Nieuws - 31 January 2022 Chinees Nieuwjaar | Het jaar van de TIJGER

Wereldwijd wordt voornamelijk de Gregoriaanse kalender gebruikt voor de jaartelling. Onze Chinese collega’s daarentegen, volgen de maankalender. Dit betekent dat hun nieuwjaar op een ander moment begint. Meestal in januari of februari. Veel landen, waaronder Vietnam en Korea, vieren het nieuwjaar met festivals en bijzondere gerechten. Onze collega Lin vertelt: “Wij vieren het nóg uitgebreider en wel met een vijftiendaags Lentefestival. In andere delen van de wereld is dit ook wel bekend als Chinees Nieuwjaar.”

Lees artikel

“Dit jaar begint de vakantie rondom Chinees Nieuwjaar, bij MULTIFIX, op 31 januari en duurt tot 6 februari. Iedereen die werkzaam is op het kantoor in Shanghai is de 7e weer aanwezig, máár in andere delen van China gaan de festiviteiten door 15 februari. Veel Chinezen keren voor deze festiviteiten terug naar hun 'hometown', dat kan dagen reizen zijn.”

Hoe zit het ook alweer met die Chinese kalender?

Onze Chinese collega Lin kan ons daar uiteraard alles over vertellen: “Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord over de Chinese dierenriem. In principe bestaat deze uit 12 dieren die, in het Chinees 生肖 worden genoemd. Deze dieren vertegenwoordigen elk één jaar in de twaalfjarige cyclus. Deze is gebaseerd op de traditionele Chinese maankalender.”

“Het Chinese nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Dit is altijd rond januari of februari. Elk nieuw jaar wordt dus vertegenwoordigd door een dier. De volgorde is als volgt: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Je vraagt je vast af waar deze traditie vandaan komt. Er zijn veel verschillende verhalen die deze mythe verklaren.”

Zijn er verschillende verhalen dan?

“Ja zeker! De bekendste mythe heeft te maken met een grote race die, in de oudheid, zou hebben plaatsgevonden. Volgens het verhaal gaf de Jade Keizer de opdracht tot een bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst kondigde hij aan dat de jaren op de kalender genoemd zouden worden naar de dieren die als eerst bij de bijeenkomst aan zouden komen. De dieren renden richting de bijeenkomst en staken hier zelfs een rivier voor over. Een rat wist als eerst de andere kant van de oever te bereiken. Gevolgd door alle andere dieren. Interessant hé?”

Dit jaar is het jaar van de tijger. Net als bij de horoscoop die wij kennen, kennen de Chinezen dit ook. Mensen die in het jaar van de tijger zijn geboren zijn over het algemeen moedig, zelfverzekerd, gepassioneerd, bezitterig, argumentatief en impulsief.

In China wordt alles versierd, hier zie je bijvoorbeeld de decoratie in een groot winkelcentrum, maar ook kleinere winkels en bijvoorbeeld restaurants versieren hun zaak. Om ook met de collega's het oude jaar af te sluiten, hebben onze collega's een 'Spring Festival Celebration' gehouden. Zoals elk jaar ging dit gepaard met heel veel eten!

Inmiddels is het zo ver. Vandaag begint het Chinese nieuwjaar. Dit betekent dat onze collega’s in Shanghai genieten van een welverdiende vakantie. Wij, Arthur, Jeroen en Arno, en de rest van alle MULTIFIX collega’s willen ze een hele fijne tijd wensen!

Contact

Meer weten over Chinees Nieuwjaar?

Heb je, naar aanleiding van dit artikel, een vraag over Chinees nieuwjaar of voor of over onze Chinese collega's? Laat het weten aan Susanne Janssen en zij zorgt dat je met ze in contact komt.