“Kempentech wil kids prikkelen voor een toekomst in de techniek”

“Kempentech wil kids prikkelen voor een toekomst in de techniek”

Fleur Besters is programmamanager onderwijs bij ’t Kop, de overkoepelende organisatie van Kempentech. Aanleiding voor het oprichten? Jongeren enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek. Waarbij duurzaamheid centraal staat en verschillende betrokkenen een aandeel leveren. Erg interessant als je het ons vraagt. Daarom hebben we besloten een samenwerking met Kempentech aan te gaan. We spraken Fleur over hetgeen dat de organisatie doet en vroegen haar, het spreekwoordelijke, hemd van het lijf.

Vertel eens iets over jezelf?

“Ik ben Fleur Besters en sinds twee jaar werk ik bij ’t Kop. Ook wel bekend als het Kempisch ondernemers platform. Kempentech is daar onderdeel van. Ik ben eigenlijk ooit opgeleid als journalist, een paar jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Door mijn zoon kwam ik in de techniek en talentontwikkeling terecht. Zo ben ik ook bij ’t Kop terecht gekomen als programmamanager onderwijs. Bedrijven in de Kempen willen graag meer samenwerken met het onderwijs om te zorgen dat meer jongeren kiezen voor een toekomst in de techniek. Daar zijn natuurlijk superveel kansen! Eigenlijk zit iedereen hier op goud. Op alle niveau’s zijn wel kansen voor iemand om aan het werk te gaan; binnen een familiebedrijf of andere organisatie.”

Wat doet Kempentech precies?

“Twaalf jaar geleden is Kempentech het leven ingeroepen omdat er meer behoefte was bij bedrijven om samen te werken met onderwijsinstellingen. Doel hierbij was een betere aansluiting creëren tussen het onderwijs en de maakindustrie. Met Kempentech proberen we sinds 1,5 jaar dit 365 dagen per jaar te doen. We willen het als merk profileren. Eigenlijk is het een doorlopende lijn. We willen kinderen op de basisschool al kennis laten maken met de Kempische bedrijven en de mogelijkheden binnen de techniek. Op de middelbare school kunnen scholieren zich daar beter in verdiepen. Ze krijgen hierdoor een beter idee van de mogelijkheden, de diverse richtingen die er zijn binnen de techniek en de kansen die er liggen.”

“Binnen Kempentech willen we eigenlijk zorgen dat er een duurzaam middel is dat scholen in kunnen zetten voor techniek promotie. Dat zijn onze leskisten; de workshops die we nu met bedrijven en scholen aan het samenstellen zijn. Kinderen moeten, ongeacht de school waar ze op zitten, hetzelfde aanbod krijgen. Dat vinden we heel erg belangrijk!”

“We bieden de boxen aan op zowel het basis- als voortgezet onderwijs. We sluiten aan bij de thema’s die daar op dat moment worden gebruikt. Er zijn natuurlijk landelijke leerlijnen, dus die volgen we ook. We overleggen met het onderwijs om te bepalen waar de behoeften liggen. Zodra we dat helder hebben, gaan we op zoek naar bedrijven die daar bij passen. Bedrijven melden zich overigens ook steeds vaker zelf, heel leuk om dat te zien!”

Hoelang gaat een workshop mee?

“We hebben voor duurzame materialen gekozen, dus in principe lang! Het is frustrerend voor een docent als die steeds opnieuw lesmateriaal moet gaan verzamelen op het moment dat hij of zij een techniekles wil gaan geven. Voor MULTIFIX zijn we nu een leskist aan het ontwikkelen met lego. Dat zijn voor scholen hele kostbare materialen om aan te schaffen. In principe blijft een kist twee weken bij een school, daarna kan deze omgewisseld worden bij de plaatselijke bibliotheek. Een kist rouleert zo gedurende twee á drie jaar. Dat kan ook, omdat het materiaal zo stevig is.”

“De eerste vier leskisten zijn klaar en we werken momenteel aan vijf nieuwe, bij sommige zijn meerdere bedrijven betrokken. We kijken nu met ASML naar de mogelijkheden. Echt onwijs leuk dat zowel grote als kleine bedrijven mee willen werken aan dit concept.”

“Bij Faes hebben ze de verpakkingen ontwikkelt, de praktijkschool van het Pius X heeft geholpen diverse workshops verder te ontwikkelen. Als er iets kapot gaat, helpen ze ook het te repareren. De betrokkenheid is groot en dat was eigenlijk ook ons doel. Iedereen moet zich uitgenodigd voelen om mee te doen. Met MULTIFIX hebben we, voor nu, gekozen voor bestaand lesmateriaal. Jullie spraken wel de wens uit om in de toekomst een eigen workshop te ontwikkelen met een VO-school.”

“Leerlingen gaan iets oefenen wat ze later ook kunnen gaan bekijken. In de MULTIFIX kist zitten materialen waarmee een mini windmolen gemaakt kan worden. Dit is heel herkenbaar voor kinderen omdat ze deze regelmatig in de Nederlandse landschappen terug zien. Soms gaan de kinderen ook echt bij de sponsor naar het product zelf kijken.”

Hoe vinden de kinderen het?

“Lenny van den Oetelaar is beleidsadviseur ICT bij Onderwijsstichting Kempenkind, met wie we vanuit Kempentech ook samenwerken. Zij is eigenlijk onze guru. Ze hoort heel veel terug van de kinderen en vind het leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn. Het lesmateriaal wordt soms bijna uit haar handen getrokken. Zo graag willen ze aan de slag! Ons doel was dat docenten het echt zelf konden gebruiken zonder dat ze afhankelijk zijn van een techniekcoach. Omdat het zo gebruiksvriendelijk is, kan dat ook. Kinderen maken de meest verrassende dingen. Heel leuk!”

Wat hopen jullie uit de samenwerking met MULTIFIX te halen?

“We willen het personeel van de bedrijven betrekken bij de ontwikkeling van de workshops. Dat is de kracht! Het is een duurzame samenwerking voor de lange termijn. Het MULTIKIDS concept spreekt me heel erg aan. Jullie betrekken jongeren ook en geven ze een aandeel in de beleidsvorming van het bedrijf. Dat is geweldig! Het is ook geen schop hagel. Als je een event organiseert, heb je het waarschijnlijk ook onwijs naar je zin, maar dat is na die dag klaar. De les kisten zijn in principe het hele jaar beschikbaar.”