Productie in China: “We hebben goede relaties met 35 betrouwbare metaalfabrieken”

Productie in China: “We hebben goede relaties met 35 betrouwbare metaalfabrieken”

“De kwaliteit van productie in China is heel divers, dat hebben we met schade en schande geleerd. Op dit moment werken we echter met een ‘supplier base’ van 35 betrouwbare metaalfabrieken waar we onze projecten onderbrengen en die ook weten wat ze van ons mogen verwachten.”

Florian te Roller is inkoper bij Multifix, hij moet regelmatig strijden tegen het vooroordeel dat productie in China kwalitatief minder goed is. Zijn afdeling heeft inmiddels de krenten uit de pap gehaald: “Er komen leveranciers bij en er vallen er af, maar we bouwen wel aan langdurige relaties waarbij zij steeds meer voor jou willen doen en wij steeds meer voor hen. En inmiddels zijn ze een verlengstuk van onze organisatie.”

Meer informatie over productie in China? Mail naar Florian.teRoller@multifix.nl

Heb je een voorbeeld van een betrouwbare partner?

“Changtong is onze partner in het zuiden van China. Samen ontwikkelen wij de projecten en zoeken we naar oplossingen die passen bij de wensen van de klant; de maakbaarheid wordt onderzocht samen met de meest kostenbesparende manier van produceren. Het is vergelijkbaar met ons bureau Multifix Shanghai, maar dan in het zuiden van China. Daarmee kunnen we onze klanten diversiteit bieden, zodat niet alles uit dezelfde regio komt.”

“Een goed voorbeeld is een klant die een product in grote volumes verbruikt, welke oorspronkelijk middels gieten werden vervaardigd. Het nadeel daarvan is dat het een tijdrovend proces is, dus zijn wij samen met de leverancier gaan onderzoeken of het ook gesmeed kon worden. Na een paar kleine aanpassingen in het design hebben we nu een product wat aansluit aan de doorlooptijd van de klant, sterker is dan het vorige ontwerp en bovendien ook nog eens voordeliger is.”

“Omdat we met Changtong rechtstreeks zaken doen, hebben we korte lijnen en kunnen we snel schakelen. Onze contactpersoon spreekt vloeiend Engels en heeft een technische achtergrond, daar kun je dus zowel commercieel als technisch mee overleggen. Daardoor werkt het ook perfect.”

Hoe verloopt een project waarbij jullie de productie in China laten doen?

“Een project begint met een verzoek van de klant, de kwaliteitsafdeling kijkt vervolgens samen met inkoop of het een geschikt product is voor Multifix, zowel technisch als commercieel. We gaan daarna de specificaties afstemmen en omzetten naar Multifix-tekeningen, waarna het project naar Verkoop gaat. Daar wordt het commercieel ingericht: contractvorm, aantallen, noem maar op. Die informatie gaat naar Inkoop, waar de leveranciers erbij worden gezocht.”

“Wij selecteren dan geschikte leveranciers en sturen de aanvraag uit. Naast ons eigen kantoor in Shanghai schakelen we agenten in als Changtong. Vervolgens worden de condities en aanbiedingen verzameld en gaan we in samenspraak kijken welke offerte naar onze klant gaat.”

“Ik merk dat de vraag in de markt steeds meer van ‘push’ naar ‘pull’ gaat. Het is niet meer het traditionele dozenschuiven; je moet de vraag van de klant matchen met het aanbod. Dat proces wordt steeds complexer: je moet de hele supply chain overnemen van de klant om deze te ontzorgen. Dit maakt het iedere keer weer een leuke uitdaging!”

Hoe garanderen jullie de kwaliteit van de productie in China?

“Het toetsen van de kwaliteit van leveranciers is een uitgebreid proces. We selecteren leveranciers eerst op basis van de eerste condities die we terugkrijgen op aanvragen. Dan plannen we een audit en gaan onze Chinese collega’s kijken, of ze aan onze eisen voldoen. De bevindingen worden vastgelegd en gepresenteerd aan ons.”

“Als wij de potentie ook zien, gaan we zelf op bezoek. We willen zeker zijn dat het goed is. Daarna starten we met één artikel en kijken hoe dat loopt, achteraf wordt getoetst of alle punten in de audit zoals verwacht zijn. En als dat zo is, komen ze in de shortlist en kunnen we de relatie opbouwen. We gaan ieder jaar naar elke leverancier, om de actiepunten te bespreken.”

Hoe vaak bezoeken jullie de productie in China?

“We spreiden alle bezoeken vanuit Multifix aan China over de collega’s, natuurlijk afhankelijk van hun functie. Ik ga als inkoper 1-2 keer per jaar naar Multifix Shanghai en combineer dat de laatste jaren met een bezoek aan Changtong. Face-to-face contact is altijd goed, dan krijg je het meeste mee van wat daar speelt. Leveranciers willen zelf ook graag zien met wie ze zakendoen.”

“Ik zit nu bijna acht jaar bij Multifix, nadat ik hier mijn scriptie heb geschreven over ‘supply chain management’ ben ik hier begonnen. Mijn voorganger ging namelijk weg toen ik bijna klaar was, dus ze vroegen of ik er kwam werken. Sindsdien zit ik hier en ik heb het nog steeds naar mijn zin. Het is een leuk bedrijf, iedere dag is anders vanwege de diversiteit aan klanten en leveranciers. Het is iedere dag spannend wat je weer aan gaat treffen, een uitdaging om het allemaal weer mooi voor elkaar te krijgen.”

Meer informatie over productie in China? Mail naar Florian.teRoller@multifix.nl