Waardig werk in China: “Wij vinden het allemaal heel normaal”

Waardig werk in China: “Wij vinden het allemaal heel normaal”

Edwin van Diessen is inkoopmanager bij MULTIFIX. Hij werkt al jaren samen met zijn collega’s in China. Volgens een MVO-scan van één van onze klanten scoort MULTIFIX goed op het vlak van ‘waardig werk’ voor de mensen in China. Edwin vind dat allemaal heel normaal: “We horen nooit klachten. We doen netjes aan regelgeving en betalen alle sociale lasten. We gaan zelfs iets verder. Onze collega’s werken volgens Europese werktijden. Inclusief pauzes!”

“Het zegt natuurlijk veel dat onze collega’s in Shanghai al zo lang bij MULTIFIX werken. Sommige zelfs al 15 jaar. Dat is voor Chinese begrippen heel lang! Chinezen staan erom bekend dat ze vrij snel van baan wisselen. Zeker omdat ze van buitenlandse bedrijven weten dat het goede betalers zijn.”

Hoe kun je dat ‘waardig werk’ in China garanderen?

“MULTIFIX Shanghai wordt geleid door lokaal management. Lin en Oliver zijn officieel de ‘baas’. Ook daarin zijn ze heel Nederlands. Ze luisteren goed naar hun collega’s! Wij luisteren op onze beurt ook naar hen. Zij vertellen ons hoe het in China is geregeld. Zij zorgen dat we overal aan voldoen. Ze zorgen goed voor hun medewerkers en dat vinden wij belangrijk!”

“We hebben ook leveranciers die al 15 jaar voor ons werken. We willen graag lang zaken met ze doen. Ze weten dan wat onze eisen zijn. Als je elke keer met andere leveranciers moet werken wordt het inkoopproces een stuk lastiger. We proberen ze dus op alle fronten zo goed mogelijk te behandelen. Duidelijke afspraken, tijdige betalingen. We kijken steeds wat redelijk en billijk is.”

Hoe hou je vinger aan de pols bij het werk van leveranciers?

“Twee keer per jaar doen we een audit bij onze vaste leveranciers. Dan kijken we bijvoorbeeld of de werkplekken daar goed zijn ingericht. Is er genoeg licht? Is de temperatuur goed? We proberen onze leveranciers erop aan te spreken als er iets niet goed geregeld is. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Een van onze leveranciers had het voormateriaal laatst gevaarlijk opgeslagen. Dan zeggen we dat hij daar rekken neer moet zetten.”

“Ook op het gebied van milieu volgen we netjes de regels. De Chinese overheid is de laatste jaren erg actief op dit gebied. Veel vervuilende fabrieken zijn dichtgegooid. Ook zijn de eisen over verzinken en de zware materialen strenger. We volgen die regels netjes! Met een leverancier die niet aan deze regels voldoet, doen we geen zaken.”

“Tegenwoordig kijken we bij elke aanvraag voor offshoring of we de productie niet dichterbij kunnen doen. Dat belast het milieu minder. We doen ook steeds meer met videoconferencing. Dat scheelt veel reizen. We hadden natuurlijk ook geen keuze vanwege Corona. Inmiddels hebben we besloten om meer online te communiceren. Dat is ook MVO toch?”