Borgringen bij trillingen: waar moet je op letten?

Borgringen bij trillingen: waar moet je op letten?

Boutverbindingen hebben de eigenschap om los te trillen bij dynamische belastingen, bijvoorbeeld trillingen in constructies. Deze belastingen kunnen ervoor zorgen dat de verbinding weerstandsloos wordt en daarmee de zelfborgende eigenschap op basis van frictie opheffen.

Als gevolg hiervan kan de boutverbinding klemkracht verliezen, losdraaien of zelfs afbreken. Omdat de daadwerkelijke belastingen bij het ontwerpen van een constructie niet altijd te berekenen zijn en omdat constructieve maatregelen niet overal getroffen kunnen worden, wordt vaak teruggegrepen op borgingsmethodes zoals borgringen.

Meer informatie over borgringen? Neem contact op met Arend Ax via Arend.Ax@multifix.nl

Borgringen en normeringen

Een aantal borgingsmethodes voldoet niet meer aan de eisen die de huidige boutverbindingen stellen, vooral omdat zij, in de moderne constructies en bij gebruik van de huidige sterkteklasses van bouten en moeren, geen borgende werking meer hebben. De met deze borgingsmethodes corresponderende normeringen zijn dan ook ingetrokken door het Deutsches Institut für Normung (DIN). Andere methodes zijn niet langer erkend als borging, maar als “anti-verlies methode”. Deze middelen borgen niet tegen zelfstandig losdraaien, maar zorgen er wel voor dat de boutverbinding niet compleet uiteenvalt.

Borgingsmethodes die voldoen aan de eisen die de huidige stand van de boutverbindingstechniek met zich meebrengt, zorgen ervoor dat de voorspankracht in de boutverbinding behouden blijft. Zelfs wanneer er in bedrijf dynamische belastingen optreden, zoals vibraties, axiale belasting of extreme temperaturen.

Eén van de weinige, daadwerkelijk effectieve borgingsmethodes is het HEICO-LOCK® Borgingssysteem, beproefd en bewezen door de meest recente standaarden op het gebied van borgingsmethodes, zoals onder andere DIN 65151, DIN 25201-4 en NASM 1312-7. De toepassingen van dit wigborgingssysteem zijn zeer breed. Een aantal branches waarin het gebruikt wordt zijn:

 • Machine- en apparatenbouw
 • Landbouwmachines
 • Railinfra en -voertuigen
 • (Wind)energie
 • Staalconstructies
 • Reparatie en onderhoud (MRO)
 • Offshore industrie
 • Mijnbouw
 • Bruggenbouw
 • Trailerbouw
 • Recyclingindustrie

Het HEICO-LOCK® Borgingssysteem

Het van origine Duitse bedrijf Heico is groot geworden met de productie van sierspijkers. Tegenwoordig wordt de witte beer van het logo vooral gelinkt aan de borgringen, die het bedrijf produceert in Duitsland. De borgsystemen die Heico in de markt zet worden over de hele wereld gebruikt wanneer extreme trillingen of dynamische belasting ervoor zorgen dat de boutverbinding losloopt. Heico biedt hier een oplossing die al door veel klanten van Multifix gebruikt wordt.

Juist bij extreme trillingen of dynamische belastingen zorgen de borgringen van Heico voor maximale betrouwbaarheid. Wanneer de bout wordt aangedraaid, wordt de radiale buitenvertanding van de borgringen in de beide contactoppervlakken gedrukt. Wanneer het borgingssysteem onderhevig is aan dynamische belastingen, is er alleen beweging mogelijk tussen de wigoppervlakken van de borgringen. Hierdoor neemt de voorspanning in de verbinding toe.

Hoe werken de borgringen van Heico?

Een belangrijk kenmerk van HEICO-LOCK® Borgringen dat dit systeem onderscheidt van andere bekende systemen, is dat de boutverbinding geborgd wordt door de voorspankracht en niet door de frictie. Het HEICO-LOCK® Systeem bestaat uit twee gelijkvormige ringen met een wigvormig oppervlak aan de binnenzijde en radiale vertanding aan de buitenzijde.

De radiale vertanding wordt bij aandraaien van de bout in het tegenliggende contactoppervlak gedrukt. Deze zet zich dus in de bout en/of moer aan de ene zijde en het constructiemateriaal aan de andere zijde. Hierdoor is er in het systeem alleen beweging mogelijk tussen de wigoppervlakken van de borgringen.

Dit resulteert in een verhoging van de voorspankracht in de boutverbinding en daarmee zit deze geborgd. Uit zichzelf zal deze nooit los kunnen lopen, enkel met een externe kracht (bv. moersleutel) kan de verbinding losgedraaid worden. Via deze link vind je de belangrijkste montagevoorbeelden en aandachtspunten: https://www.heico-group.com/nl/heico-lock/installatie-voorbeelden/

Heb je problemen met het loslopen van boutverbindingen of ben je benieuwd welke oplossingen er beschikbaar zijn? Bij vragen staat ons verkoopteam natuurlijk ter beschikking en ook een bezoek samen met een expert van Heico behoort tot de mogelijkheden. U kunt ons altijd bellen op +31 (0)497 552929 of mailen naar Arend.Ax@multifix.nl.