“De logistiek van Multifix is continu in beweging”

“De logistiek van Multifix is continu in beweging”

“Het mooie aan logistiek is dat het nooit stilstaat. Er zijn immers altijd verbeteringen mogelijk. De logistiek van Multifix is ook continu in beweging. Hierdoor blijft het werk voor mijn ook interessant. Bijvoorbeeld vanwege de laadsystemen van Kardex die we onlangs hebben aangeschaft.”

José-Felipe van de Ven is Logistiek Medewerker bij Multifix. Hij is voornamelijk bezig met de goederenontvangst en het verbeteren van werkprocessen. De aanschaf van ‘de Kardexen’ was een belangrijke verandering. “Vooral de kettingreactie die volgde op de rest van de logistiek vond ik interessant. We zijn anders gaan werken, maar hebben ook meer ruimte over. Dat bied kansen.”

Wat zijn Kardex kasten?

“De Kardex kasten zorgen ervoor dat we het aantal orderregels sneller kunnen verwerken. Voornamelijk de bevestigingsmaterialen liggen in deze kasten. We hadden in het verleden veel ruimte en tijd nodig voor het orderpicken. In één kast van Kardex zitten 43 lades, elke lade kan 465 kilo dragen. Je bespaart zo veel ruimte. We gaan immers ook de hoogte in. We hadden al drie kasten staan, maar in 2020 zijn er nog drie bijgeplaatst.”

“Het picken van orders gaat nu veel sneller. Je kunt bijna blind picken voor welke order ook. Het werkt eenvoudig door middel van twee kleuren knoppen, zodat je precies weet waar het gepickte artikel bij hoort. Voorheen moesten we bonnen inscannen en na het picken bekijken welk artikel bij welke bon hoorde. Veel meer zoekwerk dan nu.”

Gaan alle bevestigingsmaterialen in een Kardex?

“Uiteindelijk zullen 90% van alle A-artikelen in de kasten terechtkomen, zodat we straks alleen nog maar in de stellingen hoeven voor B-artikelen of speciale bevestigingsmaterialen. Welke artikelen we in de kasten plaatsen en in welke hoeveelheden, is een kwestie van rekenen en meten. Als je bijvoorbeeld drie keer per week naar een hoge locatie moet voor een artikel, is het slimmer om het in de Kardex te plaatsen. Ook kijken we naar de minimale en maximale voorraad. We willen dat bij elke binnenkomst, los van orders, het artikel in zijn geheel in de Kardex past.”

“We kunnen per artikel de pickhistorie bekijken, aan de hand daarvan wordt het artikel al dan niet in de Kardex ingedeeld. De pickfrequentie en het aantal aanvulmomenten bepaalt vervolgens hoeveel ruimte een artikel in de Kardex krijgt. Ik ben vorig jaar elk artikel gaan bestuderen: niet alleen hoe vaak het wordt gepickt, maar ook in welke aantallen. Je moet per product kijken welke methode het minste werk oplevert.”

“Net als bij vakkenvullen in de supermarkt, moet je de Kardex aanvullen als de voorraad onder een minimum komt. Dat minimum zegt hoeveel er minimaal in moet liggen van dat artikel. Komt het aantal onder het minimum dan komt het op de aanvullijst en wordt dit artikel vanuit de bulk aangevuld. Nieuwe klanten hebben natuurlijk veel invloed op de voorraad.”

Wat levert dit voor klanten op?

“De kans om fouten te maken is nu een stuk kleiner. De Kardex geeft alles aan: in welke lade, welk vak, welk artikel en de hoeveelheid er gepickt moet worden. Ook is duidelijker bij welke order de artikelen behoren. Voor Multifix scheelt het vooral ruimte en tijd. Omdat we nu meer ruimte hebben, zijn we het hele magazijn nu op de schop aan het nemen. We willen alles beter, nauwkeuriger en efficiënter indelen.”

“We hebben bijvoorbeeld een rollenbaan achter de Kardex geplaatst, het werk gaat nu van ‘push’ naar ‘pull’. De collega die aan de Kardexen staat bepaalt nu het tempo, dat werkt veel gestructureerder en overzichtelijker. We werken ook met kleurenbakken, zodat je kunt zien of een order prioriteit heeft of niet, of dat deze wellicht voor het kanban-systeem is bedoeld.”

Hoe bevalt het bij Multifix?

“Het werken bij Multifix is erg plezierig, de collega’s zijn leuk en er hangt een goede sfeer. De cultuur is informeel, maar iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt en doet dat ook. Dat werkt erg prettig. Er is hier voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen en de begeleiding daarin is ook erg fijn.”

“Ik zocht destijds, vier jaar geleden, een praktijkbedrijf voor mijn BBL-opleiding en de match met Multifix bleek goed. Het liefst houd ik me bezig met de verbetering van de werkprocessen. Vooral uitzoeken waarom het anders kan en wat dan het beste werkt voor iedereen, vind ik interessant.”

“Vanaf het moment dat de kogel door de kerk was dat de kasten geplaatst zouden worden, heb ik het Kardex-project geleid. Ik viel natuurlijk met mijn neus in de boter. De combinatie met mijn opleiding was perfect. De bewegingen in de logistiek van Multifix houden mij voorlopig nog wel even bezig.”

Wil je ook werken/stage lopen bij Multifix? Klik hier. En mocht je vragen voor José-Felipe hebben: je kunt hem mailen op jose.felipe@multifix.nl.