“Op bevestigingsmaterialen is indirect heel veel te besparen”

“Op bevestigingsmaterialen is indirect heel veel te besparen”

“Bij elk klantbezoek loop ik graag een keer door het magazijn, dat is toch de ‘keuken’. Elke keer zie ik weer grote hoeveelheden verborgen kosten, maar ik richt mijn advies vooral op besparingen in bevestigingsmaterialen. Ik hoef de klant natuurlijk niet te vertellen hoe ze hun werk moeten verbeteren.”

Arend Ax is Sales Manager Fasteners bij Multifix, hij ziet bij klanten veel onbenutte potentie: “Dan heb ik het niet eens over delen van ons assortiment waarvan de klant niet weet dat wij het kunnen leveren. Bevestigingsmaterialen zijn vaak de sluitpost, wat gezien de bedragen te begrijpen is. Tot de productie erdoor stilvalt…”

Er is te weinig aandacht voor bevestigingsmaterialen?

“Bevestigingsmaterialen zijn bij maakbedrijven vaak een ondergeschoven kindje, wat ik ergens wel snap. Je bespaart nou eenmaal sneller als je 2% van 50 ton staal af kunt halen, dan 10% van je boutjes en moertjes. Maar als de juiste bevestigingsmaterialen niet beschikbaar zijn, moeten er veel kosten worden gemaakt. Dat realiseert men pas als het daadwerkelijk verkeerd gaat, de voordelen van aandacht voor bevestigingsmaterialen zitten vooral in het voorkomen van problemen.”

“Ik kijk daarom bij klanten hoe hun proces loopt: wat gebeurt er wel en niet, wat hebben ze liggen aan bevestigingsmaterialen en specials en hoe gaan ze ermee om. Ik kijk ook naar de voorraden en of we van de bevestigingsmaterialen wellicht sets kunnen samenstellen.”

Wat houden die sets op maat in?

“De onzichtbare kosten van bevestigingsmaterialen zijn hoog, zeker als je ze bij meerdere leveranciers inkoopt. Bij elke leverancier heb je vaste logistieke en administratieve kosten, en je medewerkers besteden er tijd aan. Vaak zijn bedrijven zich niet bewust van die kosten, of ze onderschatten ze: ‘Die jongen aan de machine staat er toch al.’ Maar als die ‘jongen’ een dure vakman is, kunnen ze flink besparen door te zorgen dat deze niet hoeft te zoeken.”

“Een vakman moet namelijk vaak eerst de bevestigingsmaterialen bij elkaar zoeken voordat hij of zij aan een project begint, dat kan soms wel 15-20 minuten duren. Die tijd kunnen wij besparen met door ons samengestelde sets. Wij zijn hierop ingericht, voor ons is het relatief makkelijk. De sets zitten in een verpakking met een sticker, de klant hoeft ze alleen maar op de juiste plek te zetten. De kans op fouten is ook kleiner, zeker omdat niet iedereen de benodigde kennis heeft: is het kwaliteit A2 of A4? Is het bewerkt of niet?”

Hoe pak je een dergelijk project aan?

“Als een klant sets van ons wil afnemen, gaan we eerst inventariseren wat precies in de set moet zitten en maken daar een tekening van. Er hoeven wat ons betreft niet alleen bevestigingsmaterialen in te zitten, dat mag bijvoorbeeld ook purschuim zijn. We kijken vervolgens naar de gewenste verpakking en wat er op de sticker moet: barcode, logo, tekst, noem maar op. Na goedkeuring maken we een monsterset, vervolgens gaan we afspraken maken over voorraad en uitlevering. Dat zou eventueel ook via het kanban-systeem kunnen, dan is er maar één artikelnummer nodig.”

“Behalve sets kunnen we klanten ook ontzorgen met projectorders op afroep, bijvoorbeeld bij projecten als machines of assemblages in het buitenland. Het gaat dan vaak om grotere bestellingen en voorraden die ze nu nog via verschillende leveranciers afnemen. Als een klant een project scoort wordt over bevestigingsmaterialen vaak niet nagedacht, zeker bij grotere aantallen is dat wel een probleem. Wij nemen die zorgen over: als we de offerte als order binnenkrijgen, gaan we de producten verzamelen en op een pallet helemaal op maat leveren. Gelukkig is Multifix een flexibel bedrijf, dat maakt ook voor mij het werk plezierig.”

“Ik zit hier nu twee jaar, het bevalt uitstekend: een gemoedelijk Brabants familiebedrijf. Ik ben oorspronkelijk in Assen geboren en in Lelystad opgegroeid, voor een eerdere werkgever ben ik naar Brabant verhuisd en daar heb ik mijn huidige vrouw ontmoet. Mijn kinderen zijn hier ook opgegroeid. Ik ben dus naar het zuiden afgezakt, maar ondanks een eerdere baan in België toch hier blijven steken. Eindelijk zijn mijn reistijden ook goed te doen, dus verder naar het zuiden zal ik niet afzakken.”

Voor meer informatie over bevestigingsmaterialen kunt u contact opnemen met Arend via Arend.ax@multifix.nl