Assemblage bij MULTIFIX: “Je moet zo flexibel zijn als je klant”

Assemblage bij MULTIFIX: “Je moet zo flexibel zijn als je klant”

“Onze assemblage-klanten willen snel kunnen schakelen. Ze verlangen dan van ons dat wij daarin ook meebuigen. Dat is het spel en dat ligt zo vast bij ons. Het werkt als een tierelier!”

Toon Vercammen is Accountmanager bij MULTIFIX Assembly. Hij is trots op de manier waarop ze hun werk georganiseerd hebben. “Klanten sturen regelmatig leverperformance- en kwaliteitsperformance-overzichten. We vallen altijd ruim binnen de marge. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar dat lossen we op. Altijd.”

Heb je een voorbeeld van hoe de assemblage werkt?

“Onze klant Thyssenkrupp verlang van ons een levertijd van maximaal vijf werkdagen voor hun traplift-stoelen en installatieboxen. Wij assembleren die voor hen. We krijgen van hen elke maand een voortschrijdende forecast voor de komende 13 maanden. De eerste 6 maanden hiervan zijn een gegarandeerde afname. Ze mogen dan nog wel iets wijzigen over die periode, maar ze staan in principe wel garant voor afname van de in eerste instantie aangegeven aantallen.”

“Aan de hand van de forecast van Thyssenkrupp bepalen we steeds onze minimale en maximale voorraad van zowel eindproducten als onderliggende componenten. De ‘min/max’. Als er iets in de forecast wijzigt, bekijken we of we hierop moeten inspelen door onze voorraden aan te passen. Bij spoedorders kan de klant natuurlijk afwijken van de forecast. Daarom hebben we aan de inkoopzijde ook een extra ‘min/max’ ingeregeld. Die verschilt per component. Bij onderdelen met langere levertijden zal je een hogere ‘min/max’ moeten inregelen.”

En dat gaat altijd goed?

“We lopen eigenlijk vrijwel nooit vast hiermee, alles valt en staat met goed voorraadbeheer. De ervaring leert dat we als minimum voorraad eindproduct ca. 3 weken van de maandbehoefte van Thyssen aan moeten houden, om nooit in de problemen te komen. We mogen Thyssenkrupp overigens aanspreken op afwijkingen van hun forecast, soms kunnen we die extra orders natuurlijk niet zo snel realiseren.”

“We leveren de traplift-stoelen van Thyssenkrupp vergezeld van kits; verzameldozen met componenten waarmee de monteurs de stoelen zelf kunnen installeren bij de consument. Ze worden wereldwijd door Thyssenkrupp gedistribueerd, van Europa tot Amerika tot Japan. De dozen worden door hen ook niet meer gecontroleerd, hun ervaring is dat het altijd klopt. Onze uitgangscontrole is hun ingangscontrole.”

Waar doen jullie de assemblage?

“De assemblage gebeurt momenteel in Bergeijk in onze nieuwe vestiging, in Geldrop waren we uit ons jasje gegroeid. Het pand is op de groei ingericht. We willen de klant het complete plaatje aanbieden: mechatronische samenstellingen. Ooit zijn we begonnen met kabelbomen, maar we willen niet alleen de ‘veter’ voor de klant maken. Het liefst de hele schoen. We kunnen alles maken van metaal, kunststof, elektronica en specials. Maar ook van boutjes en moertjes natuurlijk, daar is MULTIFIX destijds mee begonnen.”

“Onze klanten moeten meebewegen met hun marktontwikkelingen, ze verwachten van ons dezelfde flexibiliteit. Dat vraagt om een constante bewaking, om zaken logistiek goed in te regelen. Daar heb je veel vrijheid in, maar je moet wel verantwoording af kunnen leggen over beslissingen die je neemt, bijvoorbeeld over de voorraad.”

Klanten waarderen die service?

“We horen van klanten dat we de assemblage relatief snel doen, zelfs van klanten die veel maatwerk willen. Ze kijken natuurlijk af en toe rond bij concurrenten, maar er is blijkbaar niemand die zo snel ordergericht kan leveren in combinatie met de scherpe prijzen die wij hanteren. Onze klanten vertellen eerlijk wat hun ervaringen met andere partijen zijn, de relatie is zo goed dat ze daar open over zijn.”

“Ik zit nu 3,5 jaar bij MULTIFIX, ik kom oorspronkelijk uit de inkoopbranche en ben tijdens de recessie in 2008 naar de verkoopkant ‘gerold’. Dat beviel me goed, alhoewel ik mezelf niet als een harde verkoper zie met alleen oog voor kille cijfers, maar meer als een relatiebeheerder. Ik creëer graag een wederzijdse vertrouwensband met de klant, om zodoende een langjarige en stabiele relatie te bewerkstelligen. Als Accountmanager kijk ik ook graag mee bij de productie en logistiek, ook al wordt dat van mij natuurlijk niet verwacht. Ik wil er echter zeker van zijn dat het goed is.” “Deze baan is precies wat ik ambieer, ik hoop bij MULTIFIX mijn pensioen te halen. Ik woon nu ook in de buurt, dus ik KAN op de fiets. Schrijf je dat wel op, dat het KAN?”

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van assemblage? Stuur een mail naar toon.vercammen@multifix.nl