Reshoring uit China: “Klanten lopen bij ons eigenlijk geen risico”

Reshoring uit China: “Klanten lopen bij ons eigenlijk geen risico”

“Door de Corona crisis waren sommige klanten bezorgd over de productie in China. Ze praatten al over ‘reshoring’. Het viel erg mee met die problemen. Het land is groot en we zijn qua leveranciers niet van Wuhan afhankelijk.”

Edwin van Diessen is inkoopmanager bij Multifix. Hij heeft amper problemen gezien door de Corona-crisis in China. “Uiteindelijk hebben we bij een klein deel van de productie vertraging gehad. Op zijn hoogst anderhalve week! Verder liep alles gewoon door. Omdat we alles dubbel sourcen, hebben we bijna geen risico’s. Anders is reshoring altijd nog mogelijk!”

Reshoring, wat is dat precies?

“Reshoring is het tegenovergestelde van offshoring. Je haalt productie terug naar Nederland. Bij een crisis als deze worden klanten vaak onzeker over de beschikbaarheid, de kwaliteit en de doorlooptijden. We hebben geen echte problemen ondervonden. Toch kunnen we klanten die dat willen helpen met reshoring.”

“Multifix produceert niet alleen in Azië, maar ook in Oost-Europa. Een deel van onze productie vind zelfs plaats in Nederland. We werken hier met verschillende leveranciers. Van verschillende klanten hebben we de Supply Chains overgenomen. Daardoor weten we wat we lokaal kunnen laten maken. Productie in de buurt is natuurlijk duurder! Dat kun je in een slimme mix gieten. Het belangrijkste is dat de klant geholpen wordt.”

Waarom heeft Multifix amper problemen gehad in China?

“Multifix heeft veel leveranciers in China. We konden altijd op verschillende kwaliteitsniveaus en vanuit verschillende locaties leveren. Daarnaast doen we onze eigen logistieke consolidatie in Shanghai. We hadden dus geen onzekerheid over transporten. Bovendien hebben we vaak langlopende contracten met onze transporteurs.”

“We hebben ook nog altijd de mogelijkheid om van transportmiddel te wisselen. Levering met boot kost 5-6 weken, de trein 2,5 week en met het vliegtuig 3 dagen. Dat laatste is veel duurder! Luchtvaart wordt niet voor niets ‘mislukte zeevaart’ genoemd. We hebben de laatste tijd vaker het vliegtuig in moeten zetten. Zeker als klanten een extra order inschoten. We geven altijd vooraf op wat de kosten zijn. Klanten weten hoeveel duurder het wordt. Zeker in de Corona-crisis is vliegen duur. Er gaan natuurlijk minder vliegtuigen heen en weer.”

“Het nadeel van treinen is dat ze alleen hele containers vervoeren. Omdat er niet zoveel bedrijven met de trein vervoeren, duurt het soms een week voordat je de trein op kunt. Dan moet hij nog 2,5 week rijden.”

Moest je schakelen met leveranciers door Corona?

“Dat klopt, helaas hoort dat erbij. Net als andere jaren hielden we al rekening met vertraging door het Chinees Nieuwjaar. Dat is eind januari en duurt officieel twee weken. Sommige fabrieken liggen ook in de vijf weken daarvoor én daarna plat. In september beginnen we hier al rekening mee te houden. Door middel van forecasts kijken we welke productie er in die periode plaatsvind. Deze orders laten we eerder verschepen. We bellen de klant ook op of ze extra verkopen verwachten. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we méér materialen neerleggen. Zo zorgen we dat leveranciers meer capaciteit hebben.”

“We hebben ook een soort driehoeksverhouding met onze leveranciers in China. Als leverancier A een bepaald materiaal nodig heeft, kunnen we dat door leverancier B laten bezorgen. Voor plaatwerk en verspaning hebben we verschillende leveranciers. Omdat ze vaak dezelfde materialen gebruiken, kan er makkelijk met voorraden geschoven worden. Dat is een voordeel van onze open kosten calculatie.”

Hoe lang doe je dit werk?

“Ik werk nu 12,5 jaar bij Multifix. Ik ben ooit begonnen in de automatisering. Via een beddenfabriek en toeleverancier voor bouwmarkten ben ik hier terechtgekomen. Het bevalt me prima! Het is een heel leuk bedrijf. Er hangt er informele sfeer. Door de korte lijnen kunnen we snel schakelen en eigen inbreng wordt gewaardeerd.”

“De collega’s zijn ook leuk in de omgang. Iedereen staat voor hetzelfde. We willen allemaal zorgen dat het goed draait. We kunnen de eisen en wensen van de klant altijd volgen. Dat is de kracht van Multifix. Daar werk ik graag aan mee! ”

Meer weten over reshoring en leveringen uit China? Neem contact op met Edwin via Edwin.Vandiessen@multifix.nl.