“We hebben sterke relaties met onze collega’s in Nederland”

“We hebben sterke relaties met onze collega’s in Nederland”

“Ik was in 2014 in Nederland om het hoofdkantoor van Multifix te bezoeken, ik kreeg toen een goede indruk van het bedrijf. Er is sindsdien veel veranderd, en ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Oliver Chen is al acht jaar Quality Manager bij Multifix Shanghai, hij werkt graag bij het bedrijf: “Mijn studie werktuigbouwkunde past echt bij mijn werk bij Multifix. Ik weet hoe producten worden gemaakt, dus als er problemen zijn, kan ik vaak de reden raden en de beste oplossing bedenken. We denken graag vooruit en helpen onze leveranciers met hun verbeteringen”.

Wanneer bent u bij Multifix begonnen?

“Ik ben in januari 2013 bij Multifix begonnen als Quality Manager. Ik ben in 1994 afgestudeerd als bachelor in de Werktuigbouwkunde, waarna ik bij verschillende Aziatische en Europese bedrijven heb gewerkt. Ik vind het erg leuk om bij Multifix Shanghai te werken, we hebben sterke relaties met leveranciers en de collega’s in Nederland, samen maken we hoogwaardige producten voor de klanten”.

“Het personeelsbestand bij Multifix Shanghai is zeer stabiel, de interne processen en de workflow zijn zeer duidelijk voor de medewerkers. We hebben ongeveer 40 medewerkers, in verschillende kernfuncties: inkoop, kwaliteit, opslag etcetera. Maar we hebben ook ondersteunende medewerkers, bijvoorbeeld in HR en transport.”

Wat is jouw rol bij Multifix Shanghai?

“Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteitsafdeling; ons ‘checker team’ inspecteert de binnenkomende goederen, de monteurs beoordelen de inspectierapporten en sturen deze naar Multifix in Nederland voor goedkeuring. Soms zullen engineers ook zelf de producten controleren, om meer duidelijkheid te krijgen over de kwaliteitsstatus. We sturen niets naar Europa voordat iedereen het eens is over de kwaliteit.”

“Elke dag krijgen we nieuwe vragen van onze Nederlandse collega’s, ik bouw ze om naar projecten en selecteer de meest geschikte collega om ze uit te voeren. Meestal doen we een tekening-review voor het project: is de tekening duidelijk? Onze engineers controleren de tekening en ik bekijk deze. Als er een probleem is, communiceren we dat.”

“Op basis van de tekening-review weten we welke leveranciers geschikt zijn voor het nieuwe onderzoek. Als we een voorbeeldopdracht krijgen, communiceren we met de leverancier voor het detailproductieproces en het kwaliteitscontroleplan, om het eerste monster goed te maken. Wij volgen wekelijks de productiestatus van de steekproef op en reageren dienovereenkomstig.”

“En als we een nieuwe bestelling uit Nederland krijgen, controleren we of alles kan worden geleverd en of er in het verleden kwaliteitskwesties waren. Als dat het geval is, herinneren we onze leveranciers eraan dat ze op deze problemen moeten letten. We bespreken deze zaken ook met het team en indien nodig bezoeken we de leverancier. De meeste leveranciers zijn niet ver weg van Shanghai, wat betekent dat ze een paar uur met de auto moeten rijden.”

“De meeste communicatie met Multifix in Nederland verloopt via e-mail, maar als we haast hebben, maken we een videocall op WeChat. Elke maandag hebben we een projectvergadering met de Nederlandse collega’s via videoconferencing. Meestal bespreken we wat niet duidelijk is, bijvoorbeeld ontbrekende of onduidelijke informatie uit tekeningen. De communicatie met de collega’s in Nederland is over het algemeen vrij goed, ze zijn erg leuk om mee te werken.”