NIEUWS - 12 March 2024 Een succesvolle pilot; Duurzame verpakkingsoplossingen

MUTLIFIX is werkzaam in verschillende branches. Deze keer spreken we een klant actief in de truck- and trailerbouw; Tilbox. Een tijd geleden zijn we gestart met onze MVO-pilot van kunststof bakken, als duurzame verpakkingsoplossing. Tilbox wilde hier graag aan meewerken. Samen met Bart van Rooy, Hoofd Inkoop en Logistiek bij Tilbox, en Richard Wijnen (onze manager Logistiek), blikken we hierop terug. Maar beter nog, bespreken we samen deze succesformule. Die bleek het namelijk te zijn.

Contact

Bart, kun je eens vertellen wat jullie bij Tilbox doen?

Tilbox fabriceert opbergmogelijkheden voor trucks en trailers. Het zijn als het ware metalen gereedschapskisten die onder of op het voertuig worden geplaatst. Deze worden -hier in Valkenswaard- op maat gemaakt voor de klant. We maken allerlei soorten kisten. Naast de op maatgemaakte kisten hebben we ook een standaardprogramma, dat we binnen 24u kunnen leveren.”

Wat doet MULTIFIX voor jullie?

Bart legt me uit dat MULTIFIX onder andere voor de bevestigingsmaterialen zorgt. “Boutjes, moertjes en ringetjes worden door jullie geleverd in de Two-bin vorm. Eén keer per week scant MULTIFIX de bakken en wordt er een nieuwe lading afgeleverd. De Specials -lees: op maat gemaakte opbergkisten- worden een steeds groter onderdeel. Wekelijkse belevering is dus echt nodig. En het stopt niet bij de boutjes en moertjes. Jullie leveren voor ons ook de speciale zaken zoals bijvoorbeeld set samenstellingen en speciale kabeltjes, om ervoor te zorgen dat de klep van de kist niet op de grond valt.”

Een heel verschil met vroeger lacht Bart: “Vroeger hebben we zelf gekeken om de producten in te kopen en te laten produceren in China. Maar we liepen toch tegen kwaliteitsissues aan. Het is daarom juist fijn om ontzorgt te worden. Het betekent dat we zelf niet meer hoeven bij te houden of er genoeg voorraad is. En er wordt voor ons ingekocht. Het two-binsysteem zegt het eigenlijk al zelf; we grijpen nooit mis.”

Richard, hoe is dit project eigenlijk van de grond gekomen?

“Er is binnen MULTIFIX een MVO (sustainable) werkgroep. “Na een aantal sessies besloten we het -welbekende- laaghangend fruit aan te pakken. Waste verminderen, is daar onderdeel van. Daarom hebben we gekozen om het verpakkingsmateriaal in te perken. We moesten af van de over-dozen om zo karton te besparen.

We kwamen al snel tot de conclusie dat het gebruik van ergonomische kunststof bakken in een emballagesysteem voor de klant, en voor ons de beste oplossing zou zijn om verpakkingen te besparen. Met de intrede van deze kunststof bakken is ook de kans op schade nihil. Nadat er wat verschillende mogelijkheden zijn getest, hebben we nu een multifunctionele kunststofbak met ons logo in gebruik.” vertelt Richard.

Bart, waarom besloot je mee te doen aan de pilot?

“Ik werd er voor benaderd en als we afval kunnen verminderen, willen we daar zeker aan mee werken. Ook vanuit onze klanten krijgen we steeds vaker de vraag hoe wij ons inzetten voor het milieu. Dit wordt steeds belangrijker. En alle kleine beetjes helpen. Dus ik dacht; waarom niet? En die keuze heeft goed uitgepakt.”

“De pilot heeft eerst schaduw gedraaid. Iedereen was positief. We merkten dat we minder kartonnen dozen nodig hebben. En hebben er geen last van, eigenlijk hebben we er alleen maar de lusten van. De beslissing was snel gemaakt om hiermee door te gaan. Het bevalt goed. Sterker nog ik zou niet meer terug willen naar hoe het hiervoor ging.”

Hoe werkt het precies?

Bart: “Naast de standaard Two-bin bestellingen voor onze repeterende orders, hebben we nog aparte bestellingen die niet in deze cyclus worden geleverd. Deze werden vroeger in kartonnen dozen aangeleverd. Daarna startte de pilot van MULTIFIX en stapten ze af van het karton. Onze aparte leveringen werden, netjes georganiseerd, in blauwe plastic kratten aangeleverd. Daarnaast is het voor onze ‘werkvloer’ zo simpel als het maar kan zijn; de bon eruit halen, spullen eruit en neerzetten bij het juiste project. Eén keer per week worden de materialen aangeleverd door MULTIFIX. Het is netter en overzichtelijker en er zitten ook geen kosten aan in de zin van ‘statiegeld.’”

Richard vult het verhaal van Bart aan: “We hebben er bewust voor gekozen om er geen kosten voor aan te rekenen. Het levert namelijk ook op als je het goed doet. En het is natuurlijk een stukje extra service voor onze klanten. Anders moet je ook een heel administratiesysteem opzetten en had jij er waarschijnlijk last van. Voor MULTIFIX zelf gaan we registreren waar welke bakken liggen. Maar de klant hiermee belasten, willen we absoluut niet.”

Richard, jij zal wel trots zijn dat dit een succes is geworden. Hoe nu verder?

“Jazeker!” zegt Richard enthousiast. “Ik vind het mooi om te horen dat de ervaringen rond de plastic bakken zo goed zijn. Op dit moment zijn er 60 repeterende klanten die werken met de plastic bakken. Binnenkort gaan we deze opzet uitrollen bij al onze Two-bin en repeterende klanten. Ook gaan we kijken of we ons project rond de kunststofpallets kunnen gaan neerzetten als een soortgelijk emballagesysteem. Die pilot loopt nu.”

Bart: “Ik denk dat het de toekomst gaat worden. De regels worden steeds strenger. Tilbox heeft veel klanten in Duitsland en daar is het zelfs nog strenger dan in Nederland. Klanten uit Duitsland vragen al om geen plastic te gebruiken.  Dus alle kleine beetjes helpen.”

Vragen over dit project?

Neem dan contact op met Richard.