Reshoring: “Voor ons maakt de ‘shore’ niet uit”

Reshoring: “Voor ons maakt de ‘shore’ niet uit”

“Onze collega’s van MULTIFIX Shanghai en de leveranciers waar ze al jaren mee werken, bewegen hemel en aarde als wij daarom vragen. Dat krijg je in andere werelddelen bijna niet voor elkaar. Alhoewel Turkije ook een goede werkethiek heeft. We zijn daar nu ook contacten aan het leggen. De time-to-market wordt dan een stuk korter. Daarnaast biedt het risicospreiding.”

Edwin van Diessen is Inkoopmanager bij MULTIFIX. Hij krijgt steeds vaker vragen van klanten of hun productie niet dichter bij huis kan plaatsvinden. “Dat heet nearshoring. De productie word dan bijvoorbeeld verplaatst naar Turkije. Wat qua kostprijs meestal tussen China en Oost-Europa in zit. We kijken continu welk product, waar, het goedkoopst is. Dat ligt aan de beschikbaarheid van grondstoffen, historie en specialisatie. Griekenland is een echt aluminiumland. Turkije is weer goed in giet- en smeedwerk.

Waarom vragen bedrijven om reshoring?

“Je hebt dan minder voorraden nodig! De transporttijden zijn korter dan bij productie in China. Overheden stimuleren het door middel van subsidies. Het geeft de werkgelegenheid een boost en is goed voor de lokale economie. Voor overheden en grotere bedrijven speelt de lagere CO2-uitstoot ook een rol. Schepen stoten nu nog veel koolstofdioxide uit.”

“Milieu is ook een drijvende kracht achter de populariteit van de trein als vervoermiddel. Vliegtuigen zijn niet milieuvriendelijk natuurlijk! De trein zit qua snelheid en kosten tussen de boot en het vliegtuig in. Een zeevracht doet 30 tot 35 dagen over het transport, de trein 18 dagen, luchtvracht 3 tot 5 werkdagen.”

Hoe gaat het in de praktijk?

“Een veel voorkomende werkwijze is een vorm van ‘passieve veredeling’. Het eerste deel van de productie is dan in China. Bijvoorbeeld het gieten, smeden of buigen van staal. In Nederland laat je deze halffabricaten vervolgens bewerken of coaten. Dat is logisch als je een stoel in 40 kleuren kunt leveren. Pas als de klant besteld, weet je wanneer je welke kleur moet leveren.”

“Voorbeeld. Bij de productie van kabelbomen knippen we in Nederland de draden op een bepaalde lengte. Deze sturen we op naar Slowakije om te verwerken in kabelbomen. Die volgorde heeft te maken met de machines die we hier hebben staan. Natuurlijk ook met de tijd en handeling die daarbij noodzakelijk is.”

Wordt het niet aantrekkelijker door de inzet van robots?

Zeker. Ook de automatisering maakt het makkelijker! Als je grote series hebt, dan kun je die 100% automatiseren. Dat verkleint het gat tussen de productiekosten in Azië en Nederland. Het is een bepaalde mate van efficiëntie. Ook in Azië zie je dat veel fabrieken tegenwoordig robots en automatisering inzetten. Het uurloon van een machine is vaak overal gelijkwaardig. Een nieuwe fabriek in China is regelmatig net zo modern als in Europa. Vol met Europese machines. Je ziet dan dat er weinig voordeel te halen valt bij offshoring.”

“Corona heeft ook invloed op reshoring. Elke crisis zorgt ervoor dat mensen zaken opnieuw gaan bekijken en kritischer worden. Dat versterkt de vraag naar reshoring. Mensen worden zich bewuster van risisco’s. Veel mensen zien China als de bron van Corona. Het verbetert het imago niet! Dat zegt natuurlijk niets over de productiekwaliteit. Die is namelijk nog steeds goed! Als de klant dichterbij wil produceren, dan regelen we dat. Wat ons betreft maakt het niet uit op welke plek de fabriek staat. Als de kwaliteit maar goed is!”

Benieuwd hoe het in de praktijk werkt? Lees dan hier verder!