Kanban in bevestigingsmaterialen: “Wij leveren altijd maatwerk”

Kanban in bevestigingsmaterialen: “Wij leveren altijd maatwerk”

“We hebben een klant die camera’s maakt, waarvoor ze een cleanroom gebruiken met een complex kanban-systeem. Geen klant is hetzelfde wat dat betreft, we willen ze graag allemaal ontzorgen. Vergeleken met andere leveranciers van kanban in bevestigingsmaterialen steken wij veel aandacht in het optimaliseren van het systeem, we gaan de klant echt helpen en niet iets verkopen.”

Richard Wijnen is Logistiek Manager bij Multifix en gespecialiseerd in ‘value added logistics’, onder andere via het principe van kanban: “We zijn 15 jaar geleden begonnen met kanban, we hielpen de eerste klant met een ‘two bin’-systeem: een grote kunststof voorraadbak werd heen en weer gestuurd met de vrachtwagen, de andere bak bleef achter bij de klant. Met sommige klanten doen we dat nog steeds.”

Wil je meer weten over kanban of ‘two-bin’? https://www.multifixgroup.com/logistiek/

Wat is het verschil tussen kanban en two bin?

“Kanban is een systeem van Toyota om te signaleren wanneer iets nodig is, heel breed dus. Het two-bin of tweebakkensysteem past in die gedachte, je werkt met twee voorraadbakken voor bijvoorbeeld een bepaald type schroefjes. Zodra één bak leeg is geeft een zogenaamde kanban-kaart het signaal dat deze moet worden bijgevuld door de leverancier. Dat bijvullen gebeurt terwijl bak twee wordt gebruikt.”

“Wij spreken bij Multifix liever van een ‘aanvulsysteem’ dan van ‘two bin’, het kan namelijk ook ‘single bin’ of een scanoplossing zijn. Wij maken er altijd maatwerk van, elke klant is anders. We leggen de klant alle mogelijkheden uit, als deze geen ‘two bin’ wil dan hoeft dat niet. Het gevaar van ‘single bin’ is interpretatie, onze medewerkers die komen bijvullen moeten zelf interpreteren wanneer hervullen nodig is, je vult vaak te veel of te weinig.”

Valt de scanoplossing ook onder kanban?

“Inderdaad. Onze scanoplossing is gebaseerd op een zogenaamde datacollector die de barcode van een voorraadbak print met daarop artikel, aantal en eenheid. De klant bepaalt vervolgens zelf het bestelmoment. De order kunnen wij aanvullen, of de klant kiest ervoor om dat zelf te doen.”

“We laten klanten ook uitgebreide rapportages zien; hoe vaak hebben we iets bijgevuld, of belangrijker nog: hoe vaak niet? Waar komt ‘stof’ op te liggen? Daar geven we ook advies over, om het systeem zo zuiver mogelijk te houden. De klant bepaalt natuurlijk de indeling van de voorraadstellingen, vanuit het gemak voor hun monteur.”

Wat doe je met artikelen die niet in jullie assortiment zitten?

“Voor artikelen die we zelf niet standaard voeren wordt een afspraak met de klant over de voorraad gemaakt, daar ligt een afnamecontract aan ten grondslag. Aanvullende producten leveren wij dan ook, we willen immers ‘one stop shop’ zijn. Uiteindelijk moet ons systeem werk wegnemen bij de klant, ontzorgen.”

“Elk bedrijf met een eigen product zou geschikt kunnen zijn voor kanban. Zeker als het om repeterend werk gaat, want als je een projectorganisatie met veel verschillende artikelen hebt, wordt het verhaal anders. Hier hebben we separate oplossingen voor in huis.”

Hoe helpen jullie klanten met kanban en two bin?

“Als klanten met kanban willen starten, ga ik mee naar de klant en volgt een screening: hoe zit hun proces in elkaar en willen ze centraal werken of decentraal? We kunnen aanvullen in een centrale voorraad, maar ook tot aan de werkplek van de medewerkers.”

“Uit deze inventarisatie en een rondgang volgt een advies, als dat wordt aangenomen volgt een inventarisatie van de artikelen. Klanten weten vaak niet exact wat ze gebruiken laat staan de hoeveelheid. De waarde van bevestigingsmaterialen is vaak namelijk te laag voor registratie in hun systeem, het loont de moeite niet om elk ringetje te administreren.”

“We gaan vervolgens fysiek een inventarisatielijst maken, een blauwdruk van het toekomstige ‘two bin’ rek. Die lijst wordt geconverteerd naar onze items, indien ze niet bekend zijn betrekken we onze inkopers erbij. Dan volgt een prijscalculatie en bij akkoord wordt er een implementatiedatum afgesproken.”

En dan is alles klaar voor de ‘overname’?

“Klopt. Met de inventarisatielijst, de blauwdruk van het ‘two bin’ rek en de te gebruiken systematiek, gaan we letterlijk alles uit handen van de klant nemen, de eventuele aanwezige voorraad aan artikelen komt in onze bakken. Je spreekt vervolgens een frequentie en leverdag af en dan kan de trein gaan rijden.”

“Maar ’two bin’ is niet heiligmakend, hoor. Het is bijvoorbeeld minder geschikt als de logistieke mensen van de klant gaan lopen met de bakken, dan volgt er namelijk geen signaal. De werking van het aanvulsysteem valt of staat tevens met de discipline van de gebruiker.”

“’Two bin’ gaat ook mis als de gemiddelde behoefte overstijgt. Bij pieken in het gebruik moet de klant een signaal geven, in theorie zou je mis kunnen grijpen. Klanten vertrouwen in dat geval op ons inzicht en communicatie met de mensen op de vloer.”

Wat is jouw rol bij Multifix?

“Ik ben Logistiek Manager, maar ik kom ook bij klanten voor logistiek advies. Ik zit hier nu 15 jaar en het bevalt goed, je krijgt als medewerker veel vrijheid. We steken veel tijd in de ontwikkeling van onze medewerkers, in de breedte van hun functie bijvoorbeeld. Als je hier orderpicker bent, ben je niet alleen dat. Je gaat ook auto’s lossen, sets maken, noem maar op. We willen de functies interessant houden.”

“Uiteindelijk zijn de mensen hier ook erg zelfsturend, ze zien zelf direct waar het brandt. We geven ook veel feedback, maar zorgen wel dat mensen hun mening durven te geven. Je moet als medewerker fouten durven maken, dan leer je het meest.”

Wil je meer weten over kanban of ‘two-bin’? https://www.multifixgroup.com/logistiek/  of Richard.Wijnen@multifix.nl