Studs voor windturbines: “De lijntjes met Multifix zijn kort”

Studs voor windturbines: “De lijntjes met Multifix zijn kort”

27 October 2020. Erwin van Polen is inkoper bij Lagerwey, een bedrijf dat windturbines bouwt. Hij werkt al jaren intensief samen met Multifix: “Jullie dochterbedrijf Windfix, waar wij de meeste zaken mee doen, is een direct onderdeel van de Holding. De lijntjes zijn kort, dat heeft veel voordelen.”

“De relatie met Multifix is goed, het is prettig zakendoen. Natuurlijk zijn er wel eens problemen, maar die worden netjes opgelost. Een fijne partij om mee te werken.”

WAT DOET LAGERWEY MET DE STUDS VAN MULTIFIX?

“Lagerwey ontwikkelt en produceert windturbines, daarin proberen we ook echt voorop te lopen. Oprichter Henk Lagerweij is al in de zeventig, maar komt nog dagelijks met nieuwe ideeën. Die vernieuwende cultuur maakt het werk ook leuk en interessant. We hebben bijvoorbeeld een ‘klimmende kraan’ ontwikkeld, die de windturbine helpt opbouwen. De onderste delen worden met een conventionele kraan gebouwd, de rest met de klimmende kraan.”

“Voor het bouwen van een mast van 135 meter hadden we vroeger 90 vrachtwagens nodig, nu nog maar 9. Dat scheelt flink in de kosten: de kranen moet je huren, ze moeten steeds worden afgebroken, verplaatst en opgebouwd. Zelfs als de windturbines vlak bij elkaar staan. Je kunt zo ook op moeilijke plaatsen bouwen als op dijken en de top van een berg, maar ook veel hoger. Er zijn niet veel kranen in de wereld die de hoogste masten van 166 meter kunnen bouwen. Als deze zo schaars zijn, kun je zelf wel bedenken hoe duur deze kranen zijn en hoe lang je daar op moet wachten.”

HOE WERKEN JULLIE SAMEN MET MULTIFIX?

“Multifix levert onderdelen voor onze Direct Drive generator, die we zo hebben ontwikkeld dat hij direct wordt aangedreven door de bladen. De bladen zitten op de hub gemonteerd, waar direct de generator aan gemonteerd zit. Op deze manier heb je geen lange assen meer nodig die gesmeerd moeten worden, waardoor de ‘nacelle’ compacter gebouwd kan worden, waardoor er minder onderhoud is en minder kans op brand.”

“In onze Direct Drive generator zitten vooral studs van Multifix, maar Multifix levert ook andere bevestigingsmiddelen voor andere onderdelen van Lagerwey turbine. Op het moment dat ik bij Lagerwey kwam werken, waren we bezig met het verminderen van het aantal leveranciers. We zochten daarom iemand die zowel grote studs kon leveren als kleine boutjes. Multifix leverde hier toen al maar nog niet zo intensief, dat is inmiddels wel anders.”

MET WIE HEBBEN JULLIE BIJ MULTIFIX VOORAL CONTACT?

“De contactpersonen bij Multifix zijn vooral Willem Weijers en Arno Heesters, zij komen ook regelmatig langs wanneer mogelijk. Het contact is erg prettig, de korte lijntjes zijn plezierig. De betrouwbaarheid en snelheid van Multifix zijn ook goed, er gaat natuurlijk wel eens wat verkeerd maar dat wordt netjes opgelost. De grote studs komen uit hun eigen fabriek in China, door de lange afstand en het zeetransport moet je soms wel wat langer wachten.”

“Multifix is een fijne partij om mee te werken, niet elke partij werkt zo makkelijk. Geen nonsens, gewoon zeggen waar het op staat. Of het goed is of slecht, zeg het gewoon. Dat doen ze en dat werkt prettig. Met zo’n partner kan ik goed samenwerken.”

Meer informatie over bevestigingsmaterialen voor windturbines? Klik hier