Nieuws - 27 July 2022 "KempenTech versterkt samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs."

Fleur Besters is sinds 2019 betrokken bij Techniekportaal de Kempen a.k.a. KempenTech. De organisatie versterkt samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Dit om meer jongeren te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek. Ook MULTIFIX werkt met ze samen. Benieuwd naar alle ins and outs van dit initiatief? Lees dan snel verder.

Lees artikel

KempenTech ontwikkelt leskisten voor workshops. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

"De leskisten brengen thema's uit de Kempen naar de klaslokalen. De kernactiviteiten van bedrijven moeten aansluiten op een van deze thema's. Je kunt hierbij denken aan duurzame energie, bouwen, constructies of programmeren en automatiseren. MULTIFIX levert Fasteners die gebruikt worden bij de montage van de bladen van een windmolen. Een perfect onderwerp voor een les kist over duurzame energie," vertelt Fleur enthousiast. "Vervolgens gaan we op zoek naar passend lesmateriaal. Veel materialen zijn zó duur dat scholen ze niet zelf aan kunnen schaffen. Wij kunnen dit gelukkig wel dankzij de financiële steun uit het bedrijfsleven. Als we een box samengesteld hebben, wordt deze door alle scholen in de Kempen gebruikt. Dit maakt het een hele duurzame oplossing!"

"We kunnen binnen drie tot vier maanden een kist ontwikkelen. Het coronavirus en de drukte bij bedrijven maakt het soms moeilijker. Het lukt altijd om samen een mooie kist te maken! We nemen een begeleidende video op bij de bedrijven ter ondersteuning van de workshop. Het geeft kinderen een 'kijkje in de keuken'. De kisten zijn héél divers: het is voor ieder wat wils!

Leuk! Hoeveel scholen in de regio maken gebruik van jullie kisten?

"Ruim dertig basisscholen maken gebruik van de leskisten. Ook het Rythovius College, het Pius X en de Grote Aard doen mee. De samenwerkingen met het Sondervick en het WereDi staan nog in de kinderschoenen. Deze zijn geïnteresseerd in deelname. De les kisten die er nu zijn, zijn ook voor scholen in hun regio aan te bieden. We proberen dit momenteel te organiseren."

"De les kisten zijn een cadeau van het bedrijfsleven aan de leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Ze zijn zo gemaakt dat ze zelfstandig gebruikt kunnen worden door de docenten en hun leerlingen. Er zijn coaches beschikbaar vanuit KempenTech die ondersteuning kunnen bieden. We geven workshops aan docenten en bedrijven. Ook brengen we ze samen om kennis uit te wisselen. Een tijd terug kwam er een docent naar de workshop. Haar leerlingen waren nieuwsgierig waar ze naartoe ging. Ze vertelde dat ze een workshop had en er nieuwe les kisten aankomen. Haar leerlingen riepen: "Oooh, mogen we daar dan morgen mee aan de slag?" Dat zijn waardevolle reacties! Het is leuk om te zien dat ze zo enthousiast zijn."

Wil je meer weten over de samenwerking met KempenTech? Of heb je een vraag voor Fleur?

Neem dan contact met ons op via onderstaande link.