NIEUWS 04 oktober 2022 In gesprek met Tom; alles over specials

Tom Wouters is nu bijna 5 jaar bij MULTIFIX in dienst. Als Sales Representative New Business, richt hij zich met name op de businessunit specials. In dit interview licht hij toe wat ‘specials’ zijn en waarom dit weleens interessant kan zijn voor jouw bedrijf!

Lees artikel

Wat is je rol binnen MULTIFIX? Kan je uitleggen wat die inhoudt?

Tom vertelt het volgende: “Officieel op papier ben ik Sales Representative New Business. Ik ben zowel bij bestaande en bestellende klanten degene die kijkt wat MULTIFIX en de klant aan raakvlakken hebben. En vervolgens natuurlijk wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

“Zoals de naam al doet vermoeden ligt mijn focus voornamelijk op ‘New Business’”, vertelt hij. “Middels een kennismaking op locatie bij potentiële nieuwe bedrijven, maar ook bij bestaande klanten kijk ik graag samen naar de mogelijkheden die er liggen in het productieproces. Op deze manier kan de klant de toegevoegde waarde zien en herkennen, van het uitbesteden van seriematige productiedelen volgens technische tekening bij MULTIFIX. Denk bijvoorbeeld aan een stukje ontzorgen, technische ondersteuning en natuurlijk ook de competitieve condities.”

Okay nice! Back to specials. Wat moeten we hieronder verstaan?

“Specials zijn bij MULTIFIX klantspecifieke maakdelen, geproduceerd volgens technische tekeningen. Qua type materialen moet je vooral denken aan; staal, aluminium, RVS en kunststof. De bewerkingen waar MULTIFIX mogelijkheden in heeft zijn draai-freeswerk, plaat-en zetwerk en diverse technieken (spuit)gietdelen. Maar ook smeeddelen en las-samenstellingen.”

“Dit is de hoofdnoot in bewerkingen en materialen die we bij MULTIFIX uitvoeren”, glimlacht Tom.

Hoe gaat dat in z’n werk?

Tom legt aan me uit dat specials interessant zijn voor bedrijven die een eigen product op de markt brengen, en deze zelf op onderdeelniveau ontwerpen (OEM-ers). “MULTIFIX is van toegevoegde waarde bij bedrijven die bijvoorbeeld fasteners, assembly en specials gebruiken in hun productieproces. Dat hoeft niet te betekenen dat ze dit allemaal zelf doen. Vaak zie je dat één of meerdere van deze onderdelen worden uitbesteed. Je maakt nu eenmaal niet elk onderdeel zelf.”

Hij hervat zijn verhaal: “Onze klant, heeft een product (onderdeel) wat ze in series willen uitbesteden. Zij hebben dit product geëngineerd en op tekening staan met daarbij een geschat jaarverbruik van dat artikel. Om tot een passende offerte te komen zijn er een aantal zaken nodig. Natuurlijk de technische tekening en het productie aantal, maar ook of ze op logistiek gebied bepaalde wensen hebben. Denk hierbij aan verpakkingen en labels, maar ook of de productie batch bijvoorbeeld in deelleveringen per kwartaal uitgeleverd dient te worden. Daarbij heeft MULTIFIX ook nog de mogelijkheid om met voorraden te werken. Met deze informatie en eventueel een klant-sample maak ik een compleet uitgewerkte aanvraag, die intern doorgezet wordt naar onze engineers.”

Een samenspel binnen de organisatie

De engineers maken er vervolgens eigen MULTIFIX tekeningen van, weet Tom me te vertellen. “De tekening is altijd leidend, dus dit is een erg belangrijk onderdeel in het offerte proces. Regelmatig is er in dit stadium van de aanvraag nog contact met de klant om bepaalde details door te nemen. Vervolgens wordt onze MULTIFIX tekening naar onze collega’s in China doorgezet om daar alle condities in kaart te brengen.”

“Daaropvolgend vergelijkt en bekijkt onze Inkoop afdeling in Bergeijk deze condities, en worden hier ook alle logistieke wensen op toegepast. Zo komen we met alles bij elkaar opgeteld tot een uiteindelijke stuksprijs. Bij een overeenkomst met de klant verzorgen we altijd een aantal proef samples. Dit is zowel voor de klant als voor ons een extra check. En zo weten we zeker dat het product voldoet aan de vooraf gestelde kwaliteitseisen.”

Wat zijn de voordelen voor de klant om specials uit te besteden?

Tom vertelt: “Er zijn meerdere redenen voor. Zo heb je de ‘standaard’ voordelen van outsourcing; focus op je eigen kwaliteiten, kosten- en tijdbesparing, continuïteit in de supply chain en specifieke productie kennis.”

“Maar wat nu heel erg actueel en belangrijk is zijn onder meer de personeelsproblemen in technische branches. Je ziet dat bedrijven vacatures lang open hebben staan. Als gevolg daarvan hebben ze bijvoorbeeld niemand aan hun cnc-machines staan. Waar ze dit werk normaal in eigen huis deden, besteden ze nu best uit. Ook kun je met outsourcing het probleem van de huidige energieprijzen tackelen. Je ziet zelfs nu al dat bedrijven hele machineparken, met aluminium extrusies, stopzetten. Omdat de energiekosten zo hoog zijn wordt ook het product een stuk duurder om zelf te produceren.”

Al 20 jaar een betrouwbaar netwerk in China

Hij legt me uit dat in China deze problemen minder aanwezig zijn. Daar hebben ze voldoende productiecapaciteit en zijn de materialen over het algemeen goed verkrijgbaar. Maar zo zijn er nog wat andere voordelen laat ik me vertellen. “Doordat MULTIFIX al ruim 20 jaar met eigen mensen in China aanwezig is hebben we een goed en betrouwbaar netwerk op weten te bouwen. Daarbij selecteren we onze productiepartners ook erg zorgvuldig en worden er periodiek audits uitgevoerd. Hierdoor weten wij, maar juist ook onze klanten dat hun componenten worden geproduceerd volgens de door ons gestelde eisen richting de fabrikant”.

Wil je meer weten over specials?

Neem dan contact op met Tom via de onderstaande link!