Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

Op 12 februari 2021 vieren onze collega’s in Shanghai het Chinees Nieuwjaar. Het Chinese jaar Huangdi 4.718, is het jaar van de os. Ze vieren dit niet 1 dag, maar van de eerste tot soms wel de vijftiende dag van de eerste maand van hun kalender.

Normaal gesproken zorgt deze periode voor de grootste menselijke migratie ter wereld. Chinezen over de gehele wereld gaan naar huis om bij hun familie te zijn. We spraken onze collega Lin in Shanghai over hoe de situatie daar nu is, in tijden van Corona. “In China zijn de inwoners in principe vrij om te gaan en staan waar ze willen. De restaurants en winkels zijn gewoon open. Toch raadt de Chinese overheid aan om niet te gaan reizen. Wie wel gaat reizen, moet zich eerst laten testen voor hij of zij in een trein of vliegtuig mag stappen. Kinderen die buiten hun woonplaats zijn geweest moeten bijvoorbeeld 14 dagen in quarantaine. Op die manier ontmoedigt de overheid gezinnen om zich te verplaatsen. Na de vakantie nog eens 2 weken school missen is geen optie.”

Hoe is de huidige situatie in China?

In China was het een lange tijd relatief rustig rondom het Corona virus. De laatste 2 maanden is de situatie echter verslechterd, vooral in het noorden. Ook in Shanghai steekt het virus de kop op. “Rond 20 januari bleken er in Shanghai ineens wat mensen geïnfecteerd. Tot nu zijn er dat slechts 15. Toch zijn er snel stappen ondernomen. Binnen een paar dagen zijn bij entree’s in de hele stad tests gezet, bijvoorbeeld om je lichaamstemperatuur te meten, voordat je binnen mag. Het gaat hier heel anders dan in de westerse landen. We nemen het heel serieus en gaan er goed mee om.” Dat ze er anders mee om gaan dan wij moge duidelijk zijn. Een besmetting van 15 personen in een stad met ruim 20 miljoen inwoners, is minimaal. Toch wordt er meteen op alle denkbare fronten actie ondernomen om deze uitbraak in de kiem te smoren.

Hoe vieren jullie Chinees Nieuwjaar?

“Normaal hebben we rond Chinees Nieuwjaar een diner met alle collega’s van Multifix in Shanghai. Deze festiviteiten laten we dit jaar niet door gaan. Dat lijkt ons voor nu het beste.” Onze Chinese collega’s zijn 2 weken vrij. Sommige leveranciers waar we mee werken, zijn tot wel 6 weken gesloten, of werken na de 2 weken nog weken lang op halve kracht.

Welk jaar is het?

2021 is het jaar van de Os. De os of koe is het tweede dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie zijn: krachtig en betrouwbaar, een geboren leider, een harde werker, kiest het liefst de kortste weg, zachtaardig en geduldig, maar kan ook flink uitvallen, is soms koppig.