdere baan in België toch hier blijven steken. Eindelijk zijn mijn reistijden ook goed te doen. Verder naar het Zuiden zal ik dus niet afzakken.”

Wil je meer informatie ontvangen over de MULTIFIX bevestigingsmaterialen?

Neem dan contact met hem op via onderstaand e-mail adres.