Transportkosten vanuit China? Waarom zijn ze zo hoog.

Transportkosten vanuit China? Waarom zijn ze zo hoog.

De oplopende transportkosten vanuit China nemen méér en méér toe. Benieuwd naar de oorzaken?

Chinees Nieuwjaar

De periode rondom Chinees Nieuwjaar zit er weer bijna op. De fabrieken zullen langzaamaan weer op gaan starten. Echter werkt dat niet zoals in Nederland. Niet iedereen begint na twee weken weer met werken. De ene producent is twee weken dicht, de andere vier weken. Ook medewerkers komen en gaan op verschillende momenten. Dit zorgt voor vertragingen in de productie.

Tekort aan containers in China

Ook zijn er andere zaken die voor vertragingen zouden kunnen zorgen. We hebben namelijk te maken met een opmerkelijke situatie rondom het transport vanuit China. Daardoor stijgen de transportkosten naar recordhoogtes. Een van de redenen hiervan is een fikse stijging van de Chinese export. Dit terwijl de import gelijk blijft of zelfs daalt door de Europese lockdown. Dit zorgt ervoor dat er op dit moment ca. 3 zeecontainers worden geëxporteerd. Een daarvan komt daadwerkelijk het land binnen. Hierdoor ontstaat er een enorm tekort aan containers in Azië.

Het leeg terug sturen van containers kost veel geld. Daarom wordt dit maar sporadisch gedaan. Daarnaast waren er reeds boten uit de vaart genomen voordat de drukte op kwam zetten. Rederijen hebben in de afgelopen jaren weinig kunnen verdienen. Momenteel zien ze de kans om hun marges te verbeteren. Hoe minder boten er varen, hoe krapper de capaciteit en hoe hoger de transportkosten.

Weinig vliegverkeer

Daar komt bovenop dat er weinig vliegverkeer is en dat de treinen vanuit Azië naar Europa volgeboekt zitten. Alternatieven zijn er dus nauwelijks. De luchtvracht die nog wel wordt verstuurd, gaat ook tegen torenhoge tarieven.

Transportkosten zullen voorlopig niet dalen

Helaas worden er op korte termijn geen grote prijsdalingen verwacht. Het zal wel wat stabiliseren, maar blijft erg hoog ten opzichte van voorgaande jaren. Wellicht dat dit zo zal blijven totdat de Corona crisis onder controle is.

Uiteraard doen wij er alles aan om voor u de beste condities te blijven onderhandelen en om er voor te zorgen dat uw spullen op de afgesproken tijd geleverd kunnen worden. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met uw contactpersoon.