“De logistiek van MULTIFIX is continu in beweging”

“De logistiek van MULTIFIX is continu in beweging”

“Het mooie aan logistiek is dat het nooit stilstaat. Er zijn immers altijd verbeteringen mogelijk. De logistiek van MULTIFIX is ook continu in beweging. Hierdoor blijft het werk voor mijn ook interessant. Bijvoorbeeld vanwege de laadsystemen van Kardex die we onlangs hebben aangeschaft.”

José-Felipe van de Ven is Logistiek Medewerker bij MULTIFIX. Hij is voornamelijk bezig met de goederenontvangst en het verbeteren van werkprocessen. De aanschaf van ‘de Kardexen’ was een belangrijke verandering. “Vooral de kettingreactie die volgde op de rest van de logistiek vond ik interessant. We zijn anders gaan werken! Daarnast hebben we ook meer ruimte over! Dat bied kansen.”

Wat zijn Kardex kasten?

“De Kardex kasten zorgen ervoor dat we het aantal orderregels sneller kunnen verwerken. Voornamelijk de bevestigingsmaterialen liggen in deze kasten. We hadden in het verleden veel ruimte en tijd nodig voor het orderpicken. In één kast van Kardex zitten 43 lades. Elke lade kan 465 kilo dragen. Je bespaart zo veel ruimte. We gaan immers ook de hoogte in. We hadden al drie kasten staan. In 2020 zijn er nog die kasten bijgeplaatst.”

“Het picken van orders gaat nu veel sneller. Je kunt bijna blind picken voor welke order dan ook. Het werkt eenvoudig! Door middel van twee kleuren knoppen. Zo weet je precies waar het gepickte artikel bij hoort. Voorheen moesten we bonnen inscannen. Na het picken bekeken we dan welk artikel bij welke bon hoorde. Veel meer zoekwerk dan nu.”

Gaan alle bevestigingsmaterialen in een Kardex?

“Uiteindelijk zullen 90% van alle A-artikelen in de kasten terechtkomen. Dit zodat we straks alleen in de stellingen hoeven voor B-artikelen of speciale bevestigingsmaterialen. Welke artikelen we in de kasten plaatsen en in welke hoeveelheden, is een kwestie van rekenen en meten. Het werkt niet fijn als je drie keer per week hoog in de stelling moet zijn. Dan kunnen we het beter in de Kardex plaatsen. Ook kijken we naar de minimale en maximale voorraad. We willen dat bij elke binnenkomst het artikel in zijn geheel in de Kardex past. Los van de order.”

“We kunnen per artikel de pickhistorie bekijken. Aan de hand daarvan wordt het artikel dan al niet in de Kardex ingedeeld. De pickfreqentie en het aantal aanvulmomenten bepaalt vervolgens hoeveel ruimte een artikel krijgt. Ik ben vorig jaar elk artikel gaan bestuderen. Niet alleen hoe vaak het wordt gepickt, maar ook in welke aantallen. Je moet per product kijken welke methode het minst werk oplevert.”

“Het is net als vakkenvullen in de supermarkt. Als de voorraad onder een minimum komt, moet je de Kardex aanvullen. Dat minimum zegt hoeveel er minimaal in moet liggen van dat artikel. Als het onder dat minimum komt, word het op de aanvullijst gezet. Vaak kan het dan vanuit de bulk aangevuld worden. Nieuwe klanten hebben natuurlijk veel invloed op de voorraad.”

Wat levert dit voor klanten op?

“De kans op het maken van fouten is een stuk kleiner. De Kardex geeft alles aan. Welke hoeveelheid er gepickt moet worden, maar ook in welk vak of welke lade. Ook is duidelijker bij welke order de artikelen behoren. Voor MULTIFIX scheelt het vooral ruimte en tijd. Daarom nemen we nu het hele magazijn op de schop. We willen alles beter, nauwkeuriger en efficiënter indelen.”

“We hebben een rollenbaan achter de Kardex geplaatst. Alles gaat nu van ‘push’ naar ‘pull’. De collega die aan de Kardex staat bepaald het tempo. Dat werkt gestructureerder en overzichtelijker. We werken ook met kleurenbakken. Zo kan je zien of iets prioriteit heeft of niet. Of dat iets wellicht voor het kanban-systeem bedoeld is.”

Hoe bevalt het bij MULTIFIX?

“Het werken bij MULTIFIX is erg plezierig! De collega’s zijn leuk en er hangt een fijne sfeer. De cultuur is informeel. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en doet dit ook. Dat werkt prettig. Er is voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen. De begeleiding daarin is fijn!”

“Ik zocht vier jaar geleden een praktijkbedrijf voor mijn BBL-opleiding. De match met MULTIFIX bleek goed. Het liefst hou ik me bezig met de verbetering van werkprocessen. Vooral het uitzoeken waarom het beter anders kan vind ik interessant. Dat maakt het werken fijn!”

“Ik heb het Kardex-project vanaf het begin geleid. Toen de kogel door de kerk was dat ze er zouden komen tenminste. Ik viel met mijn neus in de boter. De combinatie met mijn opleiding was perfect. De bewegingen in de logistiek van MULTIFIXhouden me voorlopig nog wel even bezig!”

Wil je ook werken/stage lopen bij MULTIFIX? Klik hier. Mocht je vragen voor José hebben dan kan je hem mailen via jose.felipe@multifix.nl.