Nieuws - 26 September 2023 MULTIFIX is een full-service provider, die durft!

Vandaag spreek ik Olivier Coops (COO) één van de oprichters van TILER. TILER is sinds kort een Assembly-klant bij MULTIFIX. Samen met Olivier bespreken we hoe de samenwerking is verlopen. En legt hij me meer uit over het ambitieuze doel van TILER; met hun innovatieve product, steden groener maken. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Lees artikel

Wat doet TILER precies?

“Met TILER introduceren we nieuwe vormen van laden voor e-bikes, bakfietsen en scooters”, legt Olivier uit. “Hiermee zorgen we ervoor dat elk voertuig op onze laadinfrastructuur -een universele (fiets)standaard - kan laden. Het concept is simpel; ‘park and charge’. Hier hebben we voor gekozen omdat een standaard altijd de grond raakt en tegels al overal liggen. Zo hoeven we ook geen extra infrastructuur aan te leggen. Maar is juist iedereen welkom op de tegels. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij zo nooit meer hoeft na te denken of zijn voertuig wel opgeladen is. Want parkeer je jouw e-bike netjes op de tegel, dan gebeurt dit automatisch via de standaard.”

“De focus ligt voor ons momenteel op grote fietsverhuurders, hotels, zorginstellingen, etc. Hierdoor proberen we met TILER impact te maken door het vergroenen van de steden én het deelvervoer groter te maken, dankzij onze laadoplossingen”, vertelt Olivier vol enthousiasme.

Goed nieuws; Eind 2023 gaat TILER testen op de particuliere markt. Én krijgt een beperkt aantal mensen de kans om een TILER in huis te halen. Houd TILER dus in de gaten!

Hoe ontstond het idee voor dit nieuwe product?

“We zagen dat er een snel groeiende markt is, niet alleen in e-bikes, maar ook in andere licht elektrische voertuigen. Een trend die wereldwijd doorzet. Alleen is het probleem dat er geen goede parkeervlakken en oplaadpunten beschikbaar zijn. Mijn compagnon Christiaan (CEO, van TILER) zag -dankzij zijn internationale voorgeschiedenis in slimme energie en laadpalen- het nadeel van het elektrisch opladen met kabels. Een plus een is twee, want toevallig werd Christiaan benaderd door de TU Delft. De TU Delft is de voorloper in draadloos laden in Nederland, en had een patent op draadloos laden van e-bikes via de standaard. Zo zijn we uiteindelijk met z’n drieën -samen met Christiaan en Joris, de Technical lead- TILER gestart.”

Een doordacht plan

Ook legt Olivier aan mij uit dat het ontwikkelen van een oplaadbare en universele standaard, niet over een nacht ijs is gegaan. Hoe de draadloze oplaadpunten momenteel in de markt staan, daar is veel onderzoek en fieldresearch aan vooraf gegaan.

“Het businessplan hebben we bijna 3,5 jaar geleden geschreven. Dit ging gepaard met het ontwikkelen van meerdere versies van het prototype. En deze te testen bij klanten. Daarmee zijn we gekomen tot het product dat we nu hebben. We zijn de eerste in onze soort, daarom moest het plan heel goed worden doordacht. Het draadloos opladen van een telefoon of tandenborstel is veel makkelijker. Wat wij doen is van een ander kaliber. Dat zit hem in de hogere energiebehoefte en de kleine ontvangende unit die nodig is om een (klein) elektrisch voertuig zoals een e-bike draadloos op te kunnen laden via de standaard.”

Gaaf product! Laten we even inzoomen op onze samenwerking. Hoe lang werkt TILER al samen met MULTIFIX?

Olivier legt uit: “Nog niet zo lang. Vlak voor de zomervakantie is onze eerste serieproductiebatch vrijgegeven. Die ligt nu bij klanten en doet het -gelukkig- goed! Tot nu toe zijn we dus erg tevreden over onze -korte maar krachtige- samenwerking. Beloftes worden nagekomen en MULTIFIX werkt heel constructief en professioneel.”

Waarom hebben jullie gekozen voor MULTIFIX?

“Ongeveer twee jaar geleden is TILER in contact gekomen met MULTIFIX, om de samenwerking van productie te verkennen. We zochten een lange termijn partner. Die het hele scala goed kon; inkopen, optimaliseren, voorraad beheren, assembleren, én het direct uitleveren aan onze klanten was ook een vereiste. Eigenlijk wilden we een partner die het hele pakket voor ons uit handen kon nemen.

We hebben wel meer dan tien partijen vergeleken. Allerlei soorten bedrijven. Van klein tot groot, met algemene kennis of juist gespecialiseerd. Ze passeerden allen de revue. Na vele gesprekken hebben we besloten graag met MULTIFIX te willen gaan samenwerken. Dit lag voor ons in het geloof en vertrouwen in ons als startup zijnde. Want wil een bedrijf wel samenwerken met een startup? Want daar zit ook een risico aan.”

Full-service & zelfde drive

“MULTIFIX liet zien een full-service provider te zijn, die durft te investeren in ons idee. Ook hebben ze net als wij een ondernemende drive. Daarnaast wordt er niet in hokjes gedacht en zijn ze erg flexibel qua eerste productiebatch. Zo gaan we er samen voor het doel van TILER; in de komende jaren 100-duizend ‘TILERS’ te produceren. Het voelt fijn dat MULTIFIX het vertrouwen geeft dat het lukt om samen tot dat niveau te kunnen uitbouwen,” vertelt Olivier.

Wat doet MULTIFIX eigenlijk allemaal voor jullie?

“Eén van de dingen is het maken van de onderdelen. TILER bestaat uit een aantal maakdelen, wat samen ons ontwerp vormt. Conform onze specificaties worden deze maakdelen door MULTIFIX gesourced. Een aantal zaken leveren we nu nog zelf aan, maar dat gaan ze uiteindelijk ook van ons overnemen. Daarnaast gebeurt ook de assemblage, kwaliteitscontrole en de vrijgave, voordat het naar onze klanten gaat, door MULTIFIX. Kortom, MULTIFIX neemt de zorg uit handen.”

Waar liepen jullie tegen aan, vóór de komst van MULTIFIX?

“Olivier denkt kort na en vertelt vervolgens: “Voor dat we met MULTIFIX samenwerkten, maakten we zelf alle producten. Dat we de prototypes bij ons in Delft maakten, was goed in het begin. Zo leerden we zelf het product in kleine aantallen goed kennen. Maar op een gegeven moment gingen we nadenken: waar zijn we goed in? Want we willen opschalen.”

“TILER is goed in productinnovatie, R&D en sales. We zijn geen ‘fabriek’. Onze core business is niet logistiek, Supply chain of assemblage. Ik geloof oprecht dat als je ambitieus bent en groots wil denken, je dan eerlijk moet zijn naar jezelf: waar ben je wel en niet goed in? En dan zo snel mogelijk de juiste partners moet zoeken, zodat je op het juiste moment de kennis die je mist, extern aan boord haalt. En je snel kunt opschalen. Bij opschaling hoort een goede risico analyse in combinatie met test-protocollen om de kwaliteit bij hogere aantallen te kunnen garanderen. Komende tijd gaat blijken wat de toegevoegd waarde van MULTIFIX op dit vlak is.”

Last but not least… Zou je MULTIFIX bij iemand anders aanraden?

“MULTIFIX onderscheidt zich enorm. Ik zou MULTIFIX aanraden aan partijen die op zoek zijn naar een ondernemende en full-service partner voor productie en assemblage”, sluit Olivier met een positieve noot ons gesprek af.

Wil je meer weten over TILER? Lees dan verder op hun website: https://www.tilercharge.com/

Wil je meer weten over de diensten van MULTIFIX

Neem dan contact op met Willem (onze Sales Manager) via onderstaande gegevens