Bas van MULTIFIX Assembly: “We blijven continu verbeteren”

Bas van MULTIFIX Assembly: “We blijven continu verbeteren”

Bas Lavrijssen is Teamleider Logistiek bij MULTIFIX Assembly. We spraken hem over zijn tijd bij het bedrijf. Ook vertelt hij ons meer over de job switch die hij recent binnen MULTIFIX maakte.

“We zijn continu bezig met verbeteringen. We hebben momenteel twee vestigingen in Bergeijk; een op de Bokkerijder en een op de Standerdmolen (MULTIFIX Assembly). De binding tussen de twee vestigingen is altijd aanwezig. Ik ben werkzaam op de Standerdmolen, maar op vrijdag werk ik op de Bokkerijder. Eigenlijk in mijn oude functie, om ook daar op de hoogte te blijven van wat er speelt. Ik overleg heel veel met José, mijn collega-teamleider, en met Richard Wijnen, de logistiek manager. Er komen daar veel goederen binnen die direct verwerkt moeten worden, daardoor is de dagelijkse werkdruk iets hoger. Bij MULTIFIX Assembly ligt dat net iets anders. Daar komt voornamelijk veel voor de productie binnen evenals materiaal dat naar onze vestiging in Slowakije gaat. Op de Bokkerijder is het voornamelijk logistiek, daar worden de goederen verzameld en verstuurd naar de klant. Op de Standerdmolen worden door logistiek veel goederen klaargezet voor de productie.”

Vertel eens iets over jezelf?

“Ik ben Bas Lavrijssen, 36 jaar en woon in Hapert met mijn vriendin. Ik werk inmiddels al bijna tien jaar bij MULTIFIX op de Bokkerijder. Destijds ben ik begonnen als logistiek medewerker, of orderpicker eigenlijk! Na een jaar of twee ben ik de inkomende goederen gaan verwerken. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. In januari heb ik de overstap gemaakt naar MULTIFIX Assembly, onze andere vestiging aan de Standerdmolen. Hier ben ik teamleider logistiek geworden met als doel om de bestaande processen te verbeteren.”

Wat ben je als eerste aan gaan pakken toen je bij MULTIFIX Assembly begon?

“De eerste maand heb ik voornamelijk meegelopen om te kijken hoe het hier gaat. Het viel me meteen op dat mijn collega’s van de productie vaak op en neer liepen naar het magazijn omdat ze niet voldoende materialen hadden liggen. Ik heb in kaart gebracht waarom dit zo was en heb dit probleem meteen aangepakt zodat de productie altijd door kan gaan. Ze moeten kunnen doen waar ze goed in zijn en niet onnodig veel op en neer lopen naar logistiek omdat ze onderdelen missen.”

“Ook kijken we hoe we goederen het beste vanuit de Bokkerijder aan kunnen leveren aan de productie. Als we een pallet aanleveren en productie eerst alles af moet laden omdat ze de onderste doos nodig hebben, kost dat veel tijd. Dan kunnen we er beter voor zorgen dat die doos bovenaan voor ze klaar staat. Dat bespaart veel tijd!”

Want alles komt in eerst op de Bokkerijder binnen?

“Er zijn redelijk veel Specials die op de Bokkerijder binnen komen, maar er zijn ook klanten die spullen zelf aanleveren of daar leveranciers voor aanwijzen. We proberen steeds meer in eigen beheer te krijgen omdat dat beter binnen onze strategie past.”

Hoe bevalt de switch je?

“Goed hoor, ik werk al bijna tien jaar bij MULTIFIX en het voelt als een familie. Momenteel werk ik vier dagen op de Standerdmolen en een dag op de Bokkerijder. Op de Standerdmolen liggen veel uitdagingen en heb ik veel leuke ‘nieuwe’ collega’s, maar die dag op de Bokkerijder voelt nog wel als thuiskomen. Het is fijn om met mijn collega’s bij te praten en iedereen weer te zien. Ook omdat ik altijd veel contact heb gehad met de afdelingen inkoop, verkoop en projectmanagement. Ik ben een heel sociaal mens en vind dat contact met collega’s belangrijk!

“Door corona is er natuurlijk ook veel veranderd. Sommige collega’s heb ik al maanden niet meer gezien. Veel mensen werken hier al jaren, dan bouw je echt een band met elkaar op. Helemaal op de feestjes, bouwvakborrels en reizen die voor het personeel georganiseerd worden. Dat mis ik écht! Naar die dingen kijk ik altijd zo uit, dat is echt feest! Je leert elkaar net anders kennen.”

Hoe ziet je dag er uit?

“Eigenlijk breng ik de processen in kaart. Hoe werken we bij MULTIFIX Assembly? Wat kan er beter? Het is de bedoeling dat als er over een jaar iemand vanuit de Bokkerijder naar de Standerdmolen komt, hij of zij de werkzaamheden daar ook op kan pakken. Andersom natuurlijk ook! De werkwijzen verschillen nu, ook omdat er bij MULTIFIX Assembly veel intern geleverd wordt en minder extern.”

“Het is natuurlijk heel erg mens eigen om je vast te houden aan datgeen dat je gewend bent. Soms wil ik dingen liever anders zien en dan is het voor een collega weer schakelen. We zijn veel dingen aan het veranderen. De een heeft daar meer moeite mee dan de ander. Ook investeren we veel in nieuwe materialen, dat zijn meestal leuke veranderingen. Als iemand altijd op een oude heftruck rond heeft gereden, gaat er een wereld open op het moment dat er een nieuwe geleverd wordt.”

Is er de mogelijkheid om door te groeien binnen de organisatie?

“MULTIFIX wil investeren in de mensen en dat wordt ook écht gedaan. De doorgroeimogelijkheden zijn dus goed. Al merk ik wel dat ik persoonlijk niet aan (bij) leren toe kom vanwege de drukte. Ik leer natuurlijk ook veel door elke dag mee te werken in het magazijn en door de groei die we de afgelopen jaren als bedrijf doorgemaakt hebben. We moeten steeds slimmer gaan werken. Recent zijn we gestart met de 5S-methode, maar we willen ook het LEAN traject gaan volgen. Dat is uitgesteld vanwege COVID-19. Ik denk dat er op dat gebied nog veel te behalen valt. Dan kunnen we nog meer doorgroeien als bedrijf zijnde!”

“Ik ben nu teamleider en dat is voor mij redelijk nieuw. Je komt dingen tegen waar je normaal niet echt bij stil stond. Ik leer daar super veel van! Ik wil graag door. Waar de lat ligt dat weet ik nog niet zo goed… Ik wil zo goed mogelijk zijn in wat ik doe. Uitdagingen zijn er hier altijd omdat we zoveel groeien. Er is een keer een groot project van een klant afgekeurd. Heel erg balen, maar uiteindelijk leer je daar heel veel van. Dat neem je mee naar het volgende project. We zijn nog lang niet klaar met leren!”