Voorwaartse integratie: “MULTIFIX ontwikkelt mee met de klanten”

Voorwaartse integratie: “MULTIFIX ontwikkelt mee met de klanten”

“We schuiven steeds meer op naar complexe assemblages. Door die voorwaartse integratie helpen we de klant met hun toenemende complexiteit, maar het werk blijft voor ons zo ook interessant.”

Arno Heesters is Commercieel Directeur bij MULTIFIX, hij was destijds de eerste medewerker en mocht de verkoop van bevestigingsmaterialen op gaan zetten. Er is veel veranderd sinds die tijd, ook de relatie met de klant is steeds meer op kennis gebaseerd: “Het is hun product, maar ze vragen óns om advies en ondersteuning. Dat is wel een compliment.”

Hoe heeft MULTIFIX die voorwaartse integratie uitgevoerd?

“We zijn eind jaren ‘80 begonnen als groothandel in RVS bevestigingsmaterialen, later hebben we het assortiment uitgebreid naar andere metalen en speciale bevestigingsmaterialen. Omdat we veel importeerden uit het Verre Oosten, kregen we steeds vaker vragen van klanten of we daar voor hen ook maakdelen konden laten produceren. Eind jaren ’90 zijn we ons daarom, naast de bevestigingsmaterialen, toe gaan leggen op de productie van metalen componenten.”

“In 2000 hebben we MULTIFIX Special Products opgericht, om deze voorwaartse integratie vorm te geven. Sindsdien is die tak hard gegroeid, meestal bij klanten waar we al lang zaken mee deden. Inmiddels is Specials de grootste tak binnen de MULTIFIX Group, de producten zijn in de loop van de tijd ook een stuk complexer geworden. We laten hoogwaardige componenten op maat maken, op specificatie van de klant en volgens hun testprotocol.”

Hoe kwamen jullie op het idee om ook te gaan assembleren?

“We merkten dat klanten onze componenten gebruikten om hun producten mee te assembleren, dat zouden wij ook voor ze kunnen doen natuurlijk. We waren in die tijd aan het nadenken over wie we ‘zijn’ en wat willen we toevoegen. Want als je niks toevoegt, ben je als bedrijf ten dode opgeschreven. Tijdens de crisis van 2008 hebben we al onze BV’s vanuit de strategie bekeken en hebben we de eerste vorm bepaald van wat MULTIFIX nu is.”

“We wilden onze dienstverlening daarom compleet maken met de assemblage van mechanische en mechatronische componenten. We hebben een paar jaar terug het bedrijf Essit overgenomen en omgedoopt naar MULTIFIX Assembly. Strategisch gezien zijn we dus van moertje naar eindproduct gegaan, maar alles daartussen kunnen we ook. Inclusief logistiek en kwaliteit.”

Zat er ook nog ontwikkeling in de bevestigingsmaterialen?

“Inderdaad, binnen de divisie Fasteners hebben we ook Windfix opgestart, bevestigingsmaterialen voor windturbines. Het is een aparte BV, omdat het vaak om grote projecten gaat bij heel andere soorten klanten, vaak wereldwijde multinationals. Het is bovendien een onvoorspelbare markt in verre landen, vooral in China, India en momenteel Rusland.”

“De bevestigingsmaterialen zijn voor ons nog steeds belangrijk, dat is toch de basis van MULTIFIX. We hebben vanuit ons netwerk in deze markt ook onze toegevoegde waarde uitgebreid, fasteners zijn ideaal voor marktpenetratie en als startpunt voor voorwaartse integratie. Het is moeilijker om bij een nieuwe klant direct met assemblage te beginnen, je moet langzaam vertrouwen opbouwen en uitbreiden.”

Op welke markten richt MULTIFIX zich?

“Onze focusbranches zijn interne en externe transport, agrarische sector, gezondheidszorg, voedselverwerking en duurzame energie. In die branches hebben we al verscheidene klanten, waar we zelf inmiddels veel van hebben geleerd. We werken niet met een eigen product, we leveren een dienst waarbij we de klant centraal zetten. We nemen de zorg van de klant weg, zodat deze zich kan focussen op hun core business. Dat noemen we niet ontzorgen, ik heb een hekel aan dat woord, haha.”

“Sinds 1991 ben ik werkzaam bij MULTIFIX, ik ben hier direct na de HAVO gestart. Arthur Burgmans, de oprichter, kende ik al. Hij vroeg of ik de verkoop van bevestigingsmaterialen op wilde zetten. Ik dacht ‘ik ga het gewoon proberen’, als het niet lukte kon ik alsnog verder studeren. Maar het is altijd uitdagend geweest, er kwam telkens iets nieuws. We zijn een ambitieus en dynamisch bedrijf en zolang we nieuwe dingen blijven doen, houd ik het wel vol.”

Heb je interesse in werk/stage bij MULTIFIX? Klik hier.