Aluminium persen in praktijk: “Let op bij het design”

Aluminium persen in praktijk: “Let op bij het design”

“Omdat we al ervaring hadden met het persen van aluminium bij andere producten, hebben we onze klant weten te overtuigen van de voordelen hiervan. Zo gebruik je de techniek van klant A bij klant B. Je ziet de relatie met een klant zo ook evolueren, je begint met kleine, losse onderdelen en nu leveren we al complexere samenstellingen.”

Hans van Herk is Projectmanager bij Multifix, hij zorgt ervoor dat klanten zich niet druk hoeven te maken over hun productie en verdiept zich in alle mogelijke manieren om dat zo goed mogelijk te doen: “Bijvoorbeeld door aluminium onderdelen te persen in plaats van te gieten.”

Meer informatie over aluminium persen? hans.vanherk@multifix.nl

Wat was het probleem?

“We kregen een nieuwe opdracht van een klant. Zij hebben een product wat uit verschillende onderdelen bestaat, die met elkaar verbonden moeten worden. In het verleden werd deze “koppeling” als een stalen gietstuk gemaakt, maar dat bleek te zwaar en te kostbaar. We adviseerden daarom om het van aluminium te maken, maar de klant twijfelde bij het huidige design aan de sterkte, de treksterkte van aluminium is namelijk een factor vier lager. Ik ben daarom samen met hun designafdeling gaan kijken naar andere mogelijkheden.”

“Ik stelde voor om het aluminium te persen, dan blijft het zuiver en behoud je de sterkte. Samen met één van onze leveranciers in China ben ik hiernaar gaan kijken, ze maakten voor ons al een vergelijkbaar product. Je kunt namelijk niet elke vorm persen, dus we hebben het design hiervoor geschikt gemaakt en het project aangeboden. En inmiddels is de productie opgestart.”

Waarom zou je aluminium persen en niet gieten?

“Bij het gieten van aluminium is vervuiling een vaak voorkomend probleem, zoals insluitingen van ongewenste legerings-elementen of andere zaken. Elke vervuiling is een verzwakking van het materiaal, en bij bijzondere/complexe vormen krijg je soms ook nog verzwakking door insluiting van luchtbellen. Een gietstuk is dus in de praktijk altijd zwakker dan een vergelijkbaar product wat bijvoorbeeld is gemaakt door persen, ook omdat de moleculen door de vervorming in een “gefixeerde” toestand ten opzichte van elkaar komen te zitten; het materiaal wordt zogezegd “verstevigd”. Bij persen heb je een zuivere aluminiumlegering die je rechtstreeks van de gieterij krijgt. Je zaagt een stuk ervan af, verwarmt het en perst het in een vorm.”

“Het design moet bij gieten anders zijn dan bij persen, je moet je ontwerp aanpassen aan de productietechniek. Een gietmatrijs moet je altijd zo goed mogelijk vullen, de flow van je aluminium is dan belangrijk. Het product moet daarna ook gemakkelijk uit de matrijs te halen zijn, als je de matrijs opent. Bij persen spelen andere factoren een rol, je hebt iets andere ‘lossingshoeken’ en de ‘vervormingsratio’ (verschil in vorm tussen het basis materiaal en de uiteindelijke product) speelt een belangrijke rol.”

Zijn er nog andere redenen om aluminium te persen?

“Aluminium persen is ook beter voor de veiligheid. Het product van dit project is een veiligheidsartikel, daarom is de constantheid van de materiaalsterkte zo belangrijk. Bij producten als deze moet de constructie op tijd laten zien dat deze bijna kapot gaat, bijvoorbeeld doordat deze eerst gaat vervormen en dan pas breekt. Mede daarom zijn we afgestapt van gietproducten, die breken vaak plotsklaps omdat ze ‘bros’ zijn en een ‘lage rek voor breuk hebben’. Bij geperste producten zie je het materiaal eerst nog buigen voor dat het definitief breekt.”

“Onze afdeling doet de technische begeleiding van de productie, we zijn de technische spil. Alle aanvragen komen op ons bureau, we beoordelen ze op maakbaarheid en kijken welke leverancier er het beste bij past. Vervolgens maken we er een Multifix-tekening van en gaat het project naar inkoop voor het bepalen van de prijzen. Als de klant akkoord is met ons voorstel, komen we in de sample-fase en de begeleiding van de productie. We toetsen, adviseren en checken en zijn verantwoordelijk tot en met de eerste productierun.”

In welke fase zitten jullie nu met het project?

“We zitten nu in de sample-fase. Voordat we de massaproductie in gaan, maken we altijd eerst een testproduct. De klant test dat op mechanische en functionele eigenschappen en beslist of het kan worden vrijgegeven. Vervolgens maken we een 0-serie, een kleine batch waarmee je de massaproductiemethodiek test; het product kan goed zijn, maar het moet ook reproduceerbaar zijn. De sample-fase doen we altijd, de 0-serie alleen als de klant dat wil. Je doet zo samen met de klant aan risico-inventarisatie.”

“Vervolgens verzorgen we de massaproductie in China, in dit geval leveren we alles zelfs aan in servicepakketten die de eindmonteur meteen kan gebruiken. En inclusief RFID-label op de verpakking, vanwege de traceerbaarheid. Het eindproduct is modulair, omdat elke locatie waar het geïnstalleerd wordt anders is. Met standaarddelen kunnen de monteurs 80-90% van het eindproduct opbouwen, de rest is bijna altijd maatwerk welke de klant nog altijd zelf verzorgt.”

“Het bevalt me goed bij Multifix, anders had ik hier inmiddels geen 12,5 jaar gezeten. Bij mijn vorige werkgever maakten we alleen plaatwerk, nu heb ik met diverse, zeer uiteenlopende productiemethoden te maken. Zoals het persen van aluminium. Het leuke van Multifix is dat er veel variatie is, het productenpakket is heel erg breed. Ik heb hier dan ook meer geleerd dan bij mijn vorige werkgevers. Dat ik regelmatig op reis moet naar China, is natuurlijk ook een welkome afwisseling. Dat houdt het interessant en leuk om te doen!”

Meer informatie over aluminium persen? Hans.vanherk@multifix.nl