Nieuws - 12 October 2021 Borgringen bij trillingen: waar je op moet letten!

Boutverbindingen hebben de eigenschap om los te trillen bij dynamische belastingen, bijvoorbeeld trillingen in constructies. Deze belastingen kunnen ervoor zorgen dat de verbinding weerstandsloos wordt en daarmee de zelfborgende eigenschap op basis van frictie opheffen. Legt Arend Ax uit. [update 16-08-2022]

Lees artikel

Als gevolg hiervan kan de boutverbinding klemkracht verliezen, losdraaien of zelfs afbreken, vervolgt hij zijn verhaal. Omdat de daadwerkelijke belastingen bij het ontwerpen van een constructie niet altijd te berekenen zijn en omdat constructieve maatregelen niet overal getroffen worden, wordt vaak teruggegrepen op borgingsmethodes zoals borgringen.

Borgringen en normeringen

Een aantal borgingsmethodes voldoet niet meer aan de eisen die de huidige boutverbindingen stellen, vooral omdat zij, in de moderne constructies en bij gebruik van de huidige sterkteklasses van bouten en moeren, geen borgende werking meer hebben. De met deze borgingsmethodes corresponderende normeringen zijn dan ook ingetrokken door het Deutsches Institut für Normung (DIN). Andere methodes zijn niet langer erkend als borging, maar als “anti-verlies methode”. Deze middelen borgen niet tegen zelfstandig losdraaien, maar zorgen er wel voor dat de boutverbinding niet compleet uiteenvalt.

Borgingsmethodes die voldoen aan de eisen die de huidige stand van de boutverbindingstechniek met zich meebrengt, zorgen ervoor dat de voorspankracht in de boutverbinding behouden blijft. Zelfs wanneer er in bedrijf dynamische belastingen optreden, zoals vibraties, axiale belasting of extreme temperaturen.

Eén van de weinige, daadwerkelijk effectieve borgingsmethodes is het HEICO-LOCK® Borgingssysteem, beproefd en bewezen door de meest recente standaarden op het gebied van borgingsmethodes, zoals onder andere DIN 65151, DIN 25201-4 en NASM 1312-7. De toepassingen van dit wigborgingssysteem zijn zeer breed. Een aantal branches waarin het gebruikt wordt zijn:

  • Machine- en apparatenbouw
  • Landbouwmachines
  • Railinfra en -voertuigen
  • (Wind)energie
  • Staalconstructies
  • Reparatie en onderhoud (MRO)
  • Offshore industrie
  • Mijnbouw
  • Bruggenbouw
  • Trailerbouw
  • Recyclingindustrie

Het HEICO-LOCK® Borgingssysteem

"De onzichtbare kosten van bevestigingsmaterialen zijn hoog. Zeker als je ze bij meerdere leveranciers inkoopt. Bij elke leverancier heb je vaste, logistieke en administratieve kosten. Je medewerkers besteden er tijd aan. Vaak zijn bedrijven zich niet bewust van die kosten. Ook worden de kosten vaak onderschat. 'Die jongen aan de machine staat er toch al?" Hij kan wel een dure vakman zijn. Dan kan er flink bespaard worden door te zorgen dat hij niet hoeft te zoeken."

"Een vakman moet namelijk vaak eerst de bevestigingsmaterialen bij elkaar zoeken. Vervolgens kan hij of zij pas aan een project beginnen. Dat kan soms wel 15 tot 20 minuten duren. Die tijd besparen we met de door ons samengestelde sets. Wij zijn hierop ingericht en voor ons is het relatief makkelijk. Sets zitten in een verpakking met een sticker. De klant hoeft ze alleen maar op de juiste plek te zetten. De kans op fouten is ook kleiner! Zeker omdat niet iedereen de benodigde kennis heeft. Is het kwaliteit A2 of A4? Is het bewerkt of niet?"

Hoe pak je een dergelijk project aan?

Helder vertelt Arend het volgende: "Als een klant besluit sets van ons af te gaan nemen, inventariseren we eerst wat hier in moet zitten. Daar maken we vervolgens een tekening van. Er hoeven wat ons betreft niet alleen bevestigingsmaterialen in te zitten. Het mag bijvoorbeeld ook purschuim zijn. We kijken vervolgens naar de gewenste verpakking en wat er op de sticker moet komen te staan. Hierbij kun je denken aan een barcode, logo of tekst. Na goedkeuring, maken we een monster set. Vervolgens gaan we afspraken maken over de voorraad en uitlevering. Dat zou eventueel ook via het kanban-systeem kunnen. Dan is er maar één artikelnummer nodig."

"Behalve sets ontzorgen we klanten ook met projectorders op afroep. Bijvoorbeeld bij projecten als machines of assemblages in het buitenland. Het gaat dan vaak om grotere bestellingen en voorraden die ze nog via verschillende leveranciers afnemen. Als een klant een project scoort, wordt er over bevestigingsmaterialen niet nagedacht. Zeker bij grotere aantallen is dat wel een probleem. Wij nemen die zorgen over. Als we de offerte als order binnenkrijgen, gaan we de producten verzamelen. Deze worden, op een pallet, op maat geleverd. Gelukkig is MULTIFIX een flexibel bedrijf. Dat maakt het werken leuk!"

Trots zegt Arend het volgende: "Ik zit hier nu al een tijdje. Het bevalt uitstekend. Een gemoedelijk Brabants familiebedrijf! Ik ben oorspronkelijk in Assen geboren en in Lelystad opgegroeid. Voor een eerdere werkgever ben ik naar Brabant verhuisd. Daar heb ik mijn huidige vrouw ontmoet. Mijn kinderen zijn hier ook opgegroeid. Ik ben dus naar het zuiden afgezakt. Ondanks een eerdere baan in België toch hier blijven steken. Eindelijk zijn mijn reistijden ook goed te doen. Verder naar het Zuiden zal ik dus niet afzakken.”

Wil je meer informatie ontvangen over de MULTIFIX bevestigingsmaterialen?

Neem dan contact met hem op via onderstaand e-mail adres.