Productie in China: “Jammer die vooroordelen, we kunnen veel van de Chinezen leren”

Productie in China: “Jammer die vooroordelen, we kunnen veel van de Chinezen leren”

Arnoud Joosten is Projectmanager op de kwaliteitsafdeling van Multifix. Hij begeleid onder andere de uitbesteding van productie in China. Daarbij gaat hij zorgvuldig te werk. Dat wekt vertrouwen bij klanten. “We zijn voor een pompenfabriek in Duitsland ooit begonnen met een asje. Nu maken we alle afsluitpallen die ze nodig hebben. We leveren dat inclusief het ultrasoon testen van materialen. Ook de kwaliteitscertificaten en het procesplan ontbreken niet. Alle benodigde kwaliteit dus! Dat kunnen niet alle leveranciers.”

“We produceren in China een veiligheidscomponent voor een klant door het te gieten. Oorspronkelijk had de klant in het ontwerp geen rekening gehouden met hoe het materiaal zich in het gietproces zou gedragen. Onze Chinese leverancier had gewaarschuwd dat de wanddiktes te dun zouden worden. De tekening is dus aangepast en nu zitten we volop in productie. Zonder problemen.”

Wat doen jullie anders bij productie in China?

“De kracht van Multifix is dat we de kwaliteit al waarborgen voor de productie in China begint, we hebben daar een kwaliteitsafdeling die ondersteund wordt door de collega’s in Nederland. Er worden geen producten, samples of massa productie, naar Nederland gestuurd, mits er eerst door onze Quality-engineer of een van de project managers naar is gekeken. Daardoor heb je veel minder problemen.”

“Er wordt vanuit Nederland ook al direct contact gelegd met Chinese leveranciers over de maakbaarheid van een ontwerp en eventuele productieproblemen, wij kijken er vervolgens naar met enkele ervaren productiemensen. En met de klant natuurlijk. Zelf heb ik veel ervaring met metaalbewerking, vanuit mijn verleden uit de werkplaats. Maar ook begeleidend vanuit het bedrijfsbureau, veel problemen kan ik dus herkennen en daar waar mijn kennis niet toereikend is kan ik altijd terugvallen op mijn collega projectmanagers, ook sparren we veel met onze leveranciers om de productie te optimaliseren.”

Hoe gaat het productieproces in China in zijn werk?

“De klant komt eerst met de tekening, wij doen zelf geen ontwerp. We wijzen natuurlijk op mogelijke problemen, maar de klant is eindverantwoordelijk voor design en eisen. We voegen vervolgens onze eigen gegevens en opmerkingen toe, een tekening hoeft niet verkeerd te zijn maar vanwege de afstand tot het productieproces zijn we extra kritisch. Details die je normaliter alleen mondeling bespreekt, worden door ons daadwerkelijk op de tekening gezet.”

“De definitieve tekening gaat vervolgens naar de leverancier in China voor een prijsopgave. Deze komt terug met een prijs en eventuele opmerkingen, die we aan de klant kunnen voorleggen. De tekening kan worden aangepast en bij goedkeuring van de klant gaan we de productie in. We maken altijd samples voor onszelf, waarmee we problemen op voorhand kunnen tackelen. Deze samples worden ook naar de klant gestuurd voor goedkeuring, maar eigenlijk bouwen we hiermee een extra stuk veiligheid in, voordat we de massaproductie ingaan.”

Wat is het voordeel van een sample?

“Door een sample te maken kun je onvoorziene problemen in het productieproces vroegtijdig ondervangen. Je kunt dan nog reageren, in de massaproductie ben je anders te laat.”

“Onze productiemethoden hebben vooral betrekking op metaal: draaien, gieten, smeden, lassen, et cetera. En alle werkzaamheden die aan metalen halffabricaten zijn verbonden: samenstellingen, montage, het toevoegen van kunststofdelen, noem maar op. Maar ook het produceren van kunststof delen is ons niet onbekend zoals hoge druk gieten, draaien, frezen et cetera. Onze collega’s van Multifix Assembly voegen de elektronica toe, dat gebeurt meestal niet in China.”

Zijn er nog steeds vooroordelen over de productie in China?

“Vroeger werd er wel eens gezegd van productie in China ‘laat maar vier containers komen dan is er vast één goed’. Dat vooroordeel heerst nog steeds, terwijl de kwaliteit van Chinese producten echt aan de Europese normen voldoet. Klanten merken dat ook, vanwege de kwaliteit komen ze terug.”

“We hebben nu een lijst met 35 Chinese ‘preferred suppliers’, daarin staan per leverancier de kwaliteiten waar we ze voor inzetten. We gaan zelf ook regelmatig naar China, je ziet en snapt dan hoe ze er werken. Chinezen kijken wat functioneler naar producten, praktischer, ze zoeken oplossingen. Dat is een hele andere gedachtegang, maar het hoeft niet verkeerd te zijn. Daar kunnen we zelf ook veel van leren, zeker als je product vooral functioneel moet zijn.”

Hoe lang werk je al bij Multifix?

“Sinds 4,5 jaar ben ik werkzaam bij Multifix. Ik heb veel ervaring in de metaalbewerking. Ik ben begonnen als lasser en bankwerker. In de avond heb ik lerarenopleiding gedaan. Ik was bijna docent lastechniek. Toen kreeg ik van mijn werkgever de aanbieding om mijn ervaring te delen als werkvoorbereider op het bedrijfsbureau. Dus heb ik mijn onderwijsambities weer laten varen.

“Voor het werk bij Multifix komt al mijn ervaring samen. In het contact met klanten en leveranciers. Mijn technisch inzicht is fijn. Helemaal bij het schatten van kosten. Dat biedt de klant ook voordelen. Als je de juiste productiemethode hebt gekozen, zijn de kosten ook lager. Het is de kunst om de juiste combinatie te vinden.”

En hoe bevalt het werk?

“Het bevalt me goed bij Multifix. Het is de beste stap die ik gemaakt heb. Ik had eigenlijk al een andere baan. Toch heeft een kennis een gesprek bij Multifix voor me geregeld. Dat ging heel soepel. Ik praatte daar vijf minuten over het werk. Het overige anderhalf uur over andere dingen. Daarna heb ik meteen contact opgenomen met het bedrijf waar ik zou beginnen. Gelukkig begrepen ze mijn beweegredenen om toch te kiezen voor Multifix.”

“Ik zou niet weten waarom ik bij Multifix weg zou moeten gaan. De collega’s zijn fijn en het klantcontact is goed! Natuurlijk is er soms wel eens iets. Dat heb je overal! De wereld is niet perfect, ook hier niet. Desondanks heb ik het heel erg naar mijn zin!”

Wil je meer informatie over productie in China? Neem dan contact op met Arnoud via Arnoud.Joosten@multifix.nl